Nova šola za dijake, ki jih še ni

Šolski center bo najprej dobil novo telovadnico in lesarsko delavnico, do leta 2022 pa še novo šolsko stavbo.
Fotografija: Odkritje temeljnega kamna: slovenjgraški župan Andrej Čas, direktorica šolskega centra Gabrijela Kotnik in ministrica Maja Makovec Brenčič. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Odkritje temeljnega kamna: slovenjgraški župan Andrej Čas, direktorica šolskega centra Gabrijela Kotnik in ministrica Maja Makovec Brenčič. FOTO: Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo do leta 2022 ob Šolskem centru v Slovenj Gradcu zgradilo dve novi šolski stavbi, na kateri Korošci čakajo že desetletje. Gre za eno največjih naložb v srednje šolstvo v Sloveniji, zanjo pa se je država odločila kljub manjšemu vpisu v programe šolskega centra.
»Za ta projekt bomo do leta 2022 namenili nekaj več kot enajst milijonov evrov,« je včeraj v Slovenj Gradcu povedala šolska ministrica Maja Makovec Brenčič, ki v prihodnjih treh letih pričakuje po številu močnejše srednješolske generacije. »V osnovnih šolah imamo dvajset tisoč otrok več. Ti postopoma prihajajo na srednješolsko raven,« pravi ministrica.
Gabrijela Kotnik, direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec, ki 1100 mladih izobražuje v sedemnajstih programih s področja poslovnih ved, ekonomije, turizma, gostinstva, lesarstva, zdravstvene nege, predšolske vzgoje in gimnazije, je glede vpisa prav tako optimistična. »Doslej smo izobraževali v vseh programih, ki smo jih razpisali,« pravi Kotnikova. Izjema je program lesarski tehnik v vajeniški obliki, ki so ga razpisali že drugo leto, a se vanj ni nihče prijavil.

Bernard Kresnik, ravnatelj Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, pravi, da se v razvoju lesarske industrije na Koroškem kažejo premiki na bolje, a so starši še kar nezaupljivi. »Če bodo novi lastniki tovarne ivernih plošč v Otiškem Vrhu res iskali toliko delavcev, kot so napovedali, nam jih ne bo uspelo izobraževati,« pravi Kresnik.

Šolski center bo najprej dobil novo telovadnico in lesarsko delavnico, do leta 2022 pa še novo šolsko stavbo. FOTO: Arhiv Šolskega centra
Šolski center bo najprej dobil novo telovadnico in lesarsko delavnico, do leta 2022 pa še novo šolsko stavbo. FOTO: Arhiv Šolskega centra


Šolski center po naložbi ne bo več izobraževal v najetih prostorih na petih lokacijah, temveč na treh, pri čemer bo največja na Koroški cesti 11, kjer bodo obstoječe šolsko poslopje s pokritim hodnikom povezali z novogradnjo. Ta bo potekala v dveh fazah. V prvi, ki naj bi se začela že julija in trajala do leta 2020, bodo zgradili telovadnico in lesarsko delavnico. V drugi (2019–2022) pa še novo šolsko stavbo, ki bo imela tri nadstropja, kjer bodo dobili prostor dijaki zdravstvene šole, srednje lesarske šole ter dijaki, ki se bodo izobraževali na področju gastronomije in turizma.

Ministrstvo za šolstvo je odločitev o novogradnji sprejelo že pred več kot desetimi leti. Gradnjo bi morali začeti že lani jeseni, a se to ni zgodilo, ker so na razpis za izvajalca prispele ponudbe, ki so za več kot petino presegale zagotovljena sredstva. Na ministrstvu so se odločili, da bodo projekt razdelili na dva dela, razpis pa ponovili. Za prvo fazo zbirajo ponudbe do 31. maja, še letos nameravajo objaviti razpis tudi za izvajalca druge.  

Komentarji: