Zanika, da je gostoma postregel »kukije« s THC

Slaščičar Niko Štekar naj bi četverici v svoji Hiši sladic Štekar ponudil piškote z marihuano.
Fotografija: Niko Štekar je na predobravnavnem naroku zanikal krivdo. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Niko Štekar je na predobravnavnem naroku zanikal krivdo. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – Slaščičar Niko Štekar, ki je četverici gostov v svoji Hiši sladic Štekar sredi Hoč ponudil piškote obogatene z marihuano, včeraj na mariborskem sodišču ni priznal krivde za omogočanje uživanja mamil. »Ne priznam. Ne čutim se krivega,« je zatrdil možakar, ki mu obtožnica očita, da je avgusta predlani na mizo postavil škatlo s piškoti, ki so vsebovali THC.

Fant in njegovo dekle, ki sta zaužila največ piškotov, sta se pozneje zaradi zastrupitve celo zdravila v mariborski bolnišnici. Državna tožilka Januša Rotman Kušar je bila pri razlagi, kaj Niku Štekarju očita obtožnica, zelo kratka. Obtoženemu niti ni ponudila kazni za primer, če bi priznal krivdo.

Štekar pa je sodnici Maši Blažeka, ki ga je pozvala, da se izjasni, ali priznava kakšno dejstvo iz obtožnice ali celo njen del, dejal: »V celoti zavračam vse očitke.« Na zatožni klopi bi včeraj moral sedeti tudi soobtoženi Zlatko Babič, sanitarni inšpektor, ki pa je svoj izostanek pravočasno opravičil. Sodnica Blažekova je pojasnila, da bo za Babiča predobravnavni narok izpeljala 9. septembra.



Primer s »kukiji«, kot imenujejo piškote s THC, je postal javnosti znan avgusta predlani. Mariborski policisti so dobili klic iz bolnišnice, da se pri njih zdravita fant in dekle, ki sta se več kot očitno zastrupila s konopljo. Preiskovalce je šokiralo, ko so izvedeli, da sta se zastrupila v slaščičarni v Hočah. Zastrupljena sta s seboj prinesla tudi štiri piškote, ki sta jih vzela iz škatle, ki jo je na mizo postavil lastnik slaščičarne Niko Štekar.

Ta je predlanskega avgustovskega popoldneva na terasi svoje slaščičarne gostil četverico znancev. Gostje so naročili kavo in slaščice, potem pa naj bi k njim stopil Štekar in na mizo odložil prozorno plastično škatlo, polno keksov. Dvema od četverice, zaljubljencema, so se zdeli keksi okusni. Toda kmalu po zaužitju se je fantu začelo vrteti, po nogah je čutil mravljinčenje, dekle pa je dobilo napad strahu.
 

»Eksperimentiral je«


Ko so Štekarja vprašali, ali je v maso za kekse kaj dodal, naj bi se le cinično nasmehnil in odvrnil: »Ničesar.« Ker sama nista bila več sposobna voziti, ju je domov odpeljal nekdo tretji. Ko sta prišla domov, so jima domači svetovali, naj gresta k zdravniku. Odšla sta v mariborsko bolnišnico, kjer so opravili analizo krvi in našli sledi THC. Niko Štekar naj bi odhajajočim gostom dejal: »Nekaj sem eksperimentiral, a mi niso uspeli. Sedite in uživajte.«

Potem je brezbrižno sedel v avtomobil in se odpeljal, eden od prizadetih pa je ob odhodu vzel štiri piškote in jih izročil kriminalistom. Ko je policija potrkala na vrata Nika Štekarja, je krivdo takoj začel prelagati na druge. Kriminalistom je trdil, da ni vedel, kaj je v keksih, in s prstom pokazal na sovaščana Zlatka Babiča, sicer zaposlenega kot sanitarni inšpektor. Ta naj bi mu prinesel del primesi (maslo z vsebnostjo THC) za peko piškotov, preostale sestavine za peko piškotov pa je prispeval Štekar sam.

Zaseženi štirje piškoti so na včerajšnjem preobravnem naroku postali jabolko spora. Zagovornica obtoženega, odvetnica Simona Marko, je sodišču predlagala, da izloči tako zapisnik o zasegu teh keksov kot tudi poročilo, da vsebujejo THC. »Keksi so bili zaseženi pred uvedbo preiskave. So bili last obtoženega in so mu bili zaseženi nezakonito,« trdi Markova.

A tožilka Kušar Rotmanova ji je nasprotovala: »Kako pa bi lahko bila uvedena preiskava, če pa je kekse policistom izročil eden od oškodovancev?« O tem, ali bo dokaz ostal v spisu ali ne, bo odločalo sodišče. Slaščičarja pa njegovo domnevno dejanje očitno ne bo udarilo po žepu. Sodnica Maša Blažeka je pojasnila, da sta se oškodovanca odpovedala premoženjsko-pravnemu zahtevku proti obtoženemu in od njega ne bosta zahtevala odškodnine.