Iraško vlado bo sestavljal nekdanji minister Mohamed Alavi

Alavi ima za oblikovanje vlade mesec dni časa. Vlado mora potrditi parlament, ključna bo tudi podpora protestnikov. 
Fotografija: Demonstrati so izrazili nasprotovanje novemu mandatarju. FOTO:  Wissm Al-okili/Reuters
Odpri galerijo
Demonstrati so izrazili nasprotovanje novemu mandatarju. FOTO:  Wissm Al-okili/Reuters

V času množičnih protivladnih protestov ter ponovnih napetosti med Iranom in ZDA je iraški predsednik Barham Salih mandat za sestavo iraške vlade podelil nekdanjemu ministru za komuniciranje Mohamedu Alaviju. Alavi bo Irak predvidoma vodil do predčasnih volitev. 

Prva naloga Alavija bo oblikovanje vlade. Formiranje novega ministrskega kabineta bo potekalo v luči protivladnih protestov, ki so vodili do odstopa premierja Adela Abdela Mahdija konec lanskega leta. Mahdijevega naslednika bi moral imenovati iraški parlament, a je nalogo prevzel predsednik Salih, saj poslanci zaradi razdeljenosti do danes niso imenovali novega mandatarja za sestavo vlade. 



Skladno z iraško ustavo ima Alavi mesec dni časa za oblikovanje vlade, ki jo mora potrditi iraški parlament. Poleg poslancev mora Alavi prepričati tudi protestnike, ki na ulicah iraških mest vztrajajo četrti mesec, je opozorila medijska hiša Al Džazira. Po poročanju tiskovne agencije Reuters so demonstranti že izrazili svoje nasprotovanje novemu mandatarju. Alaviju, ki je služil kot minister za komunikacije v vladnem kabinetu nekdanjega premierja Nurija al Malikija – ta je državo vodil leta 2014, ko je skrajna islamistična organizacija Islamska država prevzela nadzor nad znatnim delom Iraka –, demonstranti očitajo pripadnost vladajoči eliti. 

Protesti v Iraku potekajo štiri mesece. Zahtevali so več sto življenj, novi mandatar pa obljublja sodni pregon odgovornih. FOTO: Hussein Faleh/AFP
Protesti v Iraku potekajo štiri mesece. Zahtevali so več sto življenj, novi mandatar pa obljublja sodni pregon odgovornih. FOTO: Hussein Faleh/AFP


Da mu je Salih podelil mandat za sestavo vlade, je sporočil 65-letni Alavi v posnetku, objavljenem na twitterju. Ob tem je med drugim napovedal, da se bo boril proti korupciji, ščitil protestnike ter poskrbel, da bo sojeno odgovornim za smrt demonstrantov – od oktobra je namreč izgubilo življenje nekaj manj kot 500 oseb. 

Več sto tisoč protestnikov na iraških ulicah od oktobra lani zahteva reformo političnega sistema, boljše javne storitve in službe ter zamenjavo vladajočih. Po uradnih podatkih je bilo v zadnjih šestnajstih letih poneverjenih 410 milijard evrov, kar je dvakrat toliko, kolikor znaša letni bruto domači proizvod države. 

Komentarji: