Odstopil nov avstrijski kancler Alexander Schallenberg

Kot nov kancler je po odstopu Sebastiana Kurza zaprisegel 11. oktobra. Danes je izjavil, da vodenja ÖVP ne namerava prevzeti.
Fotografija: Alexander Schallenberg je odstopil po slabih dveh mesecih na položaju kanclerja. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Alexander Schallenberg je odstopil po slabih dveh mesecih na položaju kanclerja. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Odstopil je avstrijski kancler Alexander Schallenberg, poroča mednarodni tisk. Zaprisegel je 11. oktobra, zatem ko je korupcijski škandal s kanclerskega položaja odnesel Sebastiana Kurza.

image_alt
Kancler, ki ga je rodila korupcija

Ta je prav danes potrdil poročanje medijev, da se po desetih letih umika iz politike in da se bo posvetil družini. Jutri bo na srečanju vodstva stranke predvidoma predal vodenje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in poslanske skupine, v prihodnjih tednih pa uredil predajo vseh svojih političnih funkcij, je pojasnil danes v izjavi za medije.

Po poročanju Reutersa je Schallenberg danes izjavil, da vodenja ÖVP ne namerava prevzeti. Po poročanju avstrijskih medijev je velika verjetnost, da bo vodenje avstrijske vlade že jutri prevzel Karl Nehammer, piše STA.

Nehammer tako kot oba dosedanja kanclerja prihaja iz ljudske stranke, doslej pa je bil notranji minister.

»Ni moj namen in tudi ni bil nikoli moj cilj, da bi prevzel vodenje ljudske stranke. Trdno sem prepričan, da morata biti oba položaja – premierski in predsednik stranke – v po glasovih najmočnejši avstrijski stranki čim prej združena v eni osebi,« je svojo odločitev o odstopu utemeljil Schallenberg. Pri tem ni pojasnil, ali želi ponovno prevzeti vodenje zunanjega ministrstva.

Podpredsednik koalicijskih Zelenih, podkancler Werner Kogler, je že ocenil, da Nehammer predstavlja »odlično osnovo« za nadaljevanje dela koalicijske vlade med ÖVP in Zelenimi.

Preberite še:

Komentarji: