To je vojna napoved nogometu, ruši vse vrednote

Samovoljna poteza 12 najbogatejših klubov je sprožila oster odziv med navijači, nogometaši, zvezami in politiki. Gre za pohlep ljudi, ki sovražijo nogomet.
Fotografija: Superliga naj bi ljudem ukradla nogomet. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Superliga naj bi ljudem ukradla nogomet. FOTO: Twitter

Dvanajsterica klubov na stari celini je uradno potrdila, da bo ustanovila zaprto nogometno tekmovanje z delovnim naslovom superliga, ki bo neposredna konkurenca Uefini ligi prvakov. Odločitev nekaterih najbogatejših klubov je sprožila oster odziv med navijači, zvezami in politiki. Med najbolj domiselnimi in konkretnimi je bil nekdanji angleški as Gary Neville.

image_alt
Superliga rojena, Perez predsednik 3,5-milijardnega projekta




Roy Keane (desno) in Gary Neville (levo) avgusta 2005 v majicah Manchester Uniteda. FOTO: Eddie Keogh/Reuters
Roy Keane (desno) in Gary Neville (levo) avgusta 2005 v majicah Manchester Uniteda. FOTO: Eddie Keogh/Reuters


Klube bi morali kaznovati z odvzemom točk


Gary Neville je bil gost pogovorne oddaje na Sky Sports TV. FOTO: Heino Kalis/Reuters
Gary Neville je bil gost pogovorne oddaje na Sky Sports TV. FOTO: Heino Kalis/Reuters
»Več kot 40 let sem navijač Manchester Uniteda, toda ta ideja se mi gabi, z gnusom gledam na poskuse omenjenih klubov, za nameček to počnejo v času zdravstvene in gospodarske krize. Zveni kot šala … Liga brez tekmovanja, iz katere ne more nihče izpasti? Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da ustavimo ta poskus rušenja nogometa. To je čisti pohlep in nič drugega, to nima nič z nogometom in našo 150-letno tradicijo. Nisem proti denarju v nogometu, tudi jaz sem ga zaslužil v nogometu in vanj vlagam zdaj, toda to nima smisla. To je kriminalno dejanje proti nogometu in proti navijačem največjega športa v tej državi!« je prepričan dolgoletni član Uniteda in angleške reprezentance.





»Kako sploh upajo pogledati v obraz navijačem, ki tega našega pogovora sploh ne bi smeli poslušati?« se je Neville vprašal v oddaji na televiziji Sky Sports in dodal: »Ostro bi jih morali kaznovati. Odvzeti bi jim bilo treba točke in naj postane prvak Burnley. Manchester United, Liverpool in Arsenal bi se morali zavedati svoje tradicije, to res ni dobro.«



»Brezsramna šesterica« predsednikov angleških klubov. FOTO: Daily Mail
»Brezsramna šesterica« predsednikov angleških klubov. FOTO: Daily Mail



 

Čisti pohlep in nič drugega


Nevilla je dopolnil še en nekdanji član rdečih vragov, kontroverzni Roy Keane: »Lahko se le strinjam z Garyjem. Lastniki teh klubov ne bi mogli skrbeti manj za nogomet in navijače, to je le pohlep in nič drugega. To se je začelo dogajati s prihodom tujih lastnikov pred 20 in več leti, toda resnično gre tokrat zgolj za čisti pohlep.«



Najmočneje nasprotujejo superligi prav na Otoku, ki bo prispeval največ klubov v zaprto tekmovanje, kar šest. Tamkajšnji mediji kar tekmujejo v tem, kdo si bo bolje privoščil pohlepne lastnike klubov (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal in Tottenham). Zanimivo fotografijo je objavil dnevnik Daily Mail, ki je ob portretih šesterice predsednikov zapisal »The shameless six« (brezsramnih šest) »... in njihovi evropski zavezniki« in dodal imena preostalih klubov (Real, Barcelona, Atletico, Juventus, Inter in Milan).

Proti ustanovitvi superlige je – zanimivo – tudi Liverpoolov trener Jürgen Klopp. »Ali mi je kdo kaj povedal o tej nameri? Ne. Pri tem gre le za eno stvar – za pohlep. Mene ne zanima. Moji delodajalci so navijači. Zanje delam vsak dan. Jaz sem proti superligi. Zahteval sem sestanek z Liverpoolovim lastnikom Johnom Henryjem. Na štiri oči. To je vse, kar lahko zdaj povem o moji prihodnosti,« je bil oster 53-letni Nemec.
 

Čar velikih tekem, da so redke


Odzvala sta se tudi nekdanja nemška reprezentanta Mesut Özil in Lukas Podolski.



»Otroci sanjajo o osvojitvi lige prvakov in svetovnega prventva, ne nekakšne super lige. Čar velikih tekem je v tem, da se zgodijo enkrat ali dvakrat v sezoni. Ne vsak teden,« meni Özil



»Zjutraj sem izvedel noro novico. Žalitev za moja prepričanja. Nogomet je sreča, svoboda, strast, navijači. In je za vse. Ta projekt je ogaben, nepošten, razočaran sem, ko vidim, da so vpleteni klubi, za katere sem igral. Borimo se proti temu. Zaustavimo super ligo,« je na twitterju zapisal Podolski.





Zelo kritičen do ustanovitve superlige je tudi nekdanji igralski as in selektor nemške reprezentance Rudi Völler. »To je zločin nogometu! Klub, ki si želi igrati v tej ligi, bi morali izključiti iz vseh nacionalnih tekmovanj. Z vsemi ekipami – tudi mladinskimi in ženskimi! Prav vse bi morali izločiti. Da Bayern in Borussia nočeta sodelovati, kaže, da imata hrbtenico. Za klub, čigar navijači pojejo: 'You'll never walk alone ...', pa je takšna pobuda še posebej sramotna,« je poudaril 61-letni Nemec.
 

Ferdinand: Vojna proti nogometu


Legenda angleškega nogometa Rio Ferdinand je dejal, da je to vojna proti nogometu. »To je sramota in v nasprotju z vsem, kar nogomet pomeni,« je dejal za nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda in zdaj strokovni komentator.







»Naši člani in navijači po vsem svetu so doživeli izdajo. To je neopravičljivo. Dovolj je dovolj,« je zapisalo združenje navijačev Chelseaja.



Superligo so ostro napadli britanski mediji. »Kako je lahko najbolj priljubljen šport predal vso svojo moč in denar ljudem, ki ga prezirajo. Ker je jasno, da bi takšno odločitev lahko sprejel samo nekdo, ki nogomet sovraži do kosti. Nekdo, ki ga hoče uničiti od najmlajših selekcij do svetovnega prvenstva,« je zapisal Jonathan Liew iz Guardiana.

Matt Dickinson je v Timesu je lastnikom klubov očital izsiljevanje. »Nogomet jim je dal ogromno, zdaj hočejo še več. Ti klubi niso nikdar zadovoljni. Milijarda? Zakaj ne bilijon? Zakaj ne trilijon, zilijon ... Vedno več, več, več. Nogomet je njihov talec. Dobili so štiri udeležence lige prvakov, pa ni dovolj. To se mora ustaviti.«


 

Ustanovimo združeno fronto


Martin Samuel iz Daily Mail je predlagal združeno fronto nasprotnikov odpadniške lige, ki je plastični nadomestek. »Skupaj se moramo boriti za klube, navijače, lige, igralce, trenerje, zgodivino in tradicijo, za splošno dobro, za reprezentance, za vso piramido, za vse, kar nogomet pomeni za skupnost že več kot 100 let,« je zapisal Samuel in predlagal, da združenje angleških klubov (EFL) odpove nedeljski finale ligaškega pokala med Manchester Cityjem in Tottenhamom na Wembleyju.



Nekdanji šef angleške nogometne zveze (FA) Greg Dyke je mnenja, da do napovedane nogometne superlige v Evropi ne bo prišlo. Po njegovem ni zadostne podpore za ta projekt. Še en nekdanji predsednik FA David Bernstein pa pravi, da so ustanovni klubi obupani, saj imajo velike dolgove.



Vodstvo nemškega nogometnega kluba Borussia Dortmund je v izjavi za javnost sporočilo, da sta s tekmecem Bayernom iz Münchna združena v nasprotovanju novoustanovljenemu evropskemu klubskemu tekmovanju.

Vodstvo španske la lige je v izjavi za javnost zapisalo, da je odločitev za superligo »egoistična in sebična«.

Preberite še:

Komentarji: