Če se v Sočiju kaj zgodi, so hitro na voljo kozaki z angleščino

Štiri leta po ZOI: V mestu, ki se je raztegnilo na kar 146 km obale ob Črnem morju, bodo jutri gostitelji igrali s Hrvati
Fotografija: V pokriti areni (levo) je bil pred dobrimi štirimi leti močan olimpijski hokejski turnir, na štadionu (desno) bo jutri četrtfinale SP v nogometu.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
V pokriti areni (levo) je bil pred dobrimi štirimi leti močan olimpijski hokejski turnir, na štadionu (desno) bo jutri četrtfinale SP v nogometu. FOTO Reuters

Ljubljana – Za številne med prebivalci Ruske federacije je Soči posebej podčrtano mesto. Gre namreč za z naskokom najbolj priljubljeni počitniški cilj še iz sovjetskih časov. Toda v jutrišnjem večeru bo mesto, ki je pred štirimi leti gostilo najdražje olimpijske igre doslej, pod nogometnimi žarometi. Tu se bo namreč domača reprezentanca proti hrvaški borila za polfinale SP.

Mesto, ki je pravzaprav sosledje številnih naselij ob kar 146 km dolgi obali Črnega morja, ponuja, razumljivo, neskončno paleto namestitev, možnosti za prosti čas, zdravstvenih oskrb, prevoznih sredstev. Pred dvema letoma so tu našteli rekordnih šest milijonov nočitev, tudi v časih Sovjetske zveze, ko so precej bolj množično kot danes prihajali gostje iz Kazahstana, Belorusije, Ukrajine, ni bilo tako množičnega obiska. Toda obenem ni težko ugotoviti, od kod izvira ta novi rekord – najbolj po zaslugi poolimpijskih zmogljivosti, obenem pa je zaradi vseh zapletov in še povrhu vojne zadnjih let splahnel odhod Rusov na Krim. Tam je resda zdaj mir in povrh se gostje iz Rusije počutijo precej bolj domače kot Ukrajinci, pa vseeno Soči na vseh ravneh prekaša opevani otok. A novi rekord v letovišču ob Črnem morju bi utegnili zaznati prav v teh dneh, saj je tu eno od prizorišč svetovnega prvenstva. Obiskali so ga že Nemci, Švedi, Belgijci, prav vsi so uživali v imenitnem ozračju. Jutri pa bo tu prvič na tem šampionatu igrala domača reprezentanca, navijači prihajajo od vsepovsod, cene vstopnic dosegajo rekordne zneske. Tudi na Hrvaškem zanimanje presega ponudbo, verjeti gre, da bodo mnogi pripotovali na prizorišče, pa četudi si tekme ne bodo mogli ogledati v živo na olimpijskem štadionu.

Prav tu so februarja 2014 spektakularno odprli zimske igre, s proračunom prek 50 milijard evrov krepko najdražje v vsej olimpijski zgodovini, tudi sklepna slovesnost je ponudila izjemen presek umetnosti, kulture, zgodovine in seveda športa. Nekaj mesecev pozneje so okrog štadiona ropotali bolidi formule 1, v olimpijski vasi je danes mravljišče sodobnih stanovanj z izjemnim pogledom na Črno morje.


Sonce in vlaga


Novim namestitvam primerno so ob omenjeni dolgi obali že za OI uredili prometno infrastrukturo ter jo za nogometni mundial še izboljšali, pomembna vloga v conah za pešče pripada v teh dneh tudi skupinam »kozakov«, domačih prostovoljcev, ki v starodavnih oblačilih privabljajo pozornost, pravzaprav pa z znanjem angleškega jezika pomagajo tujcem v primeru zdravstvenih težav, izgubljenih osebnih dokumentov in podobnih nevšečnostih.

Soči sicer s svojim podnebjem, ki prinaša prek 300 sončnih dni na leto, temperatura morja pa med majem in oktobrom nikdar ne znaša manj kot 20 stopinj Celzija, navdušuje turiste iz hladnejših delov širne Rusije, za vrhunske športnike pa zahteva prilagajanje na posebne razmere. Zato so hrvaški nogometaši že takoj po zmagi proti Dancem pripotovali na prizorišče četrtfinala in se tu spoznavajo z vlago, vročino, a tudi imenitnim sadjem, zelenjavo, poletnim vrvežem. Prav slednjemu pa so se pri ruski reprezentanci želeli izogniti. Seveda gostiteljem ugaja vznesena podpora rojakov, toda pred jutrišnjim izzivom prvenstva jim je mir precej bolj pomemben kot pa nenehno srečevanje z mimoidočimi v Sočiju in opravičevanje, da jim ne morejo zagotoviti vstopnic.

Komentarji: