Gavči in ognjeviti favoriti

V skupini D se bodo udarili Argentinci, Hrvati, Nigerijci in Islandci.
Fotografija: Argentinska javnost pričakuje, da bo Lionel Messi zaokrožil kariero še z naslovom svetovnega prvaka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Argentinska javnost pričakuje, da bo Lionel Messi zaokrožil kariero še z naslovom svetovnega prvaka. FOTO: Reuters

Mnogi so po žrebu družbo v skupini D razglasili za skupino smrti. Argentina je kot velesila vselej v krogu favoritov, Hrvaška je z zvezdniki iz najmočnejših svetovnih klubov tako rekoč postavljena pred dejstvo, da poskrbi za nov podvig po SP 1998, Nigerija po tradiciji in nadarjenosti  skriva potencial, da se nekoč kot prva afriška reprezentanca uvrsti med štiri na svetu, Islandija pa kot neobremenjena debitantka predstavlja svež veter in nadvse nevarno past za uglednejše ekipe.

Argentinska javnost pričakuje, da bo Lionel Messi zaokrožil kariero še z naslovom svetovnega prvaka, s čimer bi se vsaj izenačil z Diegom Maradono, najverjetneje pa bi ga v očeh navijačev presegel. Gavči so trpeli v kvalifikacijah, nastop na SP so si zagotovili šele v zadnjem kolu. Zamenjali so se trije selektorji, zadnje štiri tekme je vodil sedanji šef Jorge Sampaoli. Obramba je omejena, napad brez Messija neučinkovit, naboj mundiala naj bi kakovost dvignil vsaj za 30 odstotkov.
Hrvati ne skoparijo z visokoletečimi napovedmi, vrhunska kakovost posameznikov ni sporna, glede na starost ključnih asov z Luko Modrićem na čelu imajo zadnjo priložnost, da se izkažejo na največjem odru. Nastop v Rusiji so si priigrali v dodatnih kvalifikacijah z Ukrajino. Selektor Zlatko Dalić, ki je ognjevite prevzel v zaključku kvalifikacij, je dobil plebiscitarno podporo igralcev in navijačev za nadaljevanje.

Selektor Nigerije Gernot Rohr vodi pomlajeno zasedbo, prva zvezdnika sta prekaljena John Obi Mikel in Victor Moses, super orli v svojem gnezdu pogrešajo prvega vratarja Carla Ikemeja, ki je prekinil kariero zaradi levkemije. Islandija je v kvalifikacijah prehitela celo Hrvaško in predstavlja najmanjšo državo (340.000 prebivalcev) v zgodovini SP. V igri vikingov se vse vrti okrog kapetana Arona Einarja Gunnarssona in prvega strelca Gylfija Sigurdssona. Islandci so navdušili na svojem prvem euru v Franciji, ko so v osmini finala izločili Angleže.
 

Komentarji: