Zelenski ob prisegi za predsednika razpustil parlament

Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je napovedal, da bo po sredini seji vlade odstopil. To naj bi storil po izjavi Zelenskega, da bi morala vlada odstopiti.
Fotografija: Zelenski v parlamentu nima večinske podpore in je svoje nasprotnike med poslanci v spodnjem domu parlamenta obtožil, da so namerno prelagali njegovo prisego. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Odpri galerijo
Zelenski v parlamentu nima večinske podpore in je svoje nasprotnike med poslanci v spodnjem domu parlamenta obtožil, da so namerno prelagali njegovo prisego. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Volodimir Zelenski, 41-letni komik, ki je danes prisegel kot novi ukrajinski predsednik, je po prisegi sporočil, da je razpustil parlament, da bi razpisali predčasne parlamentarne volitve. 

»Razpuščam vrhovno rado,« je dejal Zelenski, ki je položaj prevzel po zmagi na volitvah 21. aprila, na katerih je s 73-odstotno podporo premagal takratnega predsednika Petra Porošenka. S tem je postal najmlajši predsednik od osamosvojitve države. »Na oblast morajo priti ljudje, ki bodo služili javnosti,« je dejal Zelenski.



FOTO: Gleb Garanich/Reuters
FOTO: Gleb Garanich/Reuters

 

Odstop že napovedal ukrajinski premier


Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je danes, na dan prisege novega predsednika, napovedal, da bo po sredini seji vlade odstopil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To naj bi storil po izjavi Zelenskega, da bi morala vlada odstopiti, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

S to izjavo je Zelenski po mnenju premierja »prevzel odgovornost za vse grožnje na trenutnem dnevnem redu«. Grojsman, zaveznik nekdanjega predsednika Petra Porošenka, je tudi dejal, da bo sodeloval na prihajajočih parlamentarnih volitvah, navaja Reuters.

Zelenski sicer v parlamentu nima večinske podpore in je svoje nasprotnike med poslanci v spodnjem domu parlamenta obtožil, da so namerno prelagali njegovo prisego, saj so potrebovali kar nekaj tednov, da so se dogovorili samo o njenem datumu.

Že pred prisego je grozil, da bo sprožil zelo zapleten proces razpustitve parlamenta in razpisal predčasne volitve, da bi unovčil svojo priljubljenost. Predčasnih volitev sicer po ustavi ne sme razpisati manj kot šest mesecev pred iztekom mandata trenutnega parlamenta. Redne volitve so napovedane za 27. oktober. Ustava še določa, da ima vrhovna rada po volitvah prvo sejo najkasneje 30 dni po objavi uradnih volilnih rezultatov.

FOTO: Gleb Garanich/Reuters
FOTO: Gleb Garanich/Reuters


Kot svojo prvo nalogo je Zelenski izpostavil prekinitev ognja v vzhodni Ukrajini, kjer je konflikt s proruskimi separatisti zahteval že okoli 13.000 življenj. »Nismo začeli te vojne, a jo moramo končati,« je dejal novi predsednik. Predstavniki separatističnih oblasti na vzhodu so že dali vedeti, da bi lahko bili pripravljeni na pogovore z Zelenskim.

Prav tako je ponovil, da Ukrajina ne priznava ruske priključitve polotoka Krim kot tudi samooklicanih republik na vzhodu države. »Krim in Donecki bazen sta ukrajinsko ozemlje,« je poudaril. Ob tem je dodal, da Ukrajina ni izgubila zgolj ozemlja, temveč tudi srce in dušo ljudi, ki živijo tam, ki »niso tujci, to so naši, Ukrajinci«.

Zelenski je pozval k odstavitvi vodje obveščevalne službe SBU, generalnega tožilca in obrambnega ministra, ki jih na položaj potrjuje parlament.

Obrambni minister Stepan Poltorak in vodja SBU Vasil Gricak sta takoj po tem ponudila odstop, poroča AFP.

Zelenski, ki nima političnih izkušenj in je zmagal kot alternativa političnemu establišmentu, tudi pri prihodu v parlament ni sledil protokolu, temveč je s svojega bližnjega doma v spremstvu varnostnikov tja prišel kar peš, ne pa v koloni vozil. Med potjo je pozdravljal ljudi in se pogovarjal z njimi.

V govoru se je dotaknil tudi svoje komedijantske kariere. »V svojem življenju sem poskušal narediti vse, da bi nasmejal Ukrajince,« je dejal in dodal, da bo v naslednjih petih letih poskušal narediti vse, da Ukrajinci ne bodo jokali.

Preberite še:

Komentarji: