Janša pri Pahorju, Šarec s Cerarjem in Bratuškovo o koaliciji brez SDS

Predsednik SDS Janez Janša dopušča možnost, da bi vlado sestavil tudi kakšen drug iz njegove stranke.
Fotografija: Borut Pahor je napovedal, da bo mandat podelil Janezu Janši. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Borut Pahor je napovedal, da bo mandat podelil Janezu Janši. FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana - Formalnih pogovorov še ni, ker jih pred konstitutivno sejo parlamenta ne more biti, je na najpogostejše vprašanje zadnjih dni glede oblikovanja koalicije odgovoril prvak SDS Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Neformalno pa se že kažejo obrisi možnega zavezništva med LMŠ in sredinskimi strankami.

Prav in pošteno je, da se zmagovalcu volitev da priložnost, da upraviči največjo podporo pri ljudeh, je Pahor ponovil svoje že znano stališče o tem, koga bo predlagal za mandatarja. Hkrati pa je vodje drugih parlamentarnih strank pozval, naj se pogovarjajo, naj vključujejo, in ne izključujejo.

​Kaj pa, če bo komu drugemu uspelo zbrati 46 glasov poslancev? »Če bi se izkazalo, da druga večina mimo Janeza Janše izkazuje sposobnost za potrebno podporo, se bo Janša znova oglasil pri meni in tudi uradno ne bo sprejel mandata«, je odgovoril Pahor, ki ne vidi razloga, da prvaku SDS ne bi uspelo sestaviti koalicije.
 

​Predsednik SDS čaka


Janša situacijo, v kateri je bilo v parlament izvoljenih devet strank, med novimi poslanci pa taki, ki so prejeli po nekaj sto glasov, na drugi strani pa so pred vrati ostali taki z več tisoč glasovi podpore, vidi kot posledico izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema.

To pa mu narekuje, da k oblikovanju vlade povabi vse stranke. Ko bo tudi formalno imel mandat, bodo, kot je napovedal, vsi dobili vabilo z nekaterimi programskimi izhodišči. »Poskušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju,« je dejal Janša in poudaril, da bodo temelji za sestavo vlade programski odgovori na izzive, ki so pred Slovenijo, in da se bodo ukvarjali z bistvenimi stvarmi.

​Formalni pogovori bodo po konstitutivni seji državnega zbora, neformalnih pa ne bo komentiral: »Najslabše je, če se koalicije sestavljajo pred televizijskimi kamerami, saj potem v ospredju niso programska izhodišča in vsebina, ampak všečnost in kampanja za naslednje volitve.«

Na novinarsko vprašanje, ali bi bil pripravljen prepustiti mesto komu v stranki, če bi druge stranke sklepanje koalicije s SDS pogojevale z njegovim umikom, pa je odgovoril, da je SDS stranka, ki obstaja že nekaj desetletij in da so »v naših vrstah kolegice in kolegi, ki bodo v naslednjih letih vodili slovenske vlade, tako da jaz nisem edina opcija«. Kot že nekajkrat v preteklosti, je slišati različna preigravanja, v katerih se najpogosteje omenja ime evropske poslanke Romane Tomc in Anžeta Logarja.


Šarec in Cerar na Brdu


Skoraj istočasno kot Pahor in Janša v predsedniški palači sta se na Brdu pri Kraju srečala vodja drugouvrščene Liste Marjana Šarca in dosedanji predsednik vlade Miro Cerar. Po Šarčevih besedah sta imela zelo konstruktiven pogovor in ugotovila, da je volja, da v koalicijo s SDS ne gredo, podobne pa naj bi bile tudi teme srečanja z Alenko Bratušek v sredo. Kot razlog, zakaj se je naprej sestal s Cerarjem in Bratuškovo, je navedel, da so si te tri stranke programsko blizu in so zato tako začeli.

Prav vsem parlamentarnim strankam, razen SDS, namerava še ta teden poslati pismo o nameri o sodelovanju, z izhodišči LMŠ, v katerem bodo napisali točke, ki jih družijo in jih želijo rešiti, »ker želijo Sloveniji dobro«.

Napovedal je, da se bo v naslednjih dneh sestal še s predsedniki drugih strank, razen SDS. Preveriti želi, ali obstaja volja, da bi še pred formalnimi pogovori pri Pahorju dorekli obris morebitne koalicije. Na vprašanje o možnosti koalicije s SDS, če je ne bi vodil Janša, pa je Šarec odgovoril: »Mislim, da bi jo vodil v vsakem primeru, pač na tak ali drugačen način.«

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

 

NSi prepričana v močne pogajalske pozicije


Tudi po besedah predsednika SMC Mira Cerarja je srečanje potrdilo željo obeh strank, da Slovenija dobi razvojno vlado, ki bo nadaljevala procese, ki so privedli do rasti na področjih, najpomembnejših za državo. Želi si, da bi ti neformalni in nezavezujoči pogovori vodili k dogovorom, ki bodo temeljili na zavezanosti pravni državi, človekovim pravicam in izboljšanju blaginje za vse.
Pri ostalih strankah so bili bolj skopi s pojasnili – SD ni dobil še nobenega vabila, tudi če bi ga, pa se do prihodnjega tedna ne bodo pogovarjali z nikomer, saj je odšel predsednik Dejan Židan na dopust z družino.

Pri Stranki Alenke Bratušek pravijo, da se dogovori v politiki ne sklepajo prek medijev in da so »najprej na potezi veliki«. Tudi v NSi poudarjajo, da ni še nobenih formalnih pogovorov, je pa slutiti, da se zavedajo, da bodo imeli v vsakem primeru močne pogajalske pozicije. Tudi na Levici še ne zvonijo telefoni. Če bodo, pa zagotavljajo, da bodo za vstop v koalicijo postavljali težke pogoje in ne bodo fleksibilni.

Komentarji: