Po 90 minutah muk Brazilci dvakrat v polno v sodnikovem dodatku

Za zmago z 2:0 nad čvrstimi Kostaričani sta v poslednjih trenutkih dvoboja zadela Philippe Coutinho in Neymar.
Fotografija: Neymar je vendarle dočakal svoj veliki trenutek. Foto Lee Smith/Reuters
Odpri galerijo
Neymar je vendarle dočakal svoj veliki trenutek. Foto Lee Smith/Reuters

St. Peterburg – Kar se Brazilcem, ki so na igrišču dominirali od začetka do konca, ni posrečilo v 90 minutah dvoboja drugega kola skupine E nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji s Kostariko, se jim je vendarle vrnilo v dolgem sodnikovem dodatku, v katerem so dvakrat zatresli nasprotnikovo mrežo (2:0). Najprej se je med strelce, podobno kot že uvodoma proti Švicarjem, vpisal Philippe Coutinho, nato pa v poslednjih izdihljajih še Neymar, ki je po koncu dvoboja obsedel na igrišču in kot otrok točil solze sreče.

Pred tem so bili Brazilci najbližje vodstvu v 78. minuti, ko je nizozemski glavni sodnik Björn Kuipers (vloga četrtega sodnika je pripadla Koprčanu Damirju Skomini) po domnevnem prekršku nad Neymarjem v kazenskem prostoru brez obotavljanja pokazal na belo točko, po ogorčenem ugovarjanju Kostaričanov pa si je vendarle ogledal videoposnetek (VAR) in spremenil svojo odločitev, češ da ni bilo pri padcu zvezdnika PSG ničesar spornega. Zasluženost brazilske zmage potrjujejo 69-odstotna posest žoge ter razmerja priložnosti (23:3), strelov v okvir vrat (9:0) in kotov (10:1).


POTEK PRVEGA POLČASA


Brazilski selektor Tite, ki je v dosedanjih 22 dvobojih na vročem stolčku le enkrat izgubil (lani proti Argentini), se je v primerjavi z uvodnim dvobojem s Švico odločil za eno spremembo v začetni enajsterici, na levem bočnem položaju je namreč priložnost dobil 29-letni Corinthiansov branilec Fagner. Kapetanski trak je tokrat snel z roke Marcelu in si ga sam nadel 33-letni steber obrambe bajno bogatega PSG, Thiago Silva. 

V prvi polovici prvega polčasa je bila premoč Brazilcev jalova, so pa zobe pokazali v 25. minuti, ko je Marcelo ustrelil, žoga se je odbila do najboljšega strelca kvalifikacij Gabriela Jesusa, ki je matiral nemočnega prvega kostariškega zvezdnika, Realovega čuvaja mreže Keylorja Navasa, vendar pa sodnik zaradi prepovedanega položaja gola ni priznal. Že v naslednjem napadu se je priložnost ponudila Neymarju, ki je vendarle začel v udarni postavi, a je bil Navas zanj prehiter in je z odbijanjem žoge razrešil nevarnost.

Ob koncu 41. minute je bilo ponovno vroče v kostariškem kazenskem prostoru, z razdalje je nevarno sprožil Marcelo, a je njegov klubski kolega Navas njegov poskus po tleh brez pretiranih preglavic ukrotil. Moštvi sta na glavni odmor odšli brez doseženih zadetkov, Kostarika je tako ponovila scenarij z uvodnega obračuna s Srbijo, ko je njena obramba (edinokrat) kapitulirala šele po vrnitvi iz slačilnice. Brazilcem v prvem polčasu ni pomagala niti kar dvotretjinska posest žoge, tekmeci niso niti enkrat ustrelili v okvir vrat.

Philippe Coutinho je zadel v drugem zaporednem dvoboju. Foto Giuseppe Cacace/AFP
Philippe Coutinho je zadel v drugem zaporednem dvoboju. Foto Giuseppe Cacace/AFP


POTEK DRUGEGA POLČASA


Brazilcem je vrag odnesel šalo, drugega polčasa so se lotili mnogo odločneje in agresivneje, kar bi se jim lahko obrestovalo že v 49. minuti. V isti akciji je najprej mojstrsko poskusil Gabriel Jesus, a zatresel zgolj prečko, po odbitku je žoga našla Philippa Coutinha, njegov poskus pa je vendarle ukrotil nasprotnikov obrambni zid. Izjemen brazilski pritisk bi lahko v 56. minuti kronal prvi zvezdnik Neymar, a je njegov poskus po odličnem refleksnem posredovanju Navasa končal nad prečko. Dve minuti pozneje je nevarno poskusil še Coutinho, čuvaj mreže je bil ponovno dobro postavljen.

Ko se je drugi polčas ravno nagnil v drugo polovico, je po Neymarjevem kotu z glavo poskusil Casemiro, toda nastreljal klubskega kolega Navasa. V 72. minuti se ponovno ni izšlo Neymarju, ki je sprožil že pred kazenskim prostorom, a bil malenkostno nenatančen. Če bi se dvoboj, v katerem je vlogo četrtega sodnika opravljal Koprčan Damir Skomina, končal z 0:0, bi bil šele prvi na letošnjem mundialu, v katerem gledalci ne bi videli zadetkov. Kostariški navijači so zatrepetali v 78. minuti, ko je nizozemski delilec pravice Björn Kuipers pokazal na belo točko. 

Neymar je v kazenskem prostoru teatralno padel in sodnik je brez pomislekov dosodil najstrožjo kazen. Ob ognjevitih odzivih Kostaričanov se je vendarle odločil za ogled videoposnetka (VAR), s katerim se je prepričal, da prekrška nad brazilskim asom ni bilo, zato je preklical enajstmetrovko, igra se je nadaljevala ob izidu 0:0. Po koncu 90 minut je bil rezultat še naprej nespremenjen, Skomina je pokazal šest minut dodatka. V prvi pa je bil čvrst kostariški odpor vendarle strt.

Brazilske zmage so se razveselile tudi množice v Riu. Foto Carl De Souza/AFP
Brazilske zmage so se razveselile tudi množice v Riu. Foto Carl De Souza/AFP


V kazenskem prostoru je bil v skoku najvišji rezervist Roberto Firmino, ki je z glavo podal do Gabriela Jesusa, ta je le za kratko podaljšal žogo do Philippa Coutinha, ki je usekal z vso močjo in presenetil tekmečevo obrambo na čelu z dotlej neprebojnim Kavasom. Barcelonin napadalec, ki je tik pred začetkom prvenstva dopolnil 26 let, je zadel že drugič na turnirju, zatresel je tudi že švicarsko mrežo in je bil dotlej edini brazilski strelec v Rusiji. Do konca so Brazilci nadaljevali napade – in še enkrat zadeli.

Že v sedmi minuti sprva predvidenega šestminutnega sodnikovega dodatka je akcijo zrežiral Casemiro, ki je podal do rezervista Douglasa Coste, ta je podaljšal do Neymarja, ki je vendarle dočakal svoj veliki trenutek in zatresel nasprotnikovo mrežo. Kostariški oreh je bil po 90 minutah brazilskih muk vendarle strt v sodnikovem dodatku, Titejeva četa pa je tako ostala čvrsto v igri za napredovanje. Njena zmaga je bila zaslužena, kar navsezadnje potrjujejo kar 69-odstotna posest žog in razmerje strelov v okvir vrat (9:0) in kotov (10:1).

Neymar je po koncu dvoboja točil solze sreče. Foto Gabriel Bouys/AFP
Neymar je po koncu dvoboja točil solze sreče. Foto Gabriel Bouys/AFP


BRAZILIJA : KOSTARIKA 2:0 (0:0)


Štadion Krestovski, gledalcev 64.468, sodnik Björn Kuipers (Nizozemska).

Strelca: 1:0 - Philippe Coutinho (Gabriel Jesus, 90+1.), 2:0 - Neymar (Douglas Costa, 90+7.).

BRAZILIJA (4-3-3): Alisson; Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo; Paulinho (od 68. Roberto Firmino), Casemiro, Philippe Coutinho; Willian (od 46. Douglas Costa), Gabriel Jesus (od 90. Fernandinho), Neymar.

KOSTARIKA (3-4-2-1): Keylor Navas; Oscar Duarte, Giancarlo Gonzalez, Johnny Acosta; Bryan Oviedo, David Guzman (od 83. Yeltsin Tejeda), Celso Borges, Cristian Gamboa (od 75. Francisco Calvo); Bryan Ruiz, Johan Venegas; Marco Urena (od 54. Christian Bolanos).
 

Komentarji: