Sindikat odklonskih entitet, nova platforma robnih urbanih žanrov

Med 28. avgustom in 2. septembrom v AKC Metelkova mesto in CK Španski borci v Ljubljani.
Fotografija: Andrej Rozman Roza v predstavi Zaničniško odmaševanje. Radoživa družbeno angažirana predstava bo nocoj ob 22. uri na ogled na Letnem vrtu Gala hale. FOTO: Nada Žgank
Odpri galerijo
Andrej Rozman Roza v predstavi Zaničniško odmaševanje. Radoživa družbeno angažirana predstava bo nocoj ob 22. uri na ogled na Letnem vrtu Gala hale. FOTO: Nada Žgank

Zavod Emanat napoveduje prvo platformo robnih urbanih žanrov Sindikat odklonskih entitet, ki bo med 28. avgustom in 2. septembrom v AKC Metelkova mesto in CK Španski borci ponudila devet predstav s prvinami nove burleske in kabareta, ironije, satire, groteske in kvira. Kot pravijo organizatorji, je platforma nastala v skromnih finančnih in produkcijskih razmerah, zato bodo na ogled že narejene predstave.

V program so uvrstili predvsem tista odrska dela, ki se svojih vsebin lotevajo na neposreden, ironičen, a tudi subverziven in angažiran način. Izbrane predstave nekako izstopajo iz uveljavljenih žanrskih, pogosto pa tudi konceptualnih okvirov in se izogibajo uporabi populističnih klišejev ter seksističnih, šovinističnih ali ksenofobnih izjav. Tako bodo na šestih prizoriščih AKC Metelkova na ogled naslednje predstave: Andrej Rozman Roza: Zaničniško odmaševanje, Urban Belina in Daniel Petković: Lažna dojka, Kabaret Tiffany, Tatovi podob, skupni večer ImproŠke: Stereobabe, Fem TV: Fem TV 4.0 in odlomek iz predstave britanske performerke Ray Filar: Ura nebinarnega elektra, za konec pa še predstava Za crknt. Od tujih gostov izpostavljajo predstavo priznanega britanskega performerja Davida Hoyla: Diamant v CK Španski borci, ki bo v Ljubljani izjemoma nastopil skupaj z lokalnimi performerji.

V spremljevalnem programu pripravljajo delavnice Davida Hoyla Živeti v tukaj in zdaj in Ray Filar Kvirspolni drag, razstavo Burleskanje Nade Žgank, predavanje Lane Zdravković Politični potencial estetike drag in kvir, pogovor Nine Dragičević z Jayne Compton, dramaturginjo in producentko Davida Hoyla, tri klubske večere ter dva dodatna dogodka po glavnem programu sredi septembra.

Komentarji: