Cepivo AstraZenece po prvih ugotovitvah ni krivo za smrt v Avstriji

V članku povzemamo relevantne informacije o epidemiji bolezni covid-19.
Fotografija: Emin odbor za varnost preiskuje kakovost cepiva v seriji, čeprav je napaka v kakovosti na tej stopnji malo verjetna, so pojasnili na Emi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Emin odbor za varnost preiskuje kakovost cepiva v seriji, čeprav je napaka v kakovosti na tej stopnji malo verjetna, so pojasnili na Emi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters20.40 Ema: AstraZenecino cepivo po prvih ugotovitvah ni krivo za smrt v Avstriji


Cepivo AstraZenece glede na preliminarno preiskavo Evropske agencije za zdravila (Ema) ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji, o kateri so poročali pred dnevi, so danes sporočili iz Eme. »Trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki,« so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme. Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

Pristojni avstrijski organ je zaradi teh dveh primerov v petek začasno ustavil cepljenje z okoli 6000 odmerki cepiva AstraZeneca iz sporne serije, uporabljene v Zwettlu, kjer sta bili cepljeni obe ženski. Serijo ABV5300, v kateri je bilo približno milijon odmerkov cepiva, je prejelo 17 držav članic EU, Slovenije ni bilo med njimi. Nekatere so se tako kot Avstrija preventivno odločile, da prekinejo cepljenje s cepivom iz te serije, so še navedli v evropski agenciji. 

17.58  Jutri spet testiranje v dvorani Golovec v Celju
 
Ker niso imeli testov, danes v Celju ni bilo prostovoljnega in brezplačnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Pričakovali so, da se bo testiranje lahko nadaljevalo v ponedeljek, a so dodatnih 5000 testov dobili že danes popoldne. Tako se bo množično testiranje nadaljevalo že jutri v dvorani Golovec od 11. do 15. ure. Š. K.

17.40 Baltske države za nov sistem razdeljevanja cepiv proti covidu-19 znotraj EU

Tri baltske države, Estonija, Latvija in Litva, so danes na Evropsko komisijo naslovile zahtevo za nov sistem razdeljevanja cepiv proti covidu-19 znotraj EU glede na potrebe in ne na število prebivalcev. Ministri za zdravje iz Estonije, Latvije in Litve so evropsko komisarko za zdravje Stelo Kiriakides v pismu pozvali k »začasni prerazporeditvi pošiljk ob upoštevanju izrednih razmer in dejanski porabi cepiv«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni ministri menijo, da bi moral novi sistem upoštevati merila, kot so razpoložljivost cepiv, delež cepljenih, število okužb in stopnjo smrtnosti ter razširjenost novih različic virusa. Ta načrt bi po njihovem »pospešil dostavo državam članicam, ki nujno potrebujejo« cepiva ter »izboljšal učinkovitost cepljenja s prerazporeditvijo neuporabljenih odmerkov cepiv, ki bi lahko zastarali«.
Baltskim državam je prvi val pandemije covida-19 lani večinoma prizanesel. V zadnjih tednih se soočajo z velikim porastom okužb z virusom sars-cov-2, zaradi česar so bile prisiljene v delno zaprtje držav.

Cepljenje na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Cepljenje na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo


17.06 Nakazanih novih 40 milijonov evrov pomoči samozaposlenim

Finančna uprava RS (Furs) je danes izvedla novo nakazilo pomoči samozaposlenim, kmetom in družbenikom, ki so v drugem valu epidemije covida-19 utrpeli izpad prihodkov. Za januar in februar znaša skupno izplačilo nekaj manj kot 40 milijonov evrov. Mesečni temeljni dohodek je tokrat prejelo 37.697 upravičencev, izgubljeni dohodek zaradi karantene ali varstva otrok pa 762. Prvim je finančna uprava izplačala skupaj 39,5 milijona evrov, drugim pa 257.000 evrov. Sredstva so prejeli tisti, ki so vlogo vložili do 28. februarja in so izpolnjevali zakonske pogoje. Samozaposleni, kmetje in družbeniki so bili do mesečnega temeljnega dohodka upravičeni že lani spomladi ob prvi razglasitvi epidemije, vnovič pa jim je ta oblika pomoči države v skladu s petim protikoronskim zakonom na voljo od oktobra lani. Vlada je medtem ukrep še podaljšala in trenutno velja do konca marca.

16.57 Na razpis ministrstva za hitre teste prišlo 22 ponudb

Ministrstvo za zdravje je prejelo 22 ponudb za dobavo milijona hitrih antigenskih testov za potrjevanje okužbe z novim koronavirusom. Ponudniki morajo do petka ministrstvu predložiti še vzorec ponujenega testa z vsemi potrebnimi zapisi in oznakami skladno z zakonodajo EU, so za STA pojasnili na ministrstvu. Ministrstvo je danes odpiralo ponudbe, ki so jih prejeli na javni razpis, objavljen 18. februarja. Kdo vse je oddal ponudbo in po kakšni ceni, danes na ministrstvu še niso pojasnjevali.

Merilo za izbiro je cena enega kosa hitrega testa, ki vključuje DDV in vse ostale stroške, povezane z realizacijo javnega naročila. Če bo več ponudnikov ponudilo enako ceno, bo naročnik izbral ponudnika z žrebom. Izbrani ponudnik bo moral celotno naročilo izpolniti najkasneje do 1. decembra.

16.16 Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB s predlogom dodatnih izplačil zaposlenim, ki delajo z bolniki s covidom-19 

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so v parlamentarni postopek poslali predlog novele zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, s katero želijo zaposlenim v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih zagotoviti pošteno plačilo in nagrado za delo z bolniki s covidom-19. »Zaposleni v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih se namreč zaradi velikega števila obolelih s covidom-19 soočajo s preobremenitvijo, izčrpanostjo in izgorelostjo, kar negativno vpliva na njihovo duševno in fizično zdravje,« navajajo v predlogu novele zakona.

Tako predlagajo višji dodatek za neposredno delo z bolniki s covidom-19, ki bi znašal 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Predlagajo tudi, da bi zaposleni v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih dobili enkratno vplačilo izredne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 250, 500 ali 1000 evrov. Višina enkratnega vplačila premije bi bila odvisna od tega, koliko ur dela opravi zaposleni v neposrednem stiku z bolniki s covidom-19.

Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB tako predlagajo višji dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki, ki bi znašal 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB tako predlagajo višji dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki, ki bi znašal 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. FOTO: Leon Vidic/Delo


16.08 Nemški krščanski demokrati pred ključnimi lokalnimi volitvami za razjasnitev afere z maskami

Nemški krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel so danes pozvali poslance iz vrst CDU in sestrske CSU, naj do petka popoldan prijavijo vse svoje finančne koristi, ki so posledica pandemije covida-19. Nemčijo že nekaj časa pretresa afera z nabavo zaščitnih mask. Današnji poziv nemške vladajoče stranke naj bi bil po oceni poznavalcev namenjen razjasnitvi vseh okoliščin afere pred skorajšnjimi pomembnimi lokalnimi volitvami.

Nemški konservativci se soočajo z očitki o zlorabah zaradi nabav zaščitnih mask. Poslancem CDU in CSU očitajo, da so neposredno ali posredno kovali dobičke na podlagi pogodb o dobavi zaščitnih mask. Stranki sta svojim poslancem danes postavili ultimat, da do petka do 18. ure prijavijo vse svoje finančne koristi s tega naslova.

15.50 ZN: Zelenim naložbam namenjenih manj kot petina sredstev za okrevanje po pandemiji

Le 18 odstotkov sredstev, ki so jih vlade namenile gospodarskemu okrevanju po pandemiji covida-19, je mogoče obravnavati kot zelene naložbe, so danes opozorili v Programu Združenih narodov za okolje (UNEP). To je po njihovih besedah bistveno premalo za uresničitev zelenega okrevanja, povzema francoska tiskovna agencija AFP. »Ko gre za sredstva, namenjena okrevanju po koronavirusni krizi, še ne moremo govoriti o tem, da bi okrevanje vodilo v izboljšanje razmer glede na predkrizno raven,« je dejala izvršna direktorica UNEP Inger Andersen.

V analizo, ki so jo izvedli v sodelovanju z Univerzo v Oxfordu, so vključili načrte za okrevanje 50 največjih svetovnih gospodarstev. Od njihove skupne vrednosti 1900 milijard dolarjev je bilo za t. i. zelene projekte, ki so namenjeni varstvu okolja, namenjenih 341 milijonov. Kot pohvalno je UNEP izpostavil ravnanje španske in nemške vlade, ki sta projektom obnovljivih virov energije namenili obsežne subvencije, posebej pa je pohvalil tudi prizadevanja francoske in britanske vlade.

15.47 Pahor se je na Koroškem seznanil z aktivnostmi v boju z epidemijo

Predsednik republike Borut Pahor je na povabilo regijskega štaba civilne zaščite za Koroško danes obiskal Slovenj Gradec in se seznanil z aktivnostmi civilne zaščite v boju z epidemijo covida-19. Obiskal je tudi vrtec, dom starostnikov in bolnišnico. Ob tem je dejal, da ga vsi opozarjajo, da bo treba postopoma odpirati javno življenje. »Nismo še na koncu. Vidimo nekako ciljno črto, vendar vemo, da bo potreben še velik napor, da bomo vsi skupaj na drugi strani te črte. Na nek način me vsi opozarjajo, zlasti v zadnjem času, da bo verjetno treba vendarle počasi, postopoma odpirati javno življenje, seveda ob zelo strogem spoštovanju varnostnih ukrepov,« je v izjavi za medije ob zaključku obiska pred slovenjgraško bolnišnico dejal Pahor.

Hkrati pa bo po njegovih besedah treba živeti z virusom. »V tem smislu bo treba ljudi nagovoriti z eno prijazno besedo o tem, kako naj živijo z virusom zato, da bomo ohranjali javno zdravje in zdravje vsakega izmed nas,« je dejal Pahor ob današnjem obisku Koroške. To je bil po besedah republiškega poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana njun skupni obisk devete regije, prihodnji teden bosta obiskala še Posavje. Tako predsednik republike kot tudi ostali na srečanju sodelujoči predstavniki civilne zaščite, občine in bolnišnice so se ob tej priložnosti zahvalili vsem, ki tako poklicno kot tudi kot prostovoljci sodelujejo v boju proti covidu-19.

15.00 Raziskava: Britanska različica novega koronavirusa veliko bolj smrtonosna in nalezljiva

Britanska različica novega koronavirusa je po ugotovitvah britanskih raziskovalcev veliko bolj smrtonosna kot prejšnja prevladujoča različica, in sicer za od 30 do sto odstotkov, in hkrati za 40 do 70 odstotkov bolj nalezljiva. Rezultate raziskave so objavili danes v britanski medicinski reviji British Medical Journal. V raziskavi, v kateri so primerjali stopnjo smrtnosti bolnikov s covidom-19, ki so bili okuženi bodisi z britansko različico, znano kot B.1.1.7, ali prvotnim virusom sars-cov-2, so znanstveniki ugotovili, da je smrtnost pri novi različici bistveno višja.

Britansko različico novega koronavirusa, B.1.1.7 so v Veliki Britaniji prvič potrdili septembra lani. Doslej so jo potrdili v že več kot stotih državah sveta. Britanska različica ima 23 različic v svojem genetskem zapisu, kar je relativno velika številka.
V raziskavi so ugotovili, da je zaradi okužbe z britansko različico novega koronavirusa umrlo 227 bolnikov na vzorcu 54.906 bolnikov s covidom-19, med enakim številom okuženih z drugimi različicami pa je umrlo 141 bolnikov s covidom-19.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters


14.21 Na Poljskem največ okužb od lanskega novembra v enem dnevu

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili 17.260 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od lanskega novembra, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. Zaradi naraščanja števila okužb oblasti v Varšavi ne izključujejo možnosti nadaljnjega zaostrovanja epidemioloških ukrepov, poročajo tuje tiskovne agencije. Na Poljskem je v zadnjem dnevu umrlo 398 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej od začetka pandemije skoraj 46.000. Število aktivnih primerov, ki se je v večjem delu januarja in februarja gibalo pri približno 200.000, se je povečalo na več kot 270.000. V bolnišnicah se zdravi skoraj 18.400 covidnih bolnikov, več kot 1900 jih je priključenih na ventilatorje.

Pristojne službe naraščanje števila okužb pripisujejo predvsem širjenju britanske različice novega koronavirusa in »večji sproščenosti« Poljakov glede spoštovanja epidemioloških ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poljska je lani ob začetku pandemije sprejela stroge ukrepe in v prvem valu ni bila huje prizadeta, v drugem valu pa je imela visoko rast okužb. 

14.15 EU želi okrepiti odzivanje na humanitarne krize

Evropska komisija je danes predstavila predloge za večjo odzivnost in bolj učinkovito humanitarno pomoč EU v svetu. Na humanitarne krize se je treba s polno močjo odzvati takoj, ko te krize izbruhnejo, je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob vse večjih potrebah po humanitarni pomoči v svetu, ki jih je še okrepila pandemija covida-19, želi EU okrepiti svoje odzivne zmogljivosti, da bo pomoč bolj učinkovita in na voljo takoj, ko bo potrebna. Komisija predlaga vrsto ukrepov za pospešitev zagotavljanja humanitarne pomoči z razširitvijo osnove za vire, podpiranjem boljšega okolja za humanitarne partnerje in reševanjem glavnih vzrokov kriz s pristopom Team Europe.

image_alt
Bruselj želi dati nov zagon evropski humanitarni pomoči


14.15 V mariborskem zdravstvenem domu sposobni cepiti proti covidu-19 3000 ljudi na dan

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes obiskal mariborski zdravstveni dom, kjer se je seznanil s potekom cepljenja proti covidu-19 in pripravami na četrtkov začetek cepljenja delavcev v vzgoji in izobraževanju. Tam so po besedah vodstva sposobni cepiti 3000 ljudi na dan. Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, so po besedah direktorja Jerneja Završnika doslej proti covidu-19 cepili 17.500 ljudi s prvim odmerkom, okoli 5000 jih je prejelo že oba odmerka.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


14.15 Izolska bolnišnica danes v zaprtje oddelka za covid

Za zdravljenje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, ki gravitirajo v izolsko bolnišnico, bo od polnoči naprej zadolžena novogoriška bolnišnica. Sklep o zaprtju izolskega covidnega oddelka so sprejeli v četrtek na skupnem srečanju vodstev obeh bolnišnic. Na sestanku so pripravili tudi vse protokole in klinične poti obravnave bolnikov s sumom na covid-19 in bolnikov z novim koronavirusom ob poslabšanju kliničnega stanja v SBI ter njihove premestitve na covidni oddelek novogoriške bolnišnice. Bolnike, ki sodijo pod oskrbo zdravstvenih domov Koper, Izola in Piran, bodo oskrbeli v izolskem urgentnem centru ter jih nato premestili na novogoriški covidni oddelek. Bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in sodijo pod oskrbo Zdravstvenih domov Sežana, Ilirska Bistrica in Postojna, pa bodo napotili neposredno v Novo Gorico, so še navedli v SBI.

12.40 Analiza podatkov

Podatki NIJZ, ki jih bo danes obravnavala vlada, kažejo, da ni več nobena regija v rdečem. Koroška, ki je imela nekaj slabih dni, se je vrnila v območje okužb, ki imajo označbo za oranžno stopnjo ukrepov, tudi obalno-kraška regija je od danes s 327 okužbami na sto tisoč prebivalcev v sedmih dnevih v območju ukrepov oranžne faze.

Posavje ima 122 okužb na sto tisoč prebivalcev v sedmih dnevih, kar ga uvršča v rumeno fazo ukrepov. V tej fazi ni več jugovzhodne Slovenije, kjer pa ne gre za večje poslabšanje. Po zadnjih podatkih je 217 okuženih na sto tisoč prebivalcev, medtem ko je meja za prehod v rumeno fazo pri 200 okužbah. Blizu rumene faze so še Pomurje (203 okužbe na sto tisoč prebivalcev v zadnjem tednu), primorsko-notranjska regija (203) in Zasavje (210). Povprečje za celo Slovenijo znaša 243 okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

Število okužb se je v zadnjih tednih le zmerno zmanjšalo, toda ob tem je treba dodati, da je v Sloveniji vsak teden opravljenih več kot 200.000 testov. Izredna intenzivnost testiranja odkrije večji delež asimptomatskih okužb, kar bo v prihodnjih tednih predvidoma prispevalo k izboljšanju statističnih kazalnikov širjenja epidemije. Razmere v Sloveniji so sicer še vedno slabe, tudi v primerjavi z drugimi evropskimi državami, ki izvajajo podoben obseg testiranja kot Slovenija.

Tveganje predstavljajo predvsem razmere v soseščini. Še posebej pri vzhodnih in južnih sosedih se razmere poslabšujejo, kar je verjetno predvsem posledica pomanjkljivega nadzora v zadnjem obdobju. K. L. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


12.40 EU do konca marca dodatnih štiri milijone odmerkov cepiva Pfizerja

Evropska komisija je s farmacevtskima podjetjema Pfizer in Biontech dosegla dogovor o dobavi dodatnih štirih milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 v prihodnjih dveh tednih, je danes sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodatna pošiljka cepiva bo namenjena najbolj prizadetim območjem v Uniji, kjer so žarišča novih, bolj agresivnih različic novega koronavirusa.

12.30 Na Hrvaškem danes največ novih okužb od sredine januarja

​Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 7499 testih potrdili 962 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrli so štirje bolniki s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V sosednji državi je danes objavljeno število na novo okuženih najvišje od 12. januarja, ko so potrdili 980 novih okužb. Prejšnjo sredo so v sosednji državi potrdili 747 novih okužb, v sredo pred štirinajstimi dnevi pa 688, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili za 25 odstotkov več novih okužb kot v prvih treh dneh prejšnjega tedna. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 171,6.

Novinarje je zanimalo, ali nameravajo pristojni zaradi širjenja okužb s 15. marcem zaostriti ukrepe. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da bodo odločitev objavili do konca tedna, morebitne zaostritve ukrepov pa bi lahko uveljavili samo za določena območja, kjer število okužb narašča, kot je to v zadnjem času v dubrovniško-neretvanski županiji.​

11.00 Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb je 728

V Sloveniji so v torek opravili 6017 PCR-testov in potrdili 952 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,8 odstotka, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb pa 728, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 485 bolnikov, 92 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 55 oseb, štiri so umrle.

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb je v torek padlo za 36. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, in sicer za 21. Dva bolnika več kot dan prej pa sta potrebovala zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. V torek so opravili tudi 25.046 hitrih antigenskih testov, v državi pa je po podatkih sledilnika za covid-19 trenutno 10.464 aktivnih primerov okužbe.10.30 Agencija EU v četrtek o odobritvi cepiva podjetja Johnson & Johnson

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo v četrtek odločala o odobritvi cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Johnson & Johnson. Pričakovati je, da bo cepivo odobrila. Kmalu zatem pa bi lahko začeli tudi njegovo distribucijo.

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je v ponedeljek izrazil pričakovanje, da bo to cepivo odobreno. Pojasnil je, da se je v študiji v ZDA izkazalo, da je 72-odstotno učinkovito, pri čemer je bila v študijo vključena tretjina starejših od 61 let. V Južni Ameriki je bilo to cepivo 66-odstotno učinkovito, v Južni Afriki pa so zaznali 57-odstotno učinkovitost.

Cepivo skupine Johnson & Johnson, s katerim se je treba cepiti s samo enim odmerkom, temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine S. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga, a bi se lahko soočilo z ovirami pri dobavi članicam EU.

8.45 V Braziliji rekordno število umrlih s covidom

V Braziliji je v torek umrlo skoraj 2000 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej v enem dnevu. Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v državi so bolnišnice na robu zloma, cepljenje pa napreduje le počasi. Glede na podatke zdravstvenega ministrstva so v torek potrdili 1972 smrti zaradi covida-19. Pred tem je največ covidnih bolnikov v enem dnevu umrlo 3. marca, ko je življenje izgubilo nekaj več kot 1900 okuženih z novim koronavirusom. Skupno je doslej v Braziliji umrlo že 268.370 obolelih s covidom-19, kar je za ZDA najvišje število na svetu. Okužb z novim koronavirusom so od začetka pandemije potrdili 11,1 milijona, v zadnjem dnevu več kot 70.700.

8.45 Med Londonom in Brusljem izbruhnil nov spor glede cepiv

Med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je izbruhnil nov spor glede cepiv, potem ko je predsednik evropskega sveta Charles Michel trdil, da je Otok prepovedal izvoz cepiv proti covidu-19. Britanski zunanji minister Dominic Raab je v pismu Michelu zavrnil očitke, češ da gre za popolnoma napačno trditev. Michel je v objavi na blogu v torek kritiziral očitke glede cepilnega nacionalizma na račun EU in stopil v bran mehanizmu, ki omogoča blokado izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obvez do povezave. »Združeno kraljestvo in ZDA sta uvedla popolno prepoved izvoza cepiva in sestavin cepiv, ki jih proizvedeta na svojih tleh,« je kritiziral politike drugih držav.

London je hitro zavrnil očitke iz Bruslja. Raab je v zvezi s tem tudi pisal Michelu, saj je želel razčistiti zadevo. »Britanska vlada ni blokirala izvoza niti enega odmerka cepiva proti covidu-19. Kakršnokoli omenjanje britanske prepovedi izvoza ali omejitev glede cepiv je popolnoma napačno,« je zapisal. Britansko zunanje ministrstvo je zaradi očitkov na pogovor povabilo tudi predstavnika EU v Veliki Britaniji. V pojasnilu so sporočili, da so ga na srečanje povabili, ker da so se te napačne trditve večkrat ponovile na različnih ravneh v EU in evropski komisiji.

8.40 V dvorani Golovec ni hitrega testiranja
 
Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Celje, prostovoljnega in brezplačnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom v dvorani Golovec trenutno ni zaradi nedobavljivosti hitrih testov. Testiranje se bo po navedbah ZD Celje nadaljevalo takoj po dobavi hitrih testov, predvidoma v ponedeljek, 15. marca. Nov urnik testiranj bodo objavili na spletni strani ZD Celje. Š. K.

V Novem mestu so odprli terase gostiln. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V Novem mestu so odprli terase gostiln. FOTO: Voranc Vogel/Delo


6.35 Policijska ura

Na ministrstvu za notranje zadeve razmišljajo, da bi razrahljali ukrep prepovedi gibanja v nočnem času, predvsem v posavski in jugovzhodni regiji. Policijska ura bi se lahko začela šele ob 22. uri, zdaj velja od 21. ure do 6. ure zjutraj. »A najprej nameravamo preveriti, kakšen vpliv bo imelo odprtje teras lokalov na okužbe,« je v pogovoru za STA povedal minister Aleš Hojs. Zadnji podatki kažejo, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo. Tako da bo morda vlada danes sprejela tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij.

6.35 Vlada danes o aktualnih epidemioloških razmerah

Vlada bo na današnji seji ponovno pretresala epidemiološke razmere v državi. Večjih sprostitev ukrepov ni pričakovati, saj se epidemiološke razmere bistveno ne izboljšujejo. Glede na to, da jugovzhodna Slovenija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, pa utegne vlada sprejeti tudi kakšne spremembe na ravni posameznih statističnih regij.

Kot je v ponedeljek dejala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, se epidemiološko stanje v državi za zdaj ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. Stanje glede števila hospitaliziranih se je konec tedna celo nekoliko poslabšalo, a Logarjeva upa, da je temu vsaj delno tako zaradi dejstva, da je med konci tedna nekaj manj odpustov iz bolnišnic in se bo trend zmanjševanja priliva novih bolnikov v bolnišnice v prihodnjih dneh nadaljeval.

image_alt
V Sloveniji tudi brazilska varianta, sproščanja ukrepov ta teden ne bo


Oba ključna kriterija sicer državo še vedno uvrščata v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih za ponedeljek je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 506 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa je bilo 740. Večjega sproščanja ukrepov zato ta teden ni pričakovati, svetovalna skupina pa bo vladi predlagala njihovo podaljšanje.

Preberite še:

Komentarji: