Slovenski nogometaši v zelo težki skupini C, Kek se je le nasmihal

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze je v Hamburgu pred žrebom skupin za evropsko prvenstvo potrdil denarni sklad za turnir stare celine.
Fotografija: Nekdanji francoski nogometaš Blaise Matuidi je izžrebal skupino za Slovenijo. FOTO: Odd Andersen/AFP
Odpri galerijo
Nekdanji francoski nogometaš Blaise Matuidi je izžrebal skupino za Slovenijo. FOTO: Odd Andersen/AFP

V Hamburgu so izžrebali skupine za evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Slovenska reprezentanca bo igrala v izjemno težki skupini C, v kateri sta tudi Anglija in Danska. Tretji tekmeci naših nogometašev bodo Srbi.

Ko je selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek, ki je iz neposredne bližine spremljal žreb, videl, s kom bo imel opravka na euro 2024, se je le nasmihal. Mimogrede: njegov srbski kolega Dragan »Piksi« Stojković je ob pogledu na skupino C kazal precej bolj resen obraz.

»Vse reprezentance v skupini so bile v zadnjem obdobju naše tekmice. Zavedamo se njihove moči. Ni lahka skupina, to je skupina, v kateri Slovenija ni favorit. Ob kakovosti tekmecev pa se moramo zavedati tudi svoje kakovosti. Dobro je treba načrtovati vse skupaj, pripravljalne tekme, mesto, v katerem bomo prebivali ... Čaka nas veliko dela, a to bo sladko delo. Predvsem se veselim EP. Izziv je nenormalen. Ne vem, kaj bi lahko bila še večja motivacija, kot je igrati proti takšnim ekipam. Res je, da vse poznamo, oni pa nas. Angleži so nam vedno nekako pobegnili, z Danci smo igrali pred kratkim, Srbi so nas že osramotili, ampak smo jim tudi vrnili,« je žreb komentiral Kek.

»Zanima nas tekmovalnost. Kljub težkim tekmecem bom peljal na turnir ekipo, ki bo želela priti do pozitivnega izida. Nismo v vlogi favorita, kar je mogoče meni celo prav. Marsikdo se je nasmehnil, ko je videl, da je dobil v skupino Slovenijo. Mogoče bo tistim žal. Naredili bomo vse, da bo tako,« je še pribil slovenski selektor.

Slovenski nogometaši se znova pomerili z Danci. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Slovenski nogometaši se znova pomerili z Danci. FOTO: Borut Živulović/Reuters

S Srbijo 20. junija v Münchnu

Slovenski nogometaši bodo prvo tekmo odigrali 16. junija v Stuttgartu proti Dancem, sicer tekmecem že v kvalifikacijah za nastop na tem prvenstvu stare celine. V Ljubljani je bilo neodločeno 1:1, v Københavnu pa so Danci zmagali z 2:1. Štiri dni pozneje se bodo naši reprezentanti v Münchnu pomerili s Srbi. To bo tudi najbližja tekma za slovenske navijače. S Srbijo ima Slovenija daljšo zgodovino. Na osmih tekmah sta reprezentanci po enkrat zmagali in šestkrat remizirali. Eno od tekem sta odigrali tudi na EP 2000, ko je bilo proti tedanji Jugoslaviji po slovenskem vodstvu s 3:0 na koncu po velikem preobratu 3:3.

»To je težka in zanimiva skupina. Naš cilj je, da bomo čim boljši, da bomo na enem od prvih dveh mest. Imamo balkanski derbi s Slovenijo, tu je še zelo neugodna Danska, s katero smo nedavno odigrali prijateljsko tekmo. Je dobra, kompaktna ekipa. Anglija pa je ena od najmočnejših v Evropi, tako da bo res zelo zanimivo. To bodo dobre tekme. Je pa dovolj časa, da vse proučimo, načrtujemo in se pripravimo, da bomo najboljši, ko bo to najpomembnejše. To pa bo takrat, ko bo prva tekma,« je dejal Stojković in pristavil, da se jim ni treba nikogar bati.

Zadnji obračun skupinskega dela proti Angliji bodo Kekovi izbranci odigrali 25. junija v Kölnu. Slovenci so se z »levi« merili šestkrat. Iztržili so en neodločen izid ter petkrat izgubili za razliko v golih 4:10. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili 5. oktobra 2017, ko je Anglija doma slavila z 1:0. Takšen je bil izid tudi na SP 2010 v Južni Afriki, ko je za Anglijo zadel Jermain Defoe.

V izločilne boje bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz šestih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene izbrane vrste.

Uefa bo za reprezentance namenila 331 milijonov evrov

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze Uefe je pred žrebom skupin za evropsko prvenstvo potrdil denarni sklad za turnir stare celine, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto v Nemčiji. Skupaj bo Uefa za reprezentance na EP namenila 331 milijonov evrov, toliko kot na zadnjem EP 2021.

Vsaka reprezentanca, ki se je uvrstila na EP 2024, torej tudi Slovenija, bo za igranje na evropskem prvenstvu dobila 9,25 milijona evrov. Uvrstitev v osmino finala bo prinesla dodatnih 1,5 milijona evrov, v četrtfinale 2,5 milijona, v polfinale štiri milijone evrov, poraženi finalist bo dobil še pet milijonov evrov, zmagovalec pa osem.

Vsaka dobljena tekma v skupini prinese dodaten milijon evrov, vsak remi pa 500.000 evrov. V najboljšem primeru bo evropski prvak tako prejel skupno 28,25 milijona evrov.

Preberite še:

Komentarji: