Pahor: Janša ima teden časa za odgovor, ali mandatarsko kandidaturo sprejme ali ne

Janša bo najprej preveril, ali je zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo. Šarec pa se z njim ne bo pogovarjal.
Fotografija: Janez Janša mora do prihodnjega četrtka sporočiti, ali bo sprejel mandatarstvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša mora do prihodnjega četrtka sporočiti, ali bo sprejel mandatarstvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Prvo priložnost za sestavo vlade bo dobil predsednik relativne zmagovalke volitev SDS Janez Janša. Ni pa jasno, ali bo prvak stranke SDS soglasje h kandidaturi tudi dal. S predsednikom republike Borutom Pahorjem  sta se dogovorila, da ima teden dni časa, da se o tem izreče. Janša je napovedal, da bo še danes vsem strankam poslal vabilo na pogovore, ki se bodo začeli prihodnji teden.

V vmesnem času so načrtovani pogovori morebitne koalicije, zbrane okrog predsednika drugouvrščene Liste Marjana Šarca.

Kot predsednik republike, ki ima dolžnost in pristojnost oblikovanja vlade, Pahor predstavnike vseh parlamentarnih strank naproša, naj sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za premierja.

Infografika: Delo
Infografika: Delo


»Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede sodelovanja z njim, čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh. V tem smislu gre več kot samo za oblikovanje koalicije in vlade, gre za ustvarjanje političnega razpoloženja in splošne družbene atmosfere, od katere je tako zelo odvisna naša skupna prihodnost. V nasprotnem primeru bosta prevladala nestrpnost in izključevanje,« je opozoril Pahor.



Šarec je to možnost že zavrnil, prav tako Desus, SD, SAB in Levica, udeležbo na pogovorih pa so že napovedali v SNS. V SMC so udeležbo na pogovorih najprej neuradno potrdili, nato pa to zanikali in zapisali, da ne vidijo »razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali«.

Pahor je še napovedal, da bi scenarij, če bi Janša v tednu dni nabral zadostno parlamentarno večino, pomenil dvoje – da so se končno začeli pogovori v dobrobit večine ljudi in da so se v prid politični stabilnosti stranke izognile levim in desnim skrajnostim.

Če pa Janši to ne bo uspelo, bo Pahor preveril, ali kateri drugi kandidat uživa večinsko podporo.



Relativni zmagovalec Janša je ob prvem povolilnem neformalnem obisku v predsedniški palači junija nakazal, da mandata ne bo sprejel, če v parlamentu ne bo imel zagotovljenih 46 glasov za sestavo večine, ki jih zdaj še nima.



Komentarji: