Vlada sprejela nove omejitve na področju kulture, športa in storitev

Od srede bo, z določenimi izjemami, prepovedana športna vadba in prireditve, obratovanje številnih kulturnih ustanov ter omejeno ponujanje blaga in storitev.
Fotografija: Športna vadba ne bo več dovoljena. FOTO: Mehdi Fedouach/Afp
Odpri galerijo
Športna vadba ne bo več dovoljena. FOTO: Mehdi Fedouach/Afp

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji poleg diskotek in nočnih klubov, ki so morali biti zaprti že prej, prepoveduje še obratovanje kinematografov in kulturnih ustanov, z izjemo galerij, muzejev, arhivov in knjižnic, le te upoštevajo omejitev, da je na 20 kvadratnih metrih lahko le ena oseba naenkrat.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah, je prepovedano. Gostinski obrati v oranžnih regijah pa lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar lahko strežejo le za mizami sedečim gostom.

Ne glede na obarvanost regije je dovoljeno pripravljati in streči hrano in pijačo v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance, torej v bolnišnicah ter dijaških in študentskih domovih.  Dovoljena je tudi dostava ali osebni prevzem hrane in pijače.

V prostorih, kjer se prodaja ali ponuja blago in storitve, je na 20 kvadratnih metrov lahko le ena oseba. Po danes sprejetem odloku to velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Fitnes centri morajo biti v rdečih regijah zaprti.
 

Nove omejitve v športu


Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj določa, da športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe nista dovoljena. Izjema so športniki olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicni športnikom, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Športna gibalna dejavnost je dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ šest udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje, določa vladni odlok.

Dovoljeno je izvajanje tekmovanj na nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu. Še vedno je dovoljeno izvajati tudi svetovna in evropska prvenstva ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je še zmerom dovoljena tudi vadba.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje svetovnega in evropskega prvenstva.

Organizator dovoljenih športnih prireditev je odgovoren, da poskrbi, da so na prireditvi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Gledalcev v noben primeru na prireditvah ne sme biti.

Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza mora imenovati odgovorne osebe za nadzor nad izvedbo dogodka in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu za šport.

Vlada bo o podaljšanju ali odpravi tega odloka odločala vsake dva tedna. Odlok začne veljati v sredo.  

Komentarji: