Slovenski projekt pametne ptičje hišice že do skoraj 700.000 evrov

Hišice bodo začeli proizvajati sredi leta 2021, podpornikom pa jih bodo začeli dobavljati predvidoma septembra 2021.
Fotografija: FOTO: Kickstarter
Odpri galerijo
FOTO: Kickstarter

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim je pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje. Doslej so pridobili že več kot 4900 podpornikov projekta, s pomočjo katerih so zbrali že več kot 670.000 evrov.

Ob začetku kampanje, ki so jo začeli v sredo, so si za osnovni cilj postavili zbrati 50.000 evrov. »Osnovni cilj smo dosegli v prvih 20 minutah, v malo več kot 24 urah pa smo zbrali že več kot pol milijona,« je za STA povedal Žiga Vrtačič, eden od soustanoviteljev projekta.

»Pričakovali smo uspešen zagon projekta, a obseg zanimanja nas je vseeno presenetil,« je še dejal Vrtačič. Soustanovitelja projekta sta še slovenski razvijalec Franci Zidar in ameriški industrijski oblikovalec Kyle Buzzard, ki se je mednarodno uveljavil s svojo vlogo pri projektu Google Chromecast.

Kampanjo zbiranja sredstev imajo sicer namen zaključiti 14. januarja 2021, je še razvidno s spletne strani projekta na platformi Kickstarter.
 

Senzor zazna prihod ptice, uporabnik jo fotografira


Osnovni komplet pametne ptičje hišice Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Omenjeni senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika ptičje hišice. Uporabnik lahko potem s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice, medtem ko se ta mudi v ptičji hišici.

Aplikacija s pomočjo tehnologij umetne inteligence tudi prepozna vrsto ptice, trenutno lahko prepozna okrog tisoč ptičjih vrst, uporabniku pa omogoča tudi urejanje in deljenje fotografij ptic, ponuja mu tudi nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic. Z vgrajenim mikrofonom prepozna vrsto ptice tudi po njenem oglašanju.

V skladu z načrtom bodo s proizvodnjo ptičjih hišic začeli sredi leta 2021, podpornikom pa jih bodo začeli dobavljati predvidoma septembra 2021, je še razvidno s spletne strani na Kickstarterju.
 

Idejo sprožil galeb, ki je ukradel kamero GoPro


Če bodo uspeli zbrati več kot 750.000 evrov, bodo uporabnikom ponudili tudi možnost senzorja izpraznjene posode s ptičjo hrano, ob doseženih 950.000 evrih pa še solarno celico za polnjenje baterije modula s kamero.

Dosedanji podporniki po pojasnilih Vrtačiča v največjem številu prihajajo iz ZDA in Velike Britanije, veliko pa jih je tudi iz Kanade, Avstralije, Švedske, Nemčije in Slovenije. Dostavo bodo zagotovili na globalni ravni.

Vrtačič je osnovno idejo za tovrsten projekt dobil že pred časom, porodila so mu je potem, ko je na spletu videl viralne posnetke, ki so nastali, ko je galeb nekomu ukradel kamero GoPro. Ideja je nato nekaj časa mirovala, spomladi letos pa so jo z ekipo začeli intenzivno razvijati.

Komentarji: