Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bratuškova bi spreminjala ustavo

SAB zbira podpise za razpis referenduma za spremembo ustave.
Stranka Alenke Bratušek bo na terenu preverjala, ali bi volivci spremenili ustavo in v njej jasno zapisali, da država financira le javno šolstvo. Foto Jure Eržen
Stranka Alenke Bratušek bo na terenu preverjala, ali bi volivci spremenili ustavo in v njej jasno zapisali, da država financira le javno šolstvo. Foto Jure Eržen
30. 9. 2019 | 06:00
30. 9. 2019 | 10:46
3:42
»Želimo, da se v slovenski ustavi jasno zapiše, da je država dolžna financirati le javno šolstvo. To pa ne pomeni, da smo proti zasebnim šolam. Vendar, če se starši odločijo svojega otroka vpisati v zasebno šolo, potem morajo to financirati iz svojega žepa,« pravi Alenka Bratušek, predsednica SAB. »Posvetovalni referendum ni zavezujoč, običajno pa politične stranke spoštujejo odločitev volivcev,« pojasnjuje Ciril Ribičič, nekdanji ustavni sodnik.

Zbiranje podpisov za posvetovalni referendum so v Stranki Alenke Bratušek (SAB) začeli v soboto v Ljubljani, in kot so napovedali, bodo nadaljevali tudi po drugih krajih. V stranki poudarjajo, da je od odločitve ustavnega sodišča, da je zakonsko določeno 85-odstotno državno financiranje zasebnih osnovnih šol protiustavno, minilo že več kot pet let. »Od takrat poteka vroča politična razprava o višini državnega financiranja zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavne programe. Stališče stranke je, da je v ustavi že zdaj dovolj jasno zapisano, da je država dolžna financirati zgolj javne osnovne šole. Druge stranke se s tem ne strinjajo,« so zapisali v SAB. Predsednica stranke Alenka Bratušek je ob zbiranju podpisov v Ljubljani opozorila, da imajo otroci, ki obiskujejo zasebno šolo (takšnih je po njenih besedah le peščica, ker je tudi mest v zasebnih šolah malo), mesto tudi v javni šoli.



»To pomeni, da bi otrok, ki obiskuje zasebno šolo, tako rekoč imel pravico obiskovati dve osnovni šoli, kar je za nas nedopustno,« je ocenila Bratuškova. Pri tem je dodala, da država že zdaj namenja okoli pet milijonov evrov za zasebne osnovne šole. Ker je javno šolstvo temelj socialne države, se jim v stranki zdi pomembno, da ljudje povedo, kakšno državo si želijo. Pri tem dodajmo, da Levica načeloma podpira SAB, v opozicijskih SDS in NSi pa so do predloga kritični.


V šestih zasebnih šolah manj kot odstotek učencev


Cirila Ribičiča, nekdanjega ustavnega sodnika, smo vprašali, kaj meni o ponovnem poskusu spreminjanja ustave. »Gre za referendum, ki ni zavezujoč. Če gre za zakonodajni referendum, potem se odloča, ali bo zakon veljal ali ne. Pri posvetovalnem referendumu pa gre za posvetovanje z ljudmi. Običajno politične stranke načeloma spoštujejo odločitev volivcev, niso pa tega dolžne storiti. O tem primeru pa nimam dovolj informacij, da bi ga lahko komentiral,« je odgovoril Ribičič.

Po podatkih ministrstva za šolstvo je v Sloveniji 455 javnih osnovnih šol in šest zasebnih osnovnih šol. Gre za Waldorfsko šolo v Ljubljani in Mariboru, Zavod sv. Stanislava v Ljubljani, Inštitut Montessori v Ljubljani, mariborski Zavod Antona Martina Slomška in Inštitut Lila v Podnartu. Medtem ko je v vseh javnih osnovnih šolah skupaj 187.525 učencev in učenk, zasebne osnovne šole obiskuje manj kot odstotek (0,9 odstotka) vseh oziroma 1679 učencev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine