SP v nogometu: srbski kapetan Kolarov strl kostariški zid

Odločilni zadetek Srbov je padel v 56. minuti po mojstrsko izvedenem prostem strelu.
Fotografija: Keylor Navas je bil nemočen zgolj ob tem poskusu Aleksandra Kolarova. Foto Pilar Olivares/Reuters
Odpri galerijo
Keylor Navas je bil nemočen zgolj ob tem poskusu Aleksandra Kolarova. Foto Pilar Olivares/Reuters

Samara – Srbski nogometaši se veselijo prvega kompleta treh točk na svetovnem prvenstvu v Rusiji, vendar pa uvodni uspeh v skupini E zanje ni bil samoumeven. Obrambno naravnana Kostarika (sistem 5-4-1) je dolgo časa zapirala vse poti do gola, ki ga je v svojem slogu čuval vratar evropskega prvaka Reala Madrida Keylor Navas. Na hrbet je moral le enkrat, v 56. minuti, pa še tedaj po prekinitvi. V slogu pravega kapetana je zmagovalca (1:0) odločil Aleksandar Kolarov, ki je odlično izvedel prosti strel in žogo tik ob desni vratnici z milimetrsko natančnostjo poslal v mrežo.

To je bil že tretji zadetek na tokratnem mundialu, dosežen iz prostega strela, z njim pa je Srbija niz zaporednih tekem, na katerih je zadela vsaj po enkrat, podaljšala že na trinajst. Na drugi strani je Kostarika v prejšnjih štirih poskusih kar trikrat zmagala v uvodnem obračunu svetovnih prvenstev, tokrat pa se ji vendarle ni izšlo, čeravno je bila v vseh statističnih parametrih enakovreden nasprotnik, v drugem polčasu je imela, denimo, kar 68-odstotno posest žoge. Za izkušenega Rominega branilca Kolarova je bil današnji zadetek enajsti v 77. nastopu v majici z državnim grbom, kar sedem jih je prispeval na svetovnih prvenstvih ali v kvalifikacijah zanje.


POTEK TEKME


Kdor je pričakoval, da bodo gledalci v Samari spremljali igro mačke z mišjo, se je pošteno uštel. Kostaričani se niso zgolj spretno in uspešno branili, temveč so prežali tudi na hitre protinapade in si tako priigrali nekaj lepih priložnosti na čelu s tisto v dvanajsti minuti, ko je podajo v osrčje kazenskega prostora najbolj prisebno pričakal Geancarlo Gonzalez, nebeški skok kronal s strelom z glavo, ki pa je končal pod oblaki. To je Srbom dalo vedeti, da njihove tri točke še zdaleč ne bodo samoumevne.

Izbranci 44-letnega selektorja Mladena Krstajića so poskušali terensko pobudo unovčiti v 27. minuti, ko se je podjetni Sergej Milinković-Savić znašel iz oči v oči z največjim zvezdnikom Kostarike, Realovim vratarjem Keylorjem Navasom, ki pa se ni pustil presenetiti. To je bil sploh edini srbski strel v okvir vrat v prvem polčasu, tako da ekipi kar 62-odstotna posest žoge brez agilnejšega napada ni bistveno pomagala. Zanimivost: kostariška začetna enajsterica je bila s povprečjem 29 let in 346 dni njena najstarejša doslej na svetovnih prvenstvih.

Seveda Srbov osvojena točka ne bi zadovoljila, zato so v drugi polčas štartali precej živahneje, prvič pa pokazali zobe že v 50. minuti, ko je Milinković-Savić lepo našel Aleksandra Mitrovića, ki je imel dovolj časa in prostora za strel, a bi lahko sprožil bolje, tako pa je Navas njegov strel ukrotil. Na hrbet pa je moral šest minut pozneje, ko je kapetan Aleksandar Kolarov mojstrsko izvedel prosti strel, žoga je mimo glav v živem zidu tik ob desni vratnici zatresla mrežo, sicer izvrstni vratar je bil prekratek in brez moči. Do konca dvoboja se rezultat ni več spremenil.


SRBIJA : KOSTARIKA 1:0 (0:0)


Strelec: 1:0 - Aleksandar Kolarov (56.).

Samara Arena, gledalcev 41.432, sodnik Malang Diedhiou (Senegal).

Srbija: Stojković, Kolarov, Tošić, Milenković, Ivanović, Matić, Milivojević, Ljajić (od 70. Kostić), Milinković-Savić, Tadić (od 83. Rukavina), Mitrović (od 90. Prijović).

Kostarika: Navas, Gamboa, Acosta, Gonzalez, Duarte, Calvo, Ruiz, Borges, Guzman (od 73. Colindres Solera), Venegas (od 60. Bolanos), Urena (od 66. Campbell).

Komentarji: