Odločeno je, prihodnjo Evrovizijo bo gostil Rotterdam

Sodelovanje je doslej potrdilo 29 držav, med njimi Slovenija. Odločitev o slovenskem predstavniku bo znova padla na Emi.
Fotografija: Areno Ahoy v Rotterdamu, ki je znana po kongresnih prireditvah, športnih dogodkih ali, denimo, glasbenem North Sea Jazz Festivalu, so zgradili že leta 1970. FOTO: Koen Van Weel/AFP
Odpri galerijo
Areno Ahoy v Rotterdamu, ki je znana po kongresnih prireditvah, športnih dogodkih ali, denimo, glasbenem North Sea Jazz Festivalu, so zgradili že leta 1970. FOTO: Koen Van Weel/AFP

Na sedežu Evrovizije so objavili podatke o prizorišču in datumih tega festivala prihodnje leto. Zatem ko je Duncan Laurence lani z zmago v Tel vivu s pesmijo Arcade Nizozemski »naložil« čast in obveznost organizacije festivala prihodnje leto, so Nizozemci objavili, da bo Evrovizija 2020 med 12. in 16. majem prihodnje leto potekala v Areni Ahoy v Rotterdamu.

V igri za organizacijo največjega evropskega glasbenega tekmovanja je bil še Maastricht, a je produkcijska ekipa na koncu izbrala Rotterdam. To je bilo tudi pričakovati.



Nizozemsko Evrovizijo bodo organizirale tri tamkajšnje televizijske hiše NPO, NOS in Avrotros. Arena Ahoy, ki je znana po kongresnih prireditvah, športnih dogodkih ali, denimo, glasbenem North Sea Jazz Festivalu, ni nov objekt. Zgradili so jo že leta 1970, arhitekti pa so navdih zanjo našli v pristanišču in ladjarski industriji, ki sta v Rotterdamu in tem območju Nizozemske še kako živa. V areni so organizacijo tovrstnih prireditev »vadili« že pred dvanajstimi leti, ko so gostili otroško različico Evrovizije.

Nizozemski je organizacijo Evrovizije lani v Tel Avivu priboril Duncan Laurence. Foto Reuters
Nizozemski je organizacijo Evrovizije lani v Tel Avivu priboril Duncan Laurence. Foto Reuters

 

Nova evrovizijska sezona


Kot še zapišejo na evrovizijskem portalu, se nova evrovizijska sezona začenja že 1. septembra, kar pomeni, da bo že od pojutrišnjem dalje mogoče izbirati pesem, ki bo izvajalcem prinesla vozovnice za Rotterdam.

Nizozemska je sicer s petimi zmagami na festivalu ena najuspešnejših držav, a so Nizozemci okus zmagoslavja pred Duncanom nazadnje občutili v precej oddaljenih časih. Prvi dve zmagi sta bili v 1950 letih. Prvo je prinesla Corry Brokken leta 1957, drugo Teddy Scholten leta 1959. Leta 1969 je Lenny Kuhr Nizozemski prinesel tretjo zmago, od četrte, ko je leta 1975 uspela zasedbi Teach-In s pesmijo Ding-a-dong, pa so minila že več kot štiri desetletja.

Komentarji: