Ob 5605 testih odkritih 898 okužb

Število okužb je znova višje, je pa bilo opravljenih tudi več testov.
Fotografija: Delež okuženih je 16 odstotkov. FOTO: Pascal Rossignol Reuters
Odpri galerijo
Delež okuženih je 16 odstotkov. FOTO: Pascal Rossignol Reuters

»Število testiranj še povečujemo, delež okuženih pa vztraja na 16 odstotkih,« je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Opravili so 5605 testov in zaznali 897 okuženih, en okužen je še v tujini, je dodal. 

»Zavedanje, da mora vsak prispevati k zajezitvi covida 19, se hitro krepi,« je še poudaril Kacin.

V bolnišnicah se zdravi 250 obolelih za covidom-19, kar pomeni, da je tudi po tem parametru Slovenija prešla mejo za sprejemanje načrtovanih ukrepov z rdečega seznama oziroma razglasitev epidemije.





Nekoliko pod mejo pa še ostaja pri številu tistih, ki potrebujejo intenzivno nego - teh je bilo v petek 43.
Iz bolnišnice so sicer odpustili 28 bolnikov, so pa umrle štiri osebe s covidom-19. Skupaj je tako umrlo 184 ljudi.

vladni načrt ukrepov Foto Gm / Zx Igd
vladni načrt ukrepov Foto Gm / Zx Igd


image_alt
Kriterijem oranžne regije ustreza le še obalno-kraška regija


V petek so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v 159 občinah. V Ljubljani so bili 104 primeri, delež trenutno okuženih je tam 0,317 odstotka. V Kranju so potrdili 42 okužb, v Domžalah 27 in Škofji Loki 25. Najvišje deleže aktivnih okužb imajo Mežica (0,927 odstotka), Odranci (0,852 odstotka) in Moravče (0,846 odstotka). Brez potrjene okužbe sta le še dve občini.

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z današnjim dnem prilagaja protokol sledenja stikom oseb s potrjeno okužbo.

Kapacitete epidemiološke službe so namreč omejene, čeprav so jih v zadnjih mesecih povečali. Trenutno lahko obravnavajo okrog 350 primerov dnevno, kar je 10-krat več kot v spomladanskem obdobju. Od sobote dalje bo epidemiološka služba NIJZ še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo preko telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav.

Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom. Skladno s spremenjenim protokolom epidemiološka služba ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov. To pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene.

»Iščemo stike v domovih starejših občanov, socialnovarstvenih zavodih, v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kot so šole in vrtci, v zdravstvenih ustanovah in pa v skupnem gospodinjstvu. Za vse ostale tesne stike, na primer na delovnem mestu, pri prostočasnih dejavnostih ipd., stikov več ne iščemo in ne obravnavamo, ampak prosimo osebo, ki je pozitivna na covid-19, da obvesti svoje stike in jim posreduje navodila NIJZ,« je za Radio Slovenija povedala Nadja Šinkovec Zorko z NIJZ.

Preberite še:

Komentarji: