Lejko Zupanc: Še zdaleč nismo pri odločanju, kdo bo zdravljen

Minister Počivalšek je znova zatrdil, da vlada o popolni zaustavitvi družbenega in gospodarskega življenja ne razmišlja.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Včeraj je v Sloveniji umrlo kar osem ljudi, okuženih s koronavirusom. Slovenija se znova sooča z izjemno strmo rastjo okužb in novim rekordom, ki je vrtoglavo višji od prejšnjega.

Za včerajšnji torek so evidentirali 1503 okužb, prejšnji rekord z minulega petka je znašal 898. Včeraj je bila na testiranjih pozitivna kar četrtina vseh.





Jelko Kacin je uvodoma omenil, da velika večina upošteva vladne ukrepe, a je poudaril, da nekaj oseb ni upoštevalo vladnih omejitev gibanja v nočnem času, kot je označil policijsko uro, ki velja od torka in je življenje v Sloveniji potisnilo v izredne razmere.

Med novimi žarišči epidemije je izpostavil Železnike, Kranj, Kamnik, Novo mesto, Mursko Soboto, Prevalje in Krško, žarišča ostajajo Škofja Loka, Maribor in Ljubljana. Število oseb, ki potrebujejo hospitalizacijo, narašča. Včeraj jih je bilo v bolnišnicah 333.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

image_alt
Potrdili 1503 nove okužbe, kar je četrtina vseh testiranih


Dr. Tatjana Lejko Zupanc je iz UKC Ljubljana poročala o širitvah kapacitet za hospitalizacijo obolelih za covidom-19. Na infekcijski kliniki bodo dodatno vzpostavili intenzivne postelje. Dodaten oddelek so že odprli na ortopedski kliniki, ki bo nekoliko zmanjšala dejavnosti. Pri tem se širijo tudi v bolnišnico dr. Petra Držaja, kjer bodo odprli dodatne postelje za covid.

V končni fazi bodo imeli za te bolnike od 40 do 50 intenzivnih in 170 navadnih postelj. Upajo, da bodo za prebroditev najhujše krize zadoščale. Veliko izkušenj so si nabrali že v prvem valu, je dodala dr. Lejko Zupanc, prepričana, da bodo dali vse od sebe.

Sodržavljane je znova pozvala, naj poskušajo narediti tisto, kar je pri zmanjševanju širjenja okužb v njihovi moči. Pozvala je k previdnosti, delu od doma, izogibanju gneči, zaprtim prostorom z veliko ljudmi in ljudem brez maske. »Čas je, da Slovenci, ki to znamo narediti, stopimo skupaj,« je dodala.
 

Zdravi se tudi pet otrok


»Še zdaleč nismo pri odločanju, kdo bo deležen zdravljenja in kdo ne,« je zatrdila v odziv na razmišljanje dr. Dušana Kebra v Delu.

»Etična stališča komisije za medicinsko etiko in podobne komisije v okviru UKC Ljubljana so napisana in precej jasna. Izbiranje, komu bomo dali kakršno koli podporno terapijo, je res najbolj, najbolj, najbolj zadnja opcija in upam, da do tega ne bomo prišli. Mislim, da se z odgovornim obnašanjem vseh to ne bo zgodilo,« je povedala.

Kapacitete same po sebi niso problem, problem so kadri, je ponovila znano in že nič kolikokrat izpostavljeno dejstvo. V UKC Ljubljana je sicer trenutno hospitaliziranih 92 odraslih in pet otrok. 21 obolelih je na intenzivni terapiji, večina na ventilatorjih, dva tudi na zunajtelesni membranski oksigenaciji.

V delo bodo vključili vse zdravnike v UKC, ki ne bodo delali v svoji stroki. »Zelo verjetno bomo šli v fazo, ko za bolnike s covidom-19 ne bodo skrbeli le infektologi, ampak mešane ekipe: infektolog, internist in specializant. Pozneje bomo vključili tudi vse ostale zdravnike UKC,« je povedala.
 

Počivalšek zatrdil, da bo vlada podaljšala veljavnost vavčerjev


Zdravko Počivalšek je govoril o najnovejšem vladnem ukrepu, namreč o odloku o spremembah in dopolnitvah odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je sicer javnost spoznala že včeraj. Govori o novih omejitvah na področjih kulture, gostinstva, trgovine, storitev idr.

Upravljalci trgovskih centrov in trgovci so dolžni zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. V nasprotnem prometu ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet oziroma opravljanje dejavnosti.
Hoteli po ministrovih pojasnilih lahko ostanejo odprti, a ob strogem spoštovanju koronskih standardov.

image_alt
Vlada sprejela nove omejitve na področju kulture, športa in storitev


Na novinarsko vprašanje glede počitnic oziroma prehodov čez meje zaradi turizma je Počivalšek le na splošno odgovoril, da verjame, da bodo poiskali rešitve. Novinarko, ki mu je to vprašanje postavila, je napotil na notranje ministrstvo. 

Sicer je še zatrdil, da vlada o popolni zaustavitvi družbenega in gospodarskega življenja za zdaj ne razmišlja. Sam verjame v spoštovanje in uspeh aktualnih vladnih ukrepov in v to, da v drugem valu resnih žarišč okužb v gospodarstvu v Sloveniji še ni bilo.

Kot je dodal, pa lahko zagotovo reče, da bo vlada uporabo vavčerjev glede na aktualno situacijo podaljšala za eno leto. 
Možnost podaljšanja veljavnosti turističnih bonov sicer predvideva peti protikoronski zakon, vlada pa bo o tem odločala šele decembra. Doslej je bilo izkoriščenih manj kot polovica vavčerjev.

Komentarji: