Zgrešena Modrićeva enajstmetrovka se Hrvatom ni maščevala

Luka Modrić je v 116. minuti zastreljal enajstmetrovko, Danci so nato padli šele po loteriji najstrožjih kazni.
Fotografija: Hrvaško veselje je bilo nepopisno. Foto Johannes Eisele/AFP
Odpri galerijo
Hrvaško veselje je bilo nepopisno. Foto Johannes Eisele/AFP

Nižnij Novgorod – Danski vratar Kasper Schmeichel je v 116. minuti, torej ob koncu drugega podaljška, ubranil strel z bele točke hrvaškemu kapetanu Luki Modriću, nato je bil dvakrat uspešen še v loteriji najstrožjih kazni, a je njegova zasedba vendarle obtičala v osmini finala 21. nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji. Njegov kolega med hrvaškimi vratnicami, Danijel Subašić, je bil namreč še večji junak, saj je namreč v odločilni fazi razburljivega dvoboja, ki se je po rednem delu in dveh podaljških končal z 1:1, ustavil kar tri danske poskuse. Mož odločitve je bil Ivan Rakitić, ki je poskrbel, da se bodo izbranci Zlatka Dalića v četrtfinalu udarili s še enimi današnjimi junaki enajstmetrovk, gostitelji turnirja Rusi.

Glavnino pomembnosti v rednem delu dvoboja so gledalci videli že v prvih štirih minutah, ko se je mreža na vsaki strani zatresla po enkrat. Že po 57 sekundah je za presenetljivo vodstvo Dancev poskrbel branilec Mathias Jørgensen, ki je izkoristil tudi medlost vratarja Subašića, ki bi moral bistveno bolje posredovati. Toda nasprotni udarec je bil hiter, prizadejal pa ga je Mario Mandžukić. Odtlej se mreži nista več zatresli, Hrvati so imeli pobudo v prvem polčasu, Danci pa so jih po glavnem odmoru povsem nevtralizirali. Vse do 26. minute podaljška, ko bi lahko Modrić preprečil odločitev iz najstrožjih kazni, če bi sam zadel enajstmetrovko. Pa je ni, za kar pa naši južni sosedje naposled niso bili kaznovani.
 


POTEK PRVEGA POLČASA


Začetek tekme je bil atomski, v četrti minuti je bil namreč na semaforju že izid 1:1. Gledalci v Nižnjem Novgorodu se niso še niti posedli po tribunah, že so bili Danci – po manj kot minuti – v presenetljivem vodstvu. Novopečeni očka Jonas Knudsen, ki ni pred tem odigral še niti minute na mundialu v Rusiji, je iz avta silovito podal v osrčje kazenskega prostora, tam je Thomas Delaney žogo nekako porinil do branilca Mathiasa Jørgensena, ki je iz neposredne bližine sprožil po tleh, vratar Danijel Subašić pa se ni najbolje znašel. Žoga se je odbila do vratnice, od nje pa v mrežo. Danski zadetek v 57. sekundi je bil seveda najhitrejši na tem prvenstvu, na prejšnjem pa je Clint Dempsey potreboval pičlih 29 sekund, da je zatresel mrežo Gane.

Izbrancev selektorja Zlatka Dalića hitro prejet zadetek, prvi Jørgensenov v majici z državnim grbom, ni presekal, temveč so se skušali še podjetneje preseliti v napad, kar se jim je hitro obrestovalo. Že v četrti minuti! Šime Vrsaljko je poslal predložek v kazenski prostor, tam je po poskusu Ivana Rakitića žoga spremenila smer, odbitek pa je učinkovito v mrežo poslal prekaljeni 32-letni Juventusov napadalec Mario Mandžukić, ki je zadel tretjič na turnirjih te ravni, prvič letos v Rusiji. Šele drugič v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da sta oba tekmeca zadela v prvih štirih minutah, po Argentini in Nigeriji pred štirimi leti. Obračun se je začel znova, pobudo so hitro prevzeli Hrvati, Danci so prežali na protinapade.

Po hitro doseženih golih se je ritem igre počasi umirjal, vseeno pa so gledalci še naprej spremljali živahno predstavo s priložnostmi na obeh straneh. Subašić se je za začetno napako odkupil v 27. minuti, ko je zaprl prostor vtekajočemu Martinu Braithwaitu in preprečil zadetek, na drugi strani je kmalu, z bravurozno obrambo, nase opozoril tudi Kasper Schmeichel, ki je zaustavil poskus Ivana Rakitića. V 39. minuti je bil z glavo nekoliko premalo natančen Dejan Lovren, zadnjo obetavno priložnost pred odhodom na glavni odmor pa je zamudil Christian Eriksen. V prvem polčasu so se Danci povsem enakovredno kosali z Hrvati, ki niso v celo upravičili vloge favorita.

Mathias Jørgensen je za zadetek potreboval pičlih 57 sekund. Foto Martin Bernetti/AFP
Mathias Jørgensen je za zadetek potreboval pičlih 57 sekund. Foto Martin Bernetti/AFP


POTEK DRUGEGA POLČASA


Danci so v drugem polčasu popolnoma nevtralizirali tekmeca in bili v določenih trenutkih tudi boljši na igrišču. Subašić je imel več dela kot Schmeichel, ki pa bi lahko šel na hrbet v drugi minuti sodnikovega dodatka, ko je z razdalje nevarno sprožil Ivan Rakitić, a ni bil zadosti natančen. Selektor Zlatko Dalić je sicer želel vnesti nekaj svežega vetra v igro z angažmajem Matea Kovačića in Josipa Pivarića, vendar prave energije in dinamike v njegovi četi ni bilo več. Ponovil se je scenarij s popoldanske tekme, ko sta morala nasprotnika v podaljške.


POTEK PODALJŠKA


Selektorja sta v podaljšku opravila še preostale od po štirih menjav, Ågeju Hareideju bi se ena lahko obrestovala v 108. minuti. Mladi Pione Sisto, ki je po koncu prvega podaljška nadomestil sicer zelo agilnega Braithwaita, je nevarno poskusil, Subašić je le s pogledom pospremil žogo, ki pa je končala mimo oddaljenejše vratnice. Dalić je kot zadnjega na klop poklical strelca iz četrte minute Mandžukića, ki so ga v nadaljevanju tekmeci odlično pokrili in zaustavili, zamenjal ga je Milan Badelj. Začelo je dišati po vnovični odločitvi šele po loteriji najtrožjih kazni, toda v 116. minuti bi jo lahko Hrvati prehiteli – z enajstmetrovko.

Pa je niso. Kapetan Luka Modrić je s čudovito podajo našel vtekajočega Anteja Rebića, ki se je izognil prepovedanemu položaju, se znašel iz oči v oči s Schmeichlom, ga že preigral, tik pred strelom pa se mu je med noge zapletel strelec prvega danskega zadetka Jørgensen. Argentinski delivec pravice je takoj pokazal na belo točko, odgovornost pa je na svoje rame – kot se za kapetana spodobi – prevzel Modrić. Ne premočno je streljal po tleh nekoliko v desno, a je nasprotnikov čuvaj mreže njegovo namero prebral in žogo celo ujel. Danci so si oddahnili, Hrvati sklonili glave, Schmeichel pa je pred izvajanjem najstrožjih kazni kipel od samozavesti. Toda naposled je bil Subašić uspešnejši ...

Danijel Subašić je spravljal danske izvajalce v obup. Foto Max Rossi/Reuters
Danijel Subašić je spravljal danske izvajalce v obup. Foto Max Rossi/Reuters


Tudi Kasper Schmeichel je imel svoj večer.Foto Max Rossi/Reuters
Tudi Kasper Schmeichel je imel svoj večer.Foto Max Rossi/Reuters


HRVAŠKA : DANSKA 2:1 (1:1, 1:1, 1:1)


Štadion Nižnij Novgorod, gledalcev 40.851, sodnik Nestor Pitana (Argentina).

Strelca: 0:1 – Mathias Jørgensen (Thomas Delaney, 1.), 1:1 – Mario Mandžukić (4.).

Enajstmetrovke: Kramarić, Modrić, Rakitić; Kjær, Krohn-Dehli.

Hrvaška (4-2-3-1): Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Ante Rebić, Luka Modrić (K), Ivan Perišić, Mario Mandžukić.

Danska (4-3-3): Kasper Schmeichel, Jonas Knudsen, Mathias Jørgensen, Simon Kjær (K), Henrik Dalsgård, Christian Eriksen, Thomas Delaney, Andreas Christensen, Martin Braithwaite, Andreas Cornelius, Yussuf Poulsen.


 

Komentarji: