Belgija je, hotela ali ne, izbrala Brazilijo!?

Konec skupinskega dela. Kolumbijci in dva rumena kartona pokopali zadnje afriške upe – Senegalce.
Fotografija: Adnan Januzaj (desno) je dosegel lep gol, a ga Angleži na čelu z Garyjem Cahillom niso želeli prav posebej ubraniti. Foto AP
Odpri galerijo
Adnan Januzaj (desno) je dosegel lep gol, a ga Angleži na čelu z Garyjem Cahillom niso želeli prav posebej ubraniti. Foto AP

Angliji se je računica izšla, v osmino finala je napredovala kot druga iz skupine G. Belgija se ni ozirala na na papirju ugodnejši razpored v izločilnih dvobojih, če bi bila druga. Imela je možnost izbire, saj je bila pred dvobojem, ki naj ga nobena od tekmic ni želela zmagati, druga zaradi večjega števila rumenih kartonov. Zato je bil strelec edinega gola Adnan Januzaj prej tragični junak kot veliki.

Anglija je bila tako rekoč obsojena na prvo mesto v skupini. Da bi bila druga, bi morala Belgija zmagati, ali pa, da bi igralci udarjali po nasprotnikih, ostro in z dolgim jezikom polemizirali s slovenskim sodnikom Damirjem Skomino, da bi nadoknadili zaostanek v rumenih kartonih. Razplet brez zmagovalcev se je zdel logična posledica vsega naštetega. Na koncu je zavoljo naključnega ali pa ne Januzajevega gola v 51. minuti krajšo na papirju potegnila Belgija, ki bo v izločilnih dvobojih najprej igrala z Japonsko (druga v skupini H), v četrtfinalu pa z zmagovalcem dvoboja Brazilija – Mehika.
 

Račun brez krčmarja?


Da, razpored tekem in morebitni četrtfinalni tekmec je narekoval sinočnjo nebodigatreba tekmo. Toda v tej preračunljivosti reprezentanc, ki visoko merita v Rusiji, je narejen račun brez krčmarja: bo Anglija sploh favorit proti iz tekme v tekmo močnejši in samozavestnejši Kolumbiji? In nato v četrtfinalu proti vedno neugodnim Švedom ali Švicarjem?

V Kaliningradu je bil pravzaprav največji izziv Anglije in Belgije, kako izpeljati tekmo, da bo volk sit in koza cela. Oba selektorja, angleški Gareth Southgate in belgijski Roberto Martinez, sta z začetnima enajstericama razkrila, da želita spočiti najboljše. Razvoj dogodkov na igrišču pa je dal vtis, da so igralci preizkušali svojo potrpežljivost, da se komu ne bi "odtrgalo" in bi se s pretirano vnemo vpisal med junake.

Anglija v zaključnih minutah le ni imela svojega Januzaja, Belgija pa bo v zgodovini ostala zapisana, da je iz skupinskega dela tekmovanja napredovala s stoodstotnim izkupičkom.

Druga tekma v skupini v Saransku je bila celo bolj tekmovalna, čeprav gresta Tunizija in Panama domov. Z več zadovoljstva se bodo vrnili Tunizijci, ki so zaostanek z 0:1 ob odmoru v drugem polčasu spremenili v zmago.
 

Naprej 10 evropskih ekip


Afrika je svetovno prvenstvo začela s petimi predstavniki, v osmini finala ne bo imela niti enega. Zadnje upanje za črno celino je bila reprezentanca Senegala, ki se je v neposrednem dvoboju za napredovanje pomerila s Kolumbijo. Za Afričane bi bil dovolj neodločen izid, morda tudi poraz, a so izpadli na najbolj tesen in boleč način. Z 0:1 so izgubili s Kolumbijci, od Rusije pa se poslavljajo le, ker so prejeli dva rumena kartona več kot Japonci. Ti so včeraj prav tako klonili z 0:1 – častno zmago so si priigrali že prej odpisani Poljaki –, ob povsem izenačenem številu osvojenih točk (4:4), doseženih (4:4) in prejetih (4:4) golov ter neodločenem izidu medsebojnega dvoboja (2:2) so odločale točke fair playa – Japonci so prejeli 4 rumene kartone, Senegalci 6.

Sicer pa je tudi tekmo med Kolumbijo in Senegalom zaznamoval VAR in rešil Južnoameričane. Srbski sodnik Milorad Mažić je po posredovanju Davinsona Sancheza ob prodoru Maneja najprej dosodil najstrožjo kazen, po ogledu posnetka, ki je razkril, da je kolumbijski branilec izbil žogo, preden je Senegalec padel, pa je odločitev preklical. Kolumbijci so se vseeno znašli v težavah, v 31. minuti so zaradi poškodbe ostali brez prvega zvezdnika Jamesa Rodrigueza. Tako njemu kot soigralcem je odleglo v 74. minuti, ko je z glavo zadel Yerry Mina, osrednji branilec, ki je zatresel tudi poljsko mrežo.

Yerry Mina (najvišji v skoku) je s svojim drugim golom na SP v Rusiji Kolumbijo popeljal v osmino finala. Foto Manan Vatsyayana/Afp
Yerry Mina (najvišji v skoku) je s svojim drugim golom na SP v Rusiji Kolumbijo popeljal v osmino finala. Foto Manan Vatsyayana/Afp


Vse vstopnice za osmino finala so razdeljene, bilanca po celinah pa je: napredovalo je 10 od 14 evropskih ekip, štiri od petih južnoameriških, ena od treh srednjeameriških ter ena od štirih azijskih reprezentanc, izpadlo je vseh pet afriških zasedb ter predstavnica Oceanije Avstralija.

Komentarji: