Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriški ladji ujezili Kitajsko

Mimo otokov v Južnokitajskem morju sta prvič pluli dve ameriški vojaški ladji, kar je ujezilo Peking.
Kitajska tiskovna agencija <em>Xinhua </em>navaja, da sta bili ameriški ladji izgnani iz kitajskih voda. FOTO: Mc2 Marcus Stanley/AP
Kitajska tiskovna agencija <em>Xinhua </em>navaja, da sta bili ameriški ladji izgnani iz kitajskih voda. FOTO: Mc2 Marcus Stanley/AP
T. V., STA
28. 5. 2018 | 08:56
28. 5. 2018 | 10:50
2:49
Ameriški predstavniki so za televizijo CNN potrdili, da sta rušilec Higgins in križarka Antietam plula manj kot 12 morskih milj od otokov Paracel, ki si jih poleg Kitajske lastita še Vietnam in Tajvan. Ladji sta tam v nedeljo pluli v okviru operacije, ki so jo poimenovali Svoboda navigacije in ki naj bi uveljavljala pravico do svobodne plovbe v mednarodnih vodah.

Kitajsko zunanjo in obrambno ministrstvo sta obtožili Washington poseganja na kitajsko ozemlje. Kitajska je ZDA pozvala, naj »takoj preneha takšna provokativna dejanja, ki posegajo v kitajsko suverenost in ogrožajo kitajsko varnost.«

Kitajske vojaške ladje so prestregle obe ameriški, ki sta na območje zapluli brez predhodne najave, in zahtevale, naj zapustita območje. Ameriški ladji sta na območje vpluli teden dni po kitajskem dokazovanju moči, ko so tja prileteli bombniki, sposobni nošenja jedrskih izstrelkov. To je sprožilo kritike ZDA, ki so potem zaradi »nadaljevanja militarizacije« Južnokitajskega morja umaknile povabilo Kitajski, da se pridruži mornariškim vajam v Tihem oceanu.


Poteza pred obiskom Mattisa


Kitajska z umetno gradnjo otokov na območju, ki je bogato z naravnimi viri, širi svoj vpliv in zahteva prostor zase, čeprav temu nasprotujejo druge države. Dolgoletna politika ameriške vojske pa je, da svoje operacije izvaja po vsem svetu, tudi na območjih, ki si jih lastijo ameriške zaveznice.

Ameriška poteza naj bi bila izraz podpore ameriškim zaveznicam pred obiskom obrambnega ministra Jamesa Mattisa v Singapurju, sprožila pa je jezo Pekinga, katerega pomoč Washington želi pri denukleraizaciji Severne Koreje.


Trump: Severna Koreja ima velik potencial


Prejšnji teden je predsednik ZDA Donald Trump odpovedal za 12. junij načrtovano srečanje v Singapurju s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, konec tedna pa je iz Bele hiše prišel signal, da bi zgodovinsko srečanje vendarle lahko bilo na načrtovan datum. V soboto sta se nato nenapovedano sestala Kim in južnokorejski predsednik Mun Dže In, v nedeljo pa še predstavniki Severne Koreje in ZDA v okviru priprav na vrh med voditeljema obeh držav.

Trump je nato na twitterju zapisal, da ima Severna Koreja »odličen potencial in da bo nekega dne velika gospodarska in finančna nacija«. Iz Južne Koreje pa je prišlo sporočilo, da naj bi se srečanja Trump-Kim udeležil tudi Mun.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine