Ob veliki zmagi v Stožicah so Slovenci zasenčili tudi Ronalda

Slovenija je gostila trenutno sedmo reprezentanco sveta in pokazala dobro igro, v drugem polčasu pa sta za zmago zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
Fotografija: Beni Šeško je bil nevaren v napadu. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Beni Šeško je bil nevaren v napadu. FOTO: Leon Vidic

Spektakularen večer v Stožicah je dobil epilog, ki so si ga slovenski navijači lahko le želeli. Slovenija je prišla do velike zmage z 2:0, pokazala odlično predstavo in v drugem polčasu na krilih Adama Gnezde Čerina in Timija Maxa Elšnika zrežirala veliko zmago nad slovitimi tekmeci. Cristiano Ronaldo je odigral celo tekmo, a ni izstopal.

Na začetku tekme je bila Portugalska nekaj minut boljša, potem pa so se Slovenci, s klopi jih tokrat ni vodil Matjaž Kek, ampak Boštjan Cesar, vzpostavili ravnotežje. Kot da bi se otresli pritiska so vse bolje začeli igrati Petar Stojanović in soigralci v zvezni vrsti, obramba je bila trdna in Portugalska si ni ustvarila resnejših priložnosti. Edina nevarna situacija je bila v 38. minuti, ko bi sodnik lahko pokazal na belo točko, a je Slovencem (Elšniku) pogledal skozi prste.

V drugem delu je Slovenija zaigrala še bolj pogumno in v 72. minuti so prek Gnezde Čerina, ki je v kazenskem prostoru lepo zaključil še lepše kombiniranje Slovencev, prišli do vodstva. Portugalci so nekoliko šokirani krenili v ofenzivo, kar je izkoristil še kapetan Olimpije Elšnik in na domačem štadionu pod prečko zadel za 2:0. Portugalci so bili na kolenih, Cristiano Ronaldo je bolj kot s preigravanji "navduševal" s prepiri s sodnikom in tekma se je končala z zasluženo domačo zmago z 2:0.

Za konec so pozdravili še navijače. FOTO: Leon Vidic
Za konec so pozdravili še navijače. FOTO: Leon Vidic

Po bledi tekmi na Malti smo tokrat znova pospremili pravo Slovenijo in marčevsko reprezentančno okno lahko slovenska reprezentanca zaključi samozavestno z velikim skalpom za pasom. Tokrat je strokovni štab dobil potrditev, da lahko v prvi enajsterici računa tudi na Sandija Lovrića, ko bo treba stati nekoliko bolj zaprto na igrišču. 

Spektaktel v Stožicah si bomo zapomnili kot večer brez napake, za čisto desetko. 

Preberite še:

Kek opozoril Slovence: Če ne boste pravi, vam grozi porcija
Rekorder, milijarder, nogometni virtuoz prispel v Slovenijo
Neugodno izhodišče Slovencev pred prihodom Cristiana Ronalda
Pričakujejo, da bo Slovence težko zlomiti
Živa legenda ​​Cristiano Ronaldo v Ljubljani kot nekoč Eusebio

Foto Leon Vidic/delo
Foto Leon Vidic/delo

SPREMLJALI SMO V ŽIVO

2. polčas:

90. min: Ob koncu rednega dela je šel Celar 1:1 z vratarjem, a je Costa strel ubranil. Napadalec Lugana je bil tudi v prepovedanem položaju.

85. min: Ronaldo je poskusil s prostim strelom z leve strani z 18 m, a je bil Oblak na pravem mestu. Še dobrih 5 min v Stožicah. Iz igre Bijol in Šeško, v igro Stanković in Drkušić.

80. min: 2:0! Po lepi slovenski akciji, ko so kombinirali Celar, Stojanović in Šeško, je žoga prišla do Elšnika, kapetan Olimpije je na domačem štadionu lepo potegnil v desno in pod prečko matiral gostujočega vratarja. Še 10 min in lepa prednost Slovenije. 

78. min: Portugalska se je po zaostanku prebudila in stisnila Slovence pred kazenski prostor, a se je iz protinapada že ponudila nova lepa priložnost, po podaji Stojanovića je z leve strani streljal Celar, a le v vratarja.

Po koncu tekme jih je slišal še četrti sodnik. Foto N. Gr.
Po koncu tekme jih je slišal še četrti sodnik. Foto N. Gr.
 72. min: Gol za Slovenijo! Po lepi akciji je zadel Adam Gnezda Čerin! Akcijo je začel Celar na desni strani, podal do Šeška na robu kazenskega prostora, ta je žogo spustil Čerinu in slovenski vezist s številko 22 je lepo zadel v levi spodnji kot portugalskih vrat. Slovenija - Portugalska 1:0. 

66. min: Iz igre sta odšla Lovrić in Šporar, v igro pa Benjamin Verbič in Žan Celar.

60. min: Prvič na današnji tekmi je Ronaldo prišel do izraza - najprej je ukradel žogo Bijolu, jo nato v kazenskem prostoru dobil nazaj, še enkrat spravil obrambo na tla, a nato meril mimo vrat Oblaka. Ostaja 0:0.

52. min: Lepa priložnost za Slovenijo! Šeško je na 40 metrih od gola gostov ukradel žogo, prešprintal obrambo in z roba kazenskega prostora močno streljal, a je bil vratar Costa na pravem mestu in žogo je uspel odbiti v kot.

48. min: Drugi rumeni karton za Slovenijo, po Janži, je prejel Petar Stojanović, ki je z vlečenjem za dres ustavil Vitinho, ki ga je lepo preigral.

46. min: Iz igre sta pri Portugalski odšla Pepe in Otavio, pri Sloveniji pa menjav ni bilo.

1. polčas:

46. min: Prvi polčas je končan. Slovenci so prikazali precej boljši obraz kot proti Malti in imeli svoje priložnosti, vodili bi lahko tudi Portugalci. Po prvem delu igre ostaja 0:0. 

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

42. min: Še enkrat bi sodniki lahko dosodili enajstmetrovko za Portugalce, na drugi strani je imel Elšnik lepo priložnost na robu kazenskega prostora, a je z leve strani prepozno sprožil. Bliža se konec 1. polčasa.

34. min: Po dobre pol ure igre je tempo nekoliko padel. Slovenija je enakovreden tekmec, nekajkrat se je za protinapade odpiral prostor, a podaje niso uspele priti do napadalcev.

26. min: Slovenija je imela lepo priložnost, žoga se je odbijala v kazenskem prostoru in prišla do Janže, ki pa je ni uspel preusmeriti v mrežo z okrog 7 metrov. Pred tem je Karničnik (nehote) pohodil Ronalda, kar je Portugalca zelo ujezilo.

18. min: Portugalci še naprej prednjačijo, lahko bi dobili tudi enajstmetrovko, a se sodnik ni odločil za strel z bele točke. A tudi Slovenija ima priložnosti, blizu je bil Šporar, nekajkrat se je na bokih več prostora ponudilo Janži in Karničniku. Zares lepe priložnost zaenkrat na tekmi še ni bilo.

FOTO: Borut Živulović/Reuters
FOTO: Borut Živulović/Reuters

6. min: Tekma se je začela zelo živahno, v prvih minutah imajo Portugalci pobudo, a je tudi Šeško že opozoril nase s hitrim protinapadom, ki se je končal s slovenskim udarcem iz kota. Večino akcij so v prvih minutah Portugalci izpeljali po desni strani, z miniaturo na robu kazenskega prostora je takoj navdušil Joao Felix.

Napoved:

Foto Leon Vidic/delo
Foto Leon Vidic/delo

Navijače seveda najbolj zanima, kaj se bo dogajalo na zelenici. Pri Slovencih motiv, za razliko od tekme z Malto, ne sme biti vprašljiv, igrali bodo proti enim od favoritov za naslov evropskega prvaka. Portugalski selektor Roberto Martinez je v prvo enajsterico uvrstil Ronalda, ob njega je v napad postavil Joaa Felixa. Igrali bodo še zvezdniki Vitinha, Ruben Neves, Dalot, Pepe, Cancelo, ...

Slovenija se bo razprodanim Stožicam predstavila z udarno ekipo, v napadu sta Beni Šeško in Andraž Šporar, od prve minute bo igral tudi Sandi Lovrić, v obrambo se na levi bok vrača Erik Janža, na desnega Žan Karničnik.

Razmere za igro bodo dobre, v Ljubljani rahlo rosi pri približno 10 stopinjah Celzija, kar so skoraj optimalni pogoji za nogometno tekmo najvišje ravni. V Stožicah so preizkusili nove žaromete, vse je pripravljeno za začetek tekme. Tik pred prihodom reprezentanc na zelenico se je nogometna zveza poklonila še Bojanu Jokiću ob koncu kariere za okroglih 100 tekem v reprezentančnem dresu.

Selektor Kek izpušča tekmo

Tudi danes Matjaža Keka ne bo z reprezentanco, s klopi jo bo znova vodil pomočnik Boštjan Cesar. Kek dvoboj izpušča zaradi družinskih razlogov.

Slovenija – Portugalska 2:0 (0:0)
Čerin 72, Elšnik 80.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Blažič, Bijol, Janža; Stojanović, Lovrič, Elšnik, Gnezda Čerin; Šeško, Šporar.
Portugalska: Diogo Costa; Dalot, Pepe, Gonaclo Inacio, Cancelo; Danilo; Vitinha, Ruben Neves, Otavio; Ronaldo, Joao Felix.

Preberite še:

Komentarji: