Vlada ne bo dvignila DDV

Manj subvencij za gospodarstvo, višje trošarine na alkohol in tobak, višji davek na promet z nepremičninami.

Objavljeno
03. april 2014 12.16
Posodobljeno
03. april 2014 12.34
Karl Erjavec zunanji in (začasni) minister za zdravje med intervjujem v Ljubljani 18.decembra 2013.
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, Z. P., T. S., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, Z. P., T. S., notranja politika

Ljubljana - Na današnji seji vlade so se ministri seznanili le z možnostmi, ki bi nadomestile 200-milijonski primanjkljaj, ki je nastal po padcu nepremičninskega davka. Ukrepov niso sprejemali. Dokončno odločitev bo sprejela koalicija, ki se bo po naših informacijah srečala že to nedeljo.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je po seji vlade povedal le, da je seznam mogočih ukrepov »izredno dolg«, vlada pa da bo izbrala tiste, ki bodo »do ljudi najbolj prijazni«.

V vladi se po naših informacijah pogovarjajo o tem, da bi 50 milijonov evrov privarčevali z manj razdeljenimi subvencijami gospodarstvu, dodatnih 50 milijonov bi morala privarčevati ministrstva, dodatnih 10 milijonov bi dobili z zvišanjem trošarin na alkohol in tobak, dvignili pa bi tudi davek na promet z nepremičninami, s čimer bi dobili nekaj deset milijonov.

Koalicijski vrh je sicer v nedeljo podprl predlog finančnega ministra Uroša Čuferja za dvig DDV, a se zaradi velikega nasprotovanja DL, to najverjetneje ne bo zgodilo.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je po današnji seji vlade dejal, da so preučili »več različic«. Karl Erjavec, ki je v preteklih dneh že omenjal možnost predčasnih volitev, je razpravo na seji vlade razumel kot napoved, da namerava vlada vendarle dokončati svoj redni mandat.

Predsednik DL Gregor Virant je zadovoljen, ker gredo »razmisleki v pravo smer«. Kot je dejal, se posvečajo temu, kako privarčevati 200 milijonov evrov na različnih področjih, ne da bi dvignili DDV. Rešitve bo po njegovih besedah treba iskati na odhodkovni strani, saj je v javnem sektorju »še dovolj možnosti za prihranke«.

Koalicija na okopih

Vlada bi, če povišanja DDV ne bo, hitro lahko našla denar le še v subvencijah gospodarstvu in socialnih transferjih. Toda tudi za to potrebuje politično soglasje, pišemo že v današnjem Delu.

Razmere v koaliciji bi sicer spet lahko zapletla jutrišnja interpelacija ministra za notranje zadeve Viranta. V odločanje poslancev PS se je vmešal tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki se je z njimi sestal v sredo in jih prepričeval, da bi bilo interpelacijo dobro podpreti. Če bodo vladni poslanci jutri res glasovali proti ministru, bo to zanj seveda zelo slabo politično sporočilo. Virant je to danes ocenil za izjemno nenavadno situacijo. »Da osumljenec v kazenskem postopku, človek proti kateremu je NPU vložil ovadbo, ščuva parlamentarce, da zrušijo notranjega ministra. To je res nenavadna praksa, ki nas vodi v smer banana republike. Temu se moramo odločno upreti,« je dejal Virant.

Erjavec pa je zatrdil, da bo Desus glasoval proti interpelaciji notranjega ministra Gregorja Viranta