Odziv na cepivo močnejši pri mlajših osebah

Pri nas hujših stranskih učinkov še ni bilo, v nekaterih drugih državah preiskujejo nastanke krvih strdkov po cepljenju.
Fotografija: Do 7. marca je bilo s tem cepivom v Sloveniji cepljenih 23.734 oseb. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Do 7. marca je bilo s tem cepivom v Sloveniji cepljenih 23.734 oseb. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

V Sloveniji se je cepljenje oseb starih od 18–64 let, s cepivom AstraZenece, s katerim zdaj cepijo tudi učitelje, začelo v drugem tednu februarja.

Do 7. marca je bilo z enim odmerkom tega cepiva cepljenih 23.734 ljudi, skupno pa je bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prijavljenih 292 stranskih učinkov, od tega so poročali o 967 težavah. Največ od njih, kar 523 je bilo splošnih težav in sprememb na mestu aplikacije, 210 je bilo neželenih učinkov na živčevje, 78 na mišično-skeletni sistem in vezivno tkivo.

Do vključno 7. marca niso na NIJZ prejeli nobene prijave po cepljenju s cepivom proti covidu-19 AstraZenece, ki bi vsebovala resne neželene učinke/dogodke, kot so jih na primer opažali v Avstriji in drugod po Evropi.

Tomaž Bratkovič. FOTO: B. Gumilar
Tomaž Bratkovič. FOTO: B. Gumilar



Roman Jerala FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Roman Jerala FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice


Začasno ustavljeno cepljenje v več državah


Zaradi pojava krvnih strdkov po cepljenju je ustavljeno cepljenje s cepivom AZ v več državah. Najprej so začasno ustavili cepljenje z določeno serijo tega cepiva v Avstriji, razlog je bila smrt 49-letne medicinske sestre in razvoj pljučne embolije pri 35-letnici po cepljenju s tem cepivom. Za prekinitev cepljenja z isto serijo cepiva, ki šteje milijon odmerkov in so jo prejeli v 17 evropskih državah, so se kasneje odločili tudi v Estoniji, Latviji, Litvi in Luksemburgu, v Italiji pa so se (zaradi podobnih primerov) odločili za prekinitev z drugo serijo istega cepiva. Slovenija ni bila med prejemniki teh serij cepiva. Na Danskem in Norveškem so preventivno začasno ustavili cepljenje s tem cepivom ne glede na serijo, dokler se ne raziščejo trombembolični dogodki v časovni povezavi s cepljenjem.

Iz Evropske agencije za zdravila (Ema) so sporočili, da trenutno ne kaže, da bi bili smrtonosni krvni strdki posledica cepljenja, ki pri tem cepivu sicer tudi niso navedeni kot neželeni učinki. Stališče odbora za varnost zdravil PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) je, da koristi cepiva še naprej prevladajo nad tveganji in se lahko cepivo uporablja še naprej, medtem ko ocena primerov trombemboličnih dogodkov še poteka. PRAC že pregleduje vse primere trombemboličnih dogodkov in drugih stanj, povezanih s krvnimi strdki, o katerih so poročali po cepljenju s cepivom covid-19 AstraZenece.

Število trombemboličnih dogodkov pri cepljenih osebah ni večje od števila, opaženega v splošni populaciji. Do 10. marca 2021 so pri skoraj petih milijonih oseb, cepljenih s cepivom covid-19 AstraZenece v EU, poročali o 30 primerih trombemboličnih dogodkov.

Iz Svetovne zdravstvene organizacije so danes sporočili, da za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ni razlogov.
 

Več o cepivu


Omenjeno cepivo je sestavljeno iz drugega virusa (iz družine adenovirusov), ki je bil spremenjen tako, da vsebuje gen za izdelavo proteina bodice virusa sars-cov-2. Cepivo samo ne vsebuje koronavirusa in ne more povzročiti covida-19.

Najpogostejši neželeni učinki cepiva proti covidu-19 AstraZenece so običajno blagi ali zmerni in se izboljšajo v nekaj dneh po cepljenju, poročajo uradne institucije.


Bo cepljenje ustavljeno tudi pri nas?


Na JAZPM so pojasnili, da lahko cepivo prepove le Ema, saj gre za centraliziran postopek, posamezne države pa lahko dajo cepivo na čakanje, če se tako odločijo. Pri nas se cepljenje za zdaj nadaljuje, bodo pa strokovnjaki podrobno spremljali situacijo. Prav danes je bil na to temo sklican sestanek posvetovalne skupine za cepljenje na NIJZ. Na podlagi vseh do zdaj zbranih podatkov so njeni člani sklenili, da zaenkrat ni razlogov za prekinitev cepljenja s katerimkoli cepivom proti covid-19 v Sloveniji.

Preberite še:

Komentarji: