Kriza v Egiptu, dve reprezentanci odpovedali prihod

Jutri se začenja 27. SP, ki ga bo zaznamoval covid-19. Brez ZDA in Češke, prihajata Sev. Makedonija in Švica. Iz zvezdnikov bo Vranješ v mehurčku klesal ekipo.
Fotografija: Miha Zarabec (desno) in njegov hrvaški soigralec iz evropskega prvaka Kiela Domagoj Duvnjak sta se srečala in pokramljala na zagrebškem letališču. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Odpri galerijo
Miha Zarabec (desno) in njegov hrvaški soigralec iz evropskega prvaka Kiela Domagoj Duvnjak sta se srečala in pokramljala na zagrebškem letališču. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff

Egipt in Čile bosta jutri v največji športni dvorani v Kairu odprla 27. svetovno prvenstvo v rokometu, ki bo v vsakem primeru zgodovinsko. Bo prvo, na katerem zaradi pandemije koronavirusa ne bo prisotnih gledalcev, in prvo, na katerem bo nastopilo 32 reprezentanc. Med njimi Slovenija, ena od kandidatk za najvišja mesta. Izbranci Ljubomirja Vranješa so danes prispeli v mehurček v Aleksandriji, v četrtek ob 18. uri jih v dvorani Borg El Arab čaka uvodna tekma z Južno Korejo.

image_alt
Znanih 19 potnikov na svetovno prvenstvo


Vranješ, ki je s Slovenci na lanskem EP zasedel četrto mesto, je v Severno Afriko odpeljal 19 rokometašev, med igralci, ki so bili na pripravah v Laškem in odigrali dve tekmi z Nizozemsko v kvalifikacijah za EP, je doma ostal le celjski levokrilni igralec Tadej Mazej. Ekipi se je na poti na letališče v Zagreb – na čarterskem letu so bili Slovenci skupaj s hrvaškimi kolegi – pridružil vratar Urh Kastelic, ki je pravočasno prebolel covid-19.

Slovenci so se nastanili v hotelu TOLIP North Coast v Aleksandriji. FOTO: RZS
Slovenci so se nastanili v hotelu TOLIP North Coast v Aleksandriji. FOTO: RZS


Slovensko reprezentanco zdaj sestavljajo – vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Miljan Vujović (Celje PL), Urh Kastelic (Göppingen); levi krili: Darko Cingesar (Trimo), Tilen Kodrin (Celje PL); leva zunanja: Borut Mačkovšek, Nik Henigman (oba Szeged); srednji zunanji: Dean Bombač (Szeged), Miha Zarabec (Kiel), Staš Skube (Meškov Brest), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc (Barcelona); desna zunanja: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover); desni krili: Blaž Janc (Barcelona), Dragan Gajić (Limoges); krožni napadalci: Matej Gaber (Szeged), Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matic Suholežnik (Benfica).

image_alt
Sladke skrbi lahko pustijo grenak priokus


V skupini H so ob Slovencih in Korejcih še Rusi in Belorusi, v drugi del napredujejo po tri reprezentance, ki bodo s seboj prenesle točke in se potem v Kairu srečale s tremi iz skupine G, v kateri so Švedska, Egipt, Severna Makedonija in Čile. Po novih treh tekmah bosta najboljši ekipi napredovali v četrtfinale.



Glede na razmerje moči je mogoče pričakovati, da bo Slovenija prišla med osmerico najboljših. Tako menijo tudi tuje stavnice, na katerih je Slovenija uvrščena na visoko sedmo mesto (količnik za končno zmago 16). Glavni favoriti so branilci lovorike Danci (3,75), Norvežani (4,25), evropski prvaki Španci (5), Hrvati (6), Francozi (6,5) in Nemci (15). Slovenci so torej rangirani najvišje med osmimi reprezentancami v skupinah G in H. A tudi s sedmim mestom se ne bi zadovoljili, kot mantro ponavljajo magično besedo: kolajna.

Tekme bo gostila tudi novozgrajena dvorana New Capital Stadium v vzhodnem Kairu. FOTO: Shokry Hussien/Reuters
Tekme bo gostila tudi novozgrajena dvorana New Capital Stadium v vzhodnem Kairu. FOTO: Shokry Hussien/Reuters

 

Pet dirigentov, ena simfonija


A na drugi tekmi z Nizozemsko so se pokazale slabosti, ki jih bo morala Slovenija sproti odpravljati in dvigovati formo. »V tem trenutku je najpomembneje, da smo vsi zdravi. Imamo dobre posameznike, a odlični moramo biti kot ekipa,« je poudaril Vranješ, ki ima kar pet srednjih zunanjih igralcev in jim bo moral razdeliti vloge, da bodo zadovoljni tako Bombač, ki se je lani na Švedskem izkazal kot idejni vodja ekipe, kot zdajšnji in prejšnji zmagovalec lige prvakov, Zarabec in Skube.



Svoje prve minute na velikem tekmovanju bo čakal mladi zvezdnik Barcelone Makuc, medtem ko bo Ovniček očitno džoker na levi strani, če Mačkovšek in Henigman ne bosta pri strelu. Moč Slovenije naj bi izvirala iz obrambnega bloka, v katerega se vrača Gaber in naj bi ob Mačkovšku in Blagotinšku tvoril težko prebojni zid.

Slovenci so se v Egipt odpravili z zagrebškega letališča. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff
Slovenci so se v Egipt odpravili z zagrebškega letališča. FOTO: Jozo Čabraja/Kolektiff


Slovenija začenja svoje deveto SP, največji uspeh je dosegla leta 2017, ko je z Veselinom Vujovićem osvojila bron v Franciji. Na SP 2013 v Španiji je bila četrta. To bo tretje SP na črni celini, po Egiptu 1999 in Tuniziji 2005. Turnir s 108 tekmami bo potekal v štirih dvoranah, v Kairu (17.000 sedežev), Novi administrativni prestolnici (7500), Mestu 6. oktobra (5200) in Borg El Arabu (5000).

image_alt
Zaro z vrha Mt. Blanca razmišlja o Everestu


Sprva so prireditelji – predsednik IHF je Egipčan Hassan Moustafa – načrtovali 30-odstotno zasedenost dvoran, po zadnjem sestanku pa je padla odločitev, da gledalcev ne bo, zelo zdesetkana bo sedma sila, ki ji bo dovoljeno zgolj bivanje v nepredušnih reprezentančnih mehurčkih.



Namig, kakšna bo realnost tritedenskega bivanja v njih, so Slovenci dobili že ob prihodu. Ob sestopu z letala so imeli hitri test, ob prihodu v hotel TOLIP North Coast pa še PCR test, nakar so v sobah čakali na izide ...

Da bo zmeda še večja, sta v zadnjem hipu zaradi okužb udeležbo odpovedali reprezentanci Češke in ZDA, namesto njih bosta na letalo vskočili Severna Makedonija in Švica! Vprašanje, kako se bo končalo ...

rokomet update 2
rokomet update 2

Preberite še:

Komentarji: