Nataša Pirc Musar: V času množičnih zločinov pravica do veta ni legitimna

Predsednica Republike Slovenije je zaradi zločinov v Gazi pozvala varnostni svet ZN k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi.
Fotografija: Pirc Musarjeva je opozorila, da »mrtvi, ranjeni, oboleli in celo zaradi lakote umirajoči otroci niso stvar politike in državnih interesov, zavezništev in meddržavne podpore ali samoobrambe. So preprosto zločin in zanikanje kakršne koli človeške humanosti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Pirc Musarjeva je opozorila, da »mrtvi, ranjeni, oboleli in celo zaradi lakote umirajoči otroci niso stvar politike in državnih interesov, zavezništev in meddržavne podpore ali samoobrambe. So preprosto zločin in zanikanje kakršne koli človeške humanosti. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je zaradi zločinov v Gazi danes pozvala varnostni svet ZN k sprejetju resolucije za premirje v palestinski enklavi. V času množičnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu pravica do veta ni več legitimna, je dejala predsednica, ki meni, da bi moral varnostni svet z resolucijo Izraelu poslati jasno sporočilo.

»Zgrožena sem, ko vidim, kako zelo je mednarodna skupnost padla na izpitu humanitarnosti in humanosti. Poboji, ki jih vsak dan spremljamo v sliki in besedi v različnih delih sveta, postajajo neka nova normalnost. Tega Slovenija kot demokratična država, zavezana varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ne more dopustiti,« je dejala slovenska predsednica, ki je na varnostni svet ZN naslovila poziv, naj ustavi pobijanje v Gazi.

Mednarodna skupnost, ki jo predstavljata Organizacija ZN in varnostni svet, bi po predsedničinem prepričanju morala ukrepati, da se ta zločin dokončno preneha.

Pirc Musarjeva je pri tem opozorila, da »mrtvi, ranjeni, oboleli in celo zaradi lakote umirajoči otroci niso stvar politike in državnih interesov, zavezništev in meddržavne podpore ali samoobrambe. So preprosto zločin in zanikanje kakršne koli človeške humanosti.«

Države članice varnostnega sveta je zato pozvala, da tem grozotam naredijo konec. »Tako, da varnostni svet zaukaže premirje v Gazi,« je poudarila.

FOTO: Jack Guez/AFP
FOTO: Jack Guez/AFP

Članstvo v VS ni namenjeno ozkim interesom držav

Predsednica je obžalovala, da je bil varnostni svet od samega nastanka žrtev interesov posameznih držav, še posebej tistih s pravico veta. Zaradi teh interesov so umirali milijoni ljudi po svetu. »Članstvo v varnostnem svetu ni namenjeno ozkim interesom držav, temveč da tam sedijo in ukrepajo v imenu človeštva,« je poudarila.

Slovenija pa si mora kot članica varnostnega sveta po njenem prepričanju še naprej po svojih najboljših močeh in z vsem znanjem in izkušnjami prizadevati za dosego premirja in takojšnjo humanitarno pomoč civilistom v Gazi. Pirc Musarjeva je poudarila tudi, da pokola pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas ne bomo pozabili kot tudi ne izraelske politike kolektivnega kaznovanja Palestincev.

»V času množičnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu pravica do veta preprosto ni več legitimna! Potrebna je takojšnja akcija varnostnega sveta, z resolucijo, ki bo Izraelu jasno sporočila: to, kar se dogaja v Gazi in tudi na Zahodnem bregu, je v nasprotju z Ustanovno listino OZN. Ta daje pravico do samoobrambe, toda narodom, ki so ogroženi. V tej vojni je zdaj ogrožen samo en narod. Palestinski. Ta pa takoj potrebuje mir in humanitarno pomoč. Takoj!« je poudarila.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že v sredo v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Predstavniki Hamasa zapustili pogajanja v Kairu

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas je danes zapustila Kairo, kjer so potekali pogovori za sklenitev novega premirja v Gazi, je predhodno poročanje egiptovskih medijev potrdilo gibanje. Pogajanja naj bi se nadaljevala prihodnji teden.

Zadnji krog pogajanj o premirju, ki so ta teden potekali v Kairu, naj bi se v sredo končal brez preboja. Krivda za to je po besedah gibanja na strani Izraela, ki da je zavrnil zahtevo skupine po umiku izraelske vojske iz Gaze, krepitvi dotoka humanitarne pomoči in vrnitvi razseljenih Palestincev, navaja katarska televizija Al Džazira.

ZDA, Katar in Egipt si sicer že več tednov neuspešno prizadevajo doseči dogovor, po katerem bi gibanje izpustilo do 40 talcev v zameno za enomesečno prekinitev ognja, izpustitev nekaterih palestinskih zapornikov in povečan dotok pomoči v Gazo.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da je bilo v napadih iz zraka v južnem in osrednjem delu Gaze ubitih 17 palestinskih borcev. Vojska je po lastnih navedbah med drugim napadla poveljniški center Hamasa in vhode v predore gibanja, odkrila pa je menda tudi delavnice za proizvodnjo orožja ter skladišča z vojaško opremo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

ZDA trdijo, da je dogovor o premirju v Gazi »mogoče doseči«

ZDA so sicer sporočile, da bi lahko pogovori o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev v Gazi prinesli dogovor med Hamasom in Izraelom kljub poročanju, da so pogajanja v slepi ulici. »Še naprej verjamemo, da ovire niso nepremostljive in da je dogovor mogoče doseči, zato si bomo prizadevali zanj,« je v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Hamas se je zavezal, da bo nadaljeval pogovore v Kairu, vendar so predstavniki palestinske militantne skupine dejali, da mora biti prekinitev ognja vzpostavljena, preden bodo talci osvobojeni, da morajo izraelske sile zapustiti Gazo in da se morajo vsi prebivalci Gaze vrniti na domove, s katerih so morali pobegniti.

image_alt
Sestradani otroci umirajo, Netanjahu in Hamas pa igrata šahovsko partijo

Izrael želi seznam talcev

Vir je tiskovni agenciji Reuters povedal, da se Izrael izogiba pogovorom v Kairu, ker Hamas ni hotel predložiti seznama talcev, ki so še živi. Hamas pravi, da je to nemogoče brez prekinitve ognja, saj so talci razpršeni po vojnem območju.

Preberite še:

Komentarji: