Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pred gasilskim vozilom na nujni vožnji je stekel čez cesto

Gasilce je nerazumljiv dogodek presenetil in pretresel, neodgovornega pešca pa čaka 80 evrov globe.
Kranjske gasilce je na nujni vožnji presenetil pešec. Foto Blaž Račič/Delo
Kranjske gasilce je na nujni vožnji presenetil pešec. Foto Blaž Račič/Delo
Blaž Račič
13. 4. 2018 | 15:37
13. 4. 2021 | 16:12
3:31
Kranj – Med nujno intervencijsko vožnjo kranjskih gasilcev v nedeljo zvečer je na semaforiziranem križišču na Polici pri Kranju tik pred gasilskim vozilom, ki je imelo prižgane intervencijske luči, čez cesto na prehodu za pešce nenadoma stekel pešec. »Nezaslišano dejanje pešca« bodo policisti sankcionirali, saj so kršitelja že našli.

»Dogodek nas je vse gasilce pretresel in presenetil«, je dejal Andraž Šifrer, vodja gasilske operative v kranjski poklicni gasilski enoti. Pojasnil je, da so bili gasilci po pozivu regijskega centra za obveščanje aktivirani na intervencijo. Med vožnjo na kraj dogodka morajo biti reševalci kljub stresu, ki ga doživljajo ob tem, pozorni tudi na ljudi okoli sebe in na vse ostale udeležence v prometu. »Potem pa nas preseneti še tako nerazumljivo in vsakega obsojanja vredno dejanje osebe, katero je nas gasilce dodobra pretreslo in presenetilo. Lahko rečem, da v svoji karieri česa podobnega še nisem doživel in si resnično želim, da je bil ta dogodek prvi in zadnji.«
Kranjski poklicni gasilci so v eno o gasilskih vozil namestili kamero za snemanje, je povedal Šifrer in pojasnil, da so jo namestili zgolj za snemanje intervencij, ki jih uporabljajo za lasten arhiv. Zdaj razmišljajo, da bi s podobnimi kamerami opremili tudi druga intervencijska vozila, je dodal.


Policisti odkrili kršitelja


Simon Sušanj, policijski inšpektor s kranjske policijske uprave, je povedal, da so med ogledom posnetka ugotovili, da »gre za precej nevsakdanje, nevarno in neodgovorno početje, saj je ta pešec stal na robu vozišča, deloma skrit. Ko je vozilo gasilcev prišlo do tega križišča je nenadoma stekel pred vozilo. Ugotovili smo celo, da se je pešec po tem nevarnem dejanju smejal in se s svojim prijateljem veselil na kraju dogodka«. Policisti so kršitelja odkrili in ugotovili, da gre za starejšega moškega iz okolice Kranja. Svoje dejanje je kršitelj obžaloval, vendar policistom o tem primeru ni povedal nič konkretnega, je povedal Sušanj. 

Zoper pešca policisti vodijo prekrškovni postopek. Globe so v tem primeru relativno nizke, je ocenil Sušanj, saj je predpisana globa 80 evrov. Policisti verjamejo, da gre zgolj za enkraten in izjemen primer in ne bodo predlagali zvišanje zneska globe za takšne primere.
Policisti vsaka tovrstna dejanja odsvetujejo, saj gre za nevarna dejanja. Le prisebnosti voznika gasilskega vozila se gre zahvaliti, da ni prišlo do tragičnih posledic, je še dejal Sušanj in dodal, da bi v primeru, da bi pešec s tem ravnanjem povzročil prometno nesrečo, pa bi policisti preverjali celo znake kaznivega dejanja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine