Kako smo vas potegnili

Se vam je katera izmed sobotnih novic na naši spletni strani zdela komaj verjetna? Morda je bil za to kriv datum.

Objavljeno
31. marec 2017 18.20
Uredništvo Delo.si
Uredništvo Delo.si
Vam je katera izmed v soboto objavljenih novic dvignila pritisk? Če vam ga je, se vam opravičujemo. Tokrat vam je ni zagodel tiskarski škrat, kot se rado zgodi v medijih, ampak njegov prvoaprilski bratranec.

Za stranske učinke njegovih vragolij se vam še enkrat vljudno, iskreno in globoko opravičujemo in obljubljamo, da ga bomo držali na kratki vrvici - vse do leta osorej.

In s čim smo vas potegnili?

• Sodeč po odzivu vas je najbolj razburila odločitev arbitražnega sodišča v prid Hrvaški, ki smo jo morali kmalu popraviti. Naj vas pomirimo, arbitražno sodišče še ni odločilo v sporu med Slovenijo in Hrvaško, bo pa menda v prihodnjih mesecih.

• Res je, da so aktualne težave Agrokorja nekateri izkoristili za pozive k vrnitvi Mercatorja v slovensko last, a to za zdaj ostajajo le neizpolnjene želje zagovornikov »nacionalnega interesa«.

• Prvak slovenske opozicije Janez Janša se (še?) ni odločil, da bi ogrozil ambicije predsednika države Boruta Pahorja osvojiti nov mandat na letošnjih predsedniških volitvah.

• V prekmurski vasici Žižki so morda res ponosni na dosežke slovenskega filozofa svetovnega slovesa Slavoja Žižka, spomenika pa mu kljub temu ne postavljajo.

• Delov fotoreporter je v fotografski objektiv res ujel nerodni pristanek Kamila Stocha v sklepni fazi najdaljšega poleta na planiški velikanki, toda poljskega skakalnega asa to le ni stalo rekordne znamke.

• Ljubljanske Stožice bodo še naprej »krasili« nedokončani zidovi. Napovedi, da bo kitajski konglomerat Wanda Group vanje vložil nekaj milijonov in končal projekt, so bile namreč iz trte izvite.

• Tudi četrtkovega srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Bratislavi ne bo. Voditelja se bosta drug drugemu zazrla v oči kdaj pozneje.

• Lahko da severnokorejski voditelj Kim Džong Un v prostem času res koraka po ritmu Laibachov, toda vabilo k vnovičnemu obisku Pjongjanga vendarle še ni priromalo na njihov naslov. 

• Verjamemo, da je novica, da legendarni frontman glasbene skupine Azra prihaja v Ljubljano, marsikomu ogrela srce, a Branimir Džoni Štulić, žal, ostaja »pogrešan«.

• Še večja glasbena legenda Bob Dylan je v soboto res obiskal švedsko akademijo in prevzel Nobelovo nagrado za književnost, da si je poskušal pri tem pomagati s plagiatom besedila iz Sobotne priloge, pa smo si kratko malo izmislili.

***

Lahko pa vas potolažimo s tem, da so povsem resnične novice o pričakovani najvišji gospodarski rasti Slovenije v tem desetletju, da se Lendavi res obeta naložba v logistični center za Ikeo in da se na obisku v Sloveniji mudi zvezdnik matematike Cedric Villani. Na ogorčenje nekaterih (in veselje drugih) pa je resnična tudi novica, da bo maja v Mariboru nastopil kontroverzni hrvaški glasbenik Thompson.