Kljub vladnemu opravičilu v Istanbulu znova protesti

Policija je proti protestnikom v Istanbulu, Ankari in drugih večjih mestih znova uporabila solzivec in vodne topove.

Objavljeno
05. junij 2013 11.39
TURKEY-POLITICS-DEMO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ankara - Kljub včerajšnjemu opravičilu namestnika turškega premiera Bülenta Arınça in pozivu državljanom, naj prenehajo s protesti, so danes ponoči na ulicah Istanbula, Ankare in drugih večjih mest znova izbruhnili izgredi.

Ko se je včeraj med množico na trgu Taksim razširila govorica, da oblasti ne bodo porušila parka Gezi in na njegovem mestu postavile nakupovalnega središča, je v središču Istanbula zavladalo veselje. Skorajda praznično vzdušje pa se je končalo, ko je policija zahtevala, da se protestniki umaknejo s trga, nato pa znova uporabila vodne topove, solzivec in dimne bombe.

Bolj mirno je bilo menda v Izmiru, kjer se policija protestnikom ni približala. So pa že podnevi v pristaniškem mestu aretirali 25 ljudi, zaradi suma, da so po spletnem družabnem omrežju Twitter širili »zavajajoče in žaljive informacije«. Kot je poročala tiskovna agencija Antolia, številni mladi turški protestniki informacije o protestih dobijo ravno prek družabnih omrežji.

Nevladna organizacija Turška združenje za človekove pravice je sporočila, da je bilo od prejšnjega petka, ko so protesti proti preureditvi parka sprevrgli v protivladne demonstracije, skupno aretiranih več kot 790 ljudi, okoli 500 so jih pozneje izpustili na svobodo. Trdijo tudi, da je bilo v zadnjih šestih dneh ranjenih več kot 2800 protestnikov. Uradni podatki se od neuradnih močno razlikujejo. Arınç namreč vztraja, da je bilo od petka ranjenih več kot 244 policistov, zgolj 64 protestnikov, hkrati pa poudarja, da je bilo v šestih dneh povzročene za 37 milijonov dolarjev škode.

Protestom proti vladi Recepa Tayyipa Erdoğana in vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj (AKP) se je včeraj z dvodnevno stavko pridružila Konfederacija sindikatov javnih uslužbence (KESK), ki združuje okoli 240.000 članov. Danes pa je stavko napovedala še Konfederacija sindikatov revolucionarnih delavcev (Disk), ki ima 420.000 članov.

Politični analitik Ekrem Güzeldere je v pogovoru za Delo povedal, da bi povod za proteste, ki so se začeli pred dobrim tednom zaradi načrtov istanbulske oblasti, da bi na območju parka blizu trga Taksim, ene izmed zadnjih zelenih površin v hitro rastočem urbanem kolosu na Bosporju, zgradili trgovski center, lahko nepoučenemu opazovalcu zvenel kot ekološko, povsem lokalno vprašanje. A še zdaleč ni tako, je pojasnil Güzeldere: »To je splošnejši protest proti komercializaciji javnih površin in neoliberalni politiki vlade, ki ne upošteva ekoloških zadržkov. Ne le glede parka Gezi, ampak tudi glede tretjega mostu [čez Bospor], tretjega [istanbulskega] letališča, dveh načrtovanih jedrskih elektrarn, množične gradnje jezov ...«

»Oblasti nas z izgovorom gospodarske rasti vodijo v radikalni islamizem. To je oblika fašizma. To je proti vsem načelom naše družbe. Tega nikakor ne bomo sprejeli in to smo v zadnjih dneh na ulicah tudi jasno pokazali. Če nas bodo želeli premakniti iz ulic in iz parka, ki je bil le povod za proteste in je simbolna slika razmišljanja oblasti, katero zanimata le moč in denar, nas bodo morali od tam odnesti mrtve,« pa je našemu poročevalcu iz Turčije Boštjanu Videmšku povedala učiteljica Hurijet.