Superliga rojena, Perez predsednik 3,5-milijardnega projekta

S sporočilom za javnost je tudi uradno potrjen nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja. Začetek avgusta, 20 klubov, ogromne denarne nagrade.
Fotografija: Florentino Perez je pobudnik ustanovitve nogometne superlige zaprtega formata. FOTO: Javier Soriano/AFP
Odpri galerijo
Florentino Perez je pobudnik ustanovitve nogometne superlige zaprtega formata. FOTO: Javier Soriano/AFP

S sporočilom za javnost je tudi uradno potrjen nastanek novega evropskega nogometnega tekmovanja, superlige. Ustanovitelji so v glavnem najmočnejši evropski klubi Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

image_alt
To je vojna napoved nogometu, ruši vse vrednote


Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz madridskega Reala, podpredsednika sta prvi mož Juventusa Andrea Agnelli in eden od vodilnih mož Manchester Uniteda Joel Glazer.



Tekmovanju, ki se bo začelo čim prej, pa se bodo pridružili še trije klubi, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilo za javnost. Dodali so, da pričakujejo pogovore z Evropsko nogometno zvezo ter Mednarodno nogometno zvezo za izboljšanje tekmovanja in v dobrobit nogometa.



»Ustanovitev nove lige se je zgodila v časih, ko je pandemija novega koronavirusa pospešila nestabilnost trenutnega ekonomičnega modela evropskega nogometa. Vrsto let so se ustanovitelji lige trudili izboljšati kvaliteto in stabilnost trenutnega evropskega tekmovanja ter poskušali ustanoviti tekmovanje za najboljše klube in igralce, ki bi lahko tekmovali med seboj na stalni bazi,« se glasi sporočilo superlige.




 

Pandemija pospešila dogovor


»Pandemija je razkrila, da sta potrebna strategija in komercialni pristop za dvig vrednosti nogometnih klubov. V zadnjih mesecih smo imeli številne pogovore s predstavniki državnih institucij o prihodnosti novega evropskega tekmovanja. Klubi ustanovitelji menijo, da predstavljene rešitve ne bodo izboljšale našega finančnega položaja in prispevale k bolj kakovostnim nogometnim predstavam,« je še zapisano v sporočilu superlige.



Se bosta Zinedine Zidane in Jürgen Klopp prihodnič srečala v superligi? FOTO: Paul Ellis/AFP
Se bosta Zinedine Zidane in Jürgen Klopp prihodnič srečala v superligi? FOTO: Paul Ellis/AFP


Evropska nogometna zveza (Uefa) s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je v nedeljo skupaj z vodstvi španskega, angleškega in italijanskega prvenstva izdala sporočilo za javnost, v katerem se je ostro odzvala na ustanovitev novega tekmovanja in napovedala sankcije za vpletene.

Bo Atletico Jana Oblaka igral v superligi? FOTO: Sergio Perez/ Reuters
Bo Atletico Jana Oblaka igral v superligi? FOTO: Sergio Perez/ Reuters

 

Dvanajsterica prosi Čeferina in Infantina za sestanek


Po naših informacijah so se sicer glede na ostre odzive pobudniki superlige odločili narediti korak nazaj in predsednika Čeferina zaprosili za čimprejšnji sestanek. Enako so pisno k pogovoru pozvali predsednika Fife Giannija Infantina. Je pa izvršni podpredsednik Manchester Uniteda Ed Woodward že obvestil Čeferina, da izstopa iz svoje funkcije v Uefi. United je tudi zapustil Združenje evropskih klubov (ECA).



»Če se bo to zgodilo, lahko poudarimo, da bodo ne le Uefa, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, serie A, ampak tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ter vse naše članice ostale enotne v prizadevanjih, da ustavijo ta cinični projekt, ki je nastal na sebičnem interesu nekaj klubov, in to v času, ko je solidarnost potrebna bolj kot kadarkoli prej,« so zapisale v skupnem sporočilu omenjene organizacije v dokumentu, ki ga je poslala Uefa.



image_alt
Superliga? Nad ciničen projekt enotno Čeferin, Macron, Angleži, ...

 

Delnice navzgor


Danes se je oglasila tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa), ki je v sporočilu za javnost zapisala, da pričakuje dialog za rešitev krize v nogometu ter da se ne strinja s separatistično in zaprto evropsko nogometno ligo zunaj mednarodnih nogometnih institucij.



Delnice klubov, ki naj bi sodelovali v superligi, so danes poskočile na borzah, Juventusove za 10 in Manchester Unitedove za pet odstotkov. Vir blizu novi ligi je potrdil, da naj bi vsako leto v njej igrala vsaj dva francoska kluba.

Preberite še:

Komentarji: