Grosova prek meje 700, Slovenke gredo na mundial

Slovenke so tudi na Kodeljevem zanesljivo premagale Italijo in bodo decembra igrale v Skandinaviji. Konec kariere za Branko Zec, zlata plaketa Ani Gros.
Fotografija: Slovenke so se veselile z navijači. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Slovenke so se veselile z navijači. FOTO: Leon Vidic

Četrtič zapored in skupaj osmič so se slovenske rokometašice uvrstile na svetovno prvenstvo, ki ga bodo letos decembra gostile tri skandinavske dežele, Švedska, Danska in Norveška. Reprezentanca Dragana Adžića je tudi na drugi tekmi zanesljivo premagala nekonkurenčno Italijo. Na Kodeljevem je bilo pred 800 gledalci 33:21, skupni izid pa 64:46 za osmo reprezentanco v Evropi.

image_alt
Vzela bo rože, za vsak primer nosila vodoodporno šminko

Slovenke so že v soboto v mestu Chieti zmagale z 31:25 in bile velike favoritinje, še toliko bolj, ker jih je tokrat na igrišču vodila kapetanka Ana Gros, ki je zaradi težav s hrbtom izpustila prvo tekmo. Zvezdnica Györa je v odsotnosti Nine Zulić, Nine Zulić in Elizabeth Omoregie celo prevzela vlogo organizatorice igre, prvič pa zadela s sedmih metrov. To je bil že njen 697. gol za Slovenijo, s katerim je samo povečala naskok na večni lestvici. Na koncu jih je zbrala šest in letvico premaknila prek meje 700. 

»Zelo sem vesela, da nam je uspela uvrstitev na svetovno prvenstvo. Obe tekmi smo odigrali resno in zbrano, nismo podcenjevale tekmic. Svojo zgodbo gradimo naprej, tudi na svetovnem prvenstvu bomo upale na čim boljši rezultat. Od vsake tekme se lahko kaj naučimo, tokratna dvoboja sta bila dobri vaji zbranosti in discipline,« je izjavila Grosova.

Slovenija gre na SP. FOTO: Leon Vidic
Slovenija gre na SP. FOTO: Leon Vidic

Adžić je imel ob veliki kakovostni razliki priložnost malce bolj eksperimentirati, skupaj so igrale tri visoke levoroke igralke, poleg Grosove tudi Barbara Lazović in Alja Varagić. Na levi strani je bila razpoložena Tjaša Stanko, ki je prednost povišala na 7:2.

Zahodne sosede so zatem vendarle pokazale nekaj več rokometnega znanja in se celo približale na 8:11 ter 11:14, ob polčasu pa zaostajale za še vedno znosnih pet golov (18:13). Največ preglavic jim je povzročala Varagićeva, ki je do odmora sedemkrat zatresla mrežo. V drugem polčasu so Slovenke še pritisnile na plin in Nataša Ljepoja je zadela za plus 10 (24:14), na koncu pa je bilo plus 12.

Po tekmi je uradno reprezentančno kariero končala vratarka Branka Zec, ki je v 17 letih zbrala 89 nastopov. Zlato plaketo RZS pa so izročili Grosovi, ki ima 140 nastopov. Nekdanje igralke s 100 ali več nastopi so Sergeja Stefanišin (212), Tanja Oder (164), Anja Frešer (143), Vesna Puš Vinčič (132), Katja Kurent Tatarovac (126), Deja Doler Ivanović (116), Neli Irman (115), Miša Marinček (107) in Mojca Derčar (102).

Dragan Adžić si obeta dober rezultat na SP. FOTO: Leon Vidic
Dragan Adžić si obeta dober rezultat na SP. FOTO: Leon Vidic

»Naš prvi cilj je izpolnjen. Vesela sem, da smo odigrali dobro tekmo. Priložnost za dokazovanje so dobile tudi nekoliko mlajše soigralke, po tem kvalifikacijskem ciklusu smo lahko razposajeni,« je po skupni zmagi nad Italijankami dejala Tjaša Stanko.

»Današnja tekma ni bila lahka. Za zmago smo se morale potruditi, a najbolj pomembno je, da smo izpolnile cilj in se prebile na SP,« je dodala Varagićeva.

»Med celotno reprezentančno akcijo smo dobro izkoristili nekatere odsotnosti, ki so nas prisilile, da smo preizkusili nove taktične rešitve. S tem smo napredovali, zdaj imamo večjo širino v obrambi in napadu, to so nam prinesle kadrovske rotacije. Število gledalcev na tribunah na tokratni tekmi bo še pripomoglo k motivaciji za nadaljnje delo mladih rokometašic. Z zmago in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo smo naredili nov korak proti olimpijskim igram v Parizu. Verjamem, da je lahko Slovenija edina reprezentanca iz regije, ki se bo uvrstila tja,« je optimističen Adžić.

 

Preberite še:

Komentarji: