Slovenski lovec ustrelil medveda, ki so ga preučevali italijanski raziskovalci

Lovec, ki je medveda Elisia ustrelil, je povedal, da ni videl telemetrične ovratnice.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

Slovenski lovec je pred dnevi v senožeških gozdovih ustrelil medveda, imenovanega Elisio, ki je bil predmet znanstvene raziskave univerze v Vidmu. Koordinator raziskovalne skupine Stefano Filacorda je za Messaggero Veneto povedal, da ne more verjeti, da se je kaj takega lahko sploh zgodilo, saj so prek telemetrične ovratnice, ki je oddajala podatke o medvedovem premikanju, videmski raziskovalci tedensko sporočali v Slovenijo Elisiov položaj.

»Vsem nam je zelo žal, da je lovec ustrelil Elisia. Na našem področju imamo dovoljenje za odstrel petih medvedov zaradi uravnavanja številčnosti. Šlo je za splet nesrečnih okoliščin. Lovec je medveda ustrelil zvečer, ko se ovratnice ni videlo,« je za Delo pojasnil vodja odseka za gozdne živali in lovstvo sežanske enote Zavoda za gozdove Andrej Sila.

Pojasnil je tudi, da podatki o tedenskem premikanju medveda ne morejo preprečiti tovrstnih nesreč. »V preteklosti je bilo ustreljenih že več divjih živali z ovratnicami. Z Italijani smo se večkrat slišali, a medved je žival, ki v enem dnevu lahko prehodi več deset kilometrov.«

Slovenski lovec, ki je Elisia ustrelil, je povedal, da ni videl telemetrične ovratnice, piše Primorski dnevnik. Poleg tega navaja, da so videmski raziskovalci povedali, da je Elisio med drugim petkrat preplaval jezero Cavazzo (in ne Carezza, kot je bilo prvotno javljeno) ter da je med drugim tudi prečkal primorsko avtocesto.

»Potikal pa se je med drugim po Benečiji. Slovenski lovci so zdaj vrnili videmskim raziskovalcem le Elisiovo telemetrično ovratnico, ne pa njegovih posmrtnih ostankov,« so še zapisali.

Komentarji: