Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vulkanizerji delajo normalno in zapiranja za zdaj ne pričakujejo

Zimske pnevmatike bo treba namestiti do 15. novembra, gneče še ni.
Bliža se rok za zamenjavo avtomobilskih gum. FOTO: Tadej Regent/Delo 
Bliža se rok za zamenjavo avtomobilskih gum. FOTO: Tadej Regent/Delo 
23. 10. 2020 | 10:40
23. 10. 2020 | 12:13
3:27
Čeprav je zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa vlada včeraj dodatno zaostrila ukrepe in začasno zaprla predvsem dejavnosti, pri katerih se srečuje večje število ljudi, tehnične servisne dejavnosti, tako tudi vulkanizersko, delujejo normalno. To je na novinarski konferenci potrdil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: »Za avtopralnice smo povedali, da so zaprte, za vulkanizerje in avtomehanične dejavnosti pa je tudi jasno, da so izjeme.«

Tokrat se torej ne bo ponovilo stanje iz letošnjega marca in aprila, ko so v obširnejših vladnih protikoronskih ukrepih vulkanizerji bili opredeljeni kot nenujna dejavnost in so v nasprotju z avtomobilskimi servisi morali vrata zapreti ravno v času menjav zimskih pnevmatik za letne.

»Za zdaj res vse normalno poteka in nobenih namigov ni, da bi vulkanizerske delavnice vlada z ukrepi tokrat zaprla. To je tudi logično, saj spomladi menjava zimskih gum za letne ni bila tako nujna, vožnja z zimskimi gumami po roku za menjavo tudi ni prekršek in delo smo potem po 20. aprilu, ko smo znova lahko začeli delati, vendarle opravili. Zdaj pa je stvar drugačna, saj vožnja v zimskih razmerah z letnimi gumami predstavlja prekršek in ne samo to – je tudi nevarna. Zato ne pričakujemo, da bi nas vlada tokrat zaprla prav času menjavanja gum in tik pred rokom, od katerega bo treba imeti na avtomobilih zimske,« pravi direktorica murskosoboškega Avtocentra Horvat Leonida Horvat - Letonja. 

Vulkanizerji delajo nemoteno. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Vulkanizerji delajo nemoteno. FOTO: Aleš Černivec/Delo

 

Rok je 15. november 


Naj spomnimo, rok za namestitev zimskih gum ali za snežne verige v prtljažniku od dovolj ohranjenem profilu letnih gum je 15. november. Če se vremenske razmere poslabšajo že prej, pa je treba zimsko opremo imeti tudi že pred tem datumom. Globe za kršenje teh določil so od 40 evrov navzgor, če voznik zato, ker ni pravilno opremil svojega avtomobila za zimo, povzroči prometno nesrečo ali zastoje, je globa lahko tudi 500 evrov.

»Letos so k sreči že v prvi polovici oktobra bili tudi hladnejši dnevi, ki so voznike spomnili na zimsko opremo in so ti postopoma z menjavami že začeli. Sami smo naše stranke, ki gume hranijo pri nas, o bližajočem se roku za menjavo obvestili že desetega oktobra, tako da že od takrat delo teče nepretrgoma. Kakšnih gneč tik pred zdajci zato niti ne pričakujemo,« pravi Horvatova. 

Seveda pa se vsi vulkanizerji morajo držati pravil preprečevanja okužb s covidom-19, kakršna so zanje veljala že po odprtju delavnic 20. aprila. »Zaposleni morajo uporabljati zaščitne maske, tudi stranke morajo uporabljati maske in v pisarno prihajajo posamično. Na vrsto počakajo v avtomobilu. Ko je stranka na vrsti, sama odpelje avtomobil v delavnico in na dvigalo, nato pa avto in delavnico zapusti in počaka zunaj. Ko zaposleni opravijo svoje delo, stranka zopet sama premakne avtomobil iz delavnice, tako da naši zaposleni sploh ne vstopajo v notranjost avtomobila,« razloži Horvatova.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine