Čeferin ostro nad kače, lažnivce in pohlepneže v nogometu (VIDEO)

Uefa odločno proti napovedani superligi, razširila bo ligo prvakov. Čeferin najbolj zameri Agnelliju. Spremembe leta 2024, odprtost in veljava domačim ligam.
Fotografija: Aleksander Čeferin se ne bo uklonil samovolji pohlepnežev. FOTO: FOTO: Richard Juilliart/AFP
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin se ne bo uklonil samovolji pohlepnežev. FOTO: FOTO: Richard Juilliart/AFP

Člani izvršnega odbora pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) so ob napovedi dvanajstih klubov, da bodo ustanovili konkurenčno tekmovanje, tako imenovano superligo, na današnji seji potrdili načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Liga prvakov se bo tako z 32 klubov razširila na 36.

image_alt
Superliga rojena, Perez predsednik 3,5-milijardnega projekta


Novi format tekmovanj na stari celini bo stopil v veljavo v sezoni 2024/25. Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, je ocenil, da gre za »razburljiv nov format, ki bo ohranil odprtost tekmovanja.« Ob tem se je obregnil ob napoved dvanajsterice klubov, ki jih je označil za »pohlepneže«.



»Te spremembe ohranjajo vrednost domačih lig, ki bodo ostale ključ za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja,« je razkril Čeferin. Najmočnejše štiri evropske lige Anglija, Španija, Nemčija in Italija, bodo v prenovljeni ligi prvakov imele zagotovljena štiri mesta, Francija pa po novem tri. Ob tem bosta prvaka lige prvakov in evropske lige avtomatično uvrščena v razširjeno tekmovanje, s čimer bosta sproščeni še dve mesti v domačih tekmovanjih obeh prvakov.

Proti superligi so tudi navijači 12 klubov, kar so takole izrazili pred Liverpoolovim Anfieldom. FOTO: Paul Ellis/AFP
Proti superligi so tudi navijači 12 klubov, kar so takole izrazili pred Liverpoolovim Anfieldom. FOTO: Paul Ellis/AFP


Tekmovanje bo potekalo po tako imenovanem švicarskem modelu, z enotno lestvico in razvrščenostjo ekip glede na trenutni in zgodovinski uspeh. Vsaka ekipa bo v uvodnem delu odigrala 10 tekem po računalniškem žrebu glede na razvrstitev. Od osmine finala bodo sledile tekme na izpadanje, osem najvišje uvrščenih ekip si bo pri tem zagotovilo neposredno napredovanje.



Potrditev prenove evropskih klubskih tekmovanj sledi po več letih razprav za doseganje ustreznega ravnotežja, ki bi zadovoljil zahteve največjih klubov po večjem deležu prihodkov in manjših klubov po dostopnosti tekmovanj. Ob potrjevanju predloga prenove pa se je v zadnjem hipu izkazalo, da so apetiti največjih klubov vendarle večji.

image_alt
To je vojna napoved nogometu, ruši vse vrednote

 

Videl veliko barab, takšnih še ne


To je presenetilo Čeferina, ki ob tem ni mogel skriti razočaranja. »Veliko stvari sem doživel v svojem življenju, saj sem bil 24 let odvetnik za kazenske zadeve. Zato sem srečal že veliko različnih ljudi, ampak nikoli še takšnih, kot so ti,« je dejal o nekaterih akterjih v ozadju superlige.

Aleksander Čeferin brani vrednote evropskega klubskega nogometa. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Aleksander Čeferin brani vrednote evropskega klubskega nogometa. FOTO: Antonio Bronic/Reuters


Predvsem se je obregnil ob predsednika Juventusa Andreo Agnellija, ki je do nedelje še vodil Evropsko združenje klubov (ECA), to je vseskozi podpiralo Uefine napore za prenovo, v nedeljo pa je nenadno in potiho prestopil med superligaše. »Nikoli še nisem videl nekoga, ki bo toliko lagal, tako vztrajno,« je bil kritičen Čeferin.



Zanj gre pri novonastalem projektu predvsem za pohlep. »Očitno je pohlep tako močan pri nekaterih, da jim izpuhtijo vse človeške vrednote. Ampak mi se bomo držali naših vrednot,« je dejal Čeferin, ki je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za preprečitev nastanka nove lige.


 

Niti s od solidarnosti


O hitrosti in podrobnosti pravnih ukrepov še ni želel govoriti, saj Uefa po njegovem preverja svoje možnosti, je pa dejal, da bodo klubi izločeni iz vseh Uefinih tekmovanj takoj, ko bo to mogoče ... enako velja tudi za nogometaše teh klubov. Pri tem je dodal, da Uefa ohranja odprta vrata za vse, ki bi se želeli premisliti. Zato upa, da bo na koncu vendarle prevladal razum, saj je po njegovem jasno, da tovrstnemu projektu nasprotujejo celo navijači 12 sodelujočih klubov.

Med Aleksandrom Čeferinom in Andreo Agnellijem je počilo. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters
Med Aleksandrom Čeferinom in Andreo Agnellijem je počilo. FOTO: Francois Walschaerts/Reuters


»V svojem sporočilu za javnost ti klubi govorijo o solidarnosti. Ampak oni nimajo pojma, kaj to je. Nimajo niti 's' od solidarnosti,« je še dodal. »Nekateri želijo prikazati, da je superliga namenjena služenju denarja, tako kot je Uefa namenjena služenju denarja. Ampak pozabljajo, da mi vrnemo 90 odstotkov naših prihodkov v nogomet. In ne samo za poklicno igro, temveč tudi za mlade, razvoj, ženski nogomet in za ostale razvojne programe,« je dodal Čeferin in nekatere ljudi za odpadniškim projektom označil za kače.

Gotovo je mislil tudi na izvršnega podpredsednika Manchester Uniteda Eda Woodwarda, ki je Čeferina obvestil, da izstopa iz svoje funkcije v Uefi. United pa je tudi zapustil ECA.

Preberite še:

Komentarji: