Inšpektor se ne čuti krivega

Zlatko Babič je na zatožni klopi, ker je slaščičarju naročil piškote z marihuano, kot pravi, za samozdravljenje.
Fotografija: Zlatka Babiča je ob prihodu v službo čakalo neprijetno presenečenje. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Zlatka Babiča je ob prihodu v službo čakalo neprijetno presenečenje. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – Zdravstvenemu inšpektorju Zlatku Babiču obtožnica, ki jo zastopa Januša Kušar Rotman, očita kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. »Ne čutim se krivega,« je krivdo takoj zavrnil inšpektor.

Hočana, zaposlenega na mariborski enoti inšpektorata ministrstva za zdravje, je na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča posadila zgodba iz avgusta 2017. Takrat je svojemu prijatelju Niku Štekarju, lastniku slaščičarne Hiša sladic Štekar v središču Hoč, prinesel zmes, ki je vsebovala THC, da bi mu spekel piškote, tako imenovane »kukije«.

Med preiskavo je Babič v pisnem zagovoru razložil, da je imel pred časom resne zdravstvene težave in se je zatekel k alternativnemu zdravljenju, saj da konoplja ugodno vpliva na zdravje. Ker nikoli ni kadil marihuane, je vršičke skuhal v mleku, nato pa dal kekse speči svojemu znancu. Toda nihče niti pomislil ni, da bo slaščičar Niko Štekar polovico spečenih keksov zadržal zase. Ko je Babič v nedeljo prišel po kekse, mu je Štekar izročil le dve škatli, polovico pa zadržal zase in jih potem ponudil svojim gostom.

Epilog zgodbe je bolj ali manj znan, saj sta dva izmed gostov Štekarjeve slaščičarne »pregloboko« pogledala v škatlo s piškoti, tako da sta zaradi zastrupitve s THC morala iskati zdravniško pomoč. Le nekaj dni kasneje so kriminalisti potrkali na vrata slaščičarne v Hočah, a naleteli na zanimiv odgovor. Niko Štekar jim je dejal, da mu je maso za peko keksov prinesel Babič in da ne ve, da naj bi bila masa prepojena s THC. Kriminaliste je preusmeril k sanitarnemu inšpektorju Babiču, ki so ga preiskovalci obiskali nekaj dni kasneje. Zanimivo je, da je Štekar kriminalistom dal natančna navodila, kje pri Babiču najdejo posajene sadike marihuane.

Preiskovalci so na inšpektorjevem posestvu našli štiri rastline marihuane, v njegovi hiši so odkrili še dve posušeni veji. »Skupaj 3,41 kg marihuane, kar nakazuje, da je bila droga namenjena za nadaljnjo prodajo,« je včeraj med branjem obtožnice dejala okrožna tožilka Januša Kušar Rotman. Sočasno Babiču očita tudi, da je dal slaščičarju peči piškote, ki jih je ta kasneje dal drugim osebam. Komu? »Doslej neugotovljenim osebam,« je pojasnila tožilka.

Zagovornik obtoženega odvetnik Danijel Planinšec je predlagal, da sodišče postavi izvedenca: »Medicinske oziroma primerne stroke, ki bo lahko ocenil, kako je uživanje piškotov s THC pozitivno vplivalo na zdravstvene težave mojega klienta.« Izvedeli smo, da je Babič le nekaj dni po tem, ko se je vrnil na delovno mesto na mariborskem zdravstvenem inšpektoratu, uspešno prestal »narkomanski« test.

Preberite še: