Bomba v rehabilitacijskem središču.

ZDA so pripravljene odpreti veleposlaništvo v Pjongjangu, če bo Severna Koreja obljubila, da se bo denuklearizirala.
Fotografija: Po poročanju CNN se neposredno pogovarja s tajno službo Severne Koreje, južnokorejski mediji pa so zatrdili, da se je med pripravljalnimi pogajanji znašla na mizi zanimiva ponudba... FOTO: AP
Odpri galerijo
Po poročanju CNN se neposredno pogovarja s tajno službo Severne Koreje, južnokorejski mediji pa so zatrdili, da se je med pripravljalnimi pogajanji znašla na mizi zanimiva ponudba... FOTO: AP

Med slavnostno večerjo za bogato okrašeno okroglo mizo v Pjongjangu se je južnokorejski­ vodja tajne službe Čong Ui Jong pred dnevi očitno dovolj sprostil, da se je odločil svetovati severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu, naj preneha kaditi. Zavladala je tišina.



Severnokorejski minister za združitev in nekdanji vodja obveščevalne službe Kim Jong Čol, ki je sedel tik zraven glavnega gosta, je zaradi neprijetnega presenečenja stisnil pesti. Čong je z 71 leti resda več kot dvakrat starejši od Kima, toda vodji, ki je podoben bogu in se je pri treh letih naučil voziti avtomobil, nihče ne more dajati takšnih nasvetov. Japonski časopis Asahi Šimbun, ki se sklicuje na notranje vire, je poročal, da je napetost popustila, ko je severnokorejska prva dama Ri Sol Džu veselo zaploskala in vzkliknila: »Tudi mene ne posluša, kadar ga prosim, naj opusti kajenje!«

Skrivnost nasveta glede kajenja


To se je zgodilo na banketu 5. marca. Tik pred tem je severnokorejski vodja Kim Džong Un med pogovorom s Čongom, posebnim odposlancem južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, povedal, da se je pripravljen osebno sestati z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kaj je hotel Čong povedati z nasvetom glede kajenja, je skrivnost. Je bil kratko malo očetovsko razpoložen in si je po konfucijanski tradiciji vzel pravico starejšega in si dovolil opozoriti mlajšega od sebe na škodljivo odvisnost od tobaka? Ali ga je morda zaskrbela fotografija, ki so jo objavili lani poleti in na kateri Kim kadi cigareto nedopustno blizu medcelinskega projektila hvasong 14 tik pred poskusno izstrelitvijo?

V nedeljo je Pjongjang potrdil, da se Kim Džong Un ni samo pripravljen sestati s Trumpom, ampak bi se rad z ameriškim predsednikom pogovarjal tudi o jedrskem programu. Zaradi te objave mnogi optimistično verjamejo, da se bo zgodovinsko srečanje voditeljev res zgodilo, toda zaradi zgodbe o kajenju se sprašujejo, kdo bo razbil napetost in poskrbel, da bodo pogovori uspešni, če se bo Trump odločil svetovati mlademu vodji, naj se takoj začne zdraviti zaradi odvisnosti od atomskih bomb in balističnih projektilov. Ali bo Ri Sol Džu stala v bližini, zaploskala in v smehu izdavila: »Tudi jaz mu govorim, naj se ne dotika raket in bomb, da lahko začneva potovati po svetu kakor vsi normalni ­ljudje!«

Številni analitiki se še vedno bojijo morebitnih zapletov pred napovedanim srečanjem, a je spodbudno videti, da se na srečanje zdaj pripravljajo tako, da se Washington in Pjongjang neposredno pogovarjata drug z drugim. Ugotavljajo namreč, da je Trumpova odločitev o tem, da bo za državnega sekretarja imenoval dosedanjega vodjo Cie, vsaj v tem kontekstu razumljiva, kajti pri tako občutljivem srečanju voditeljev diplomacija deluje po vohunskih kanalih, tajne službe pa so ključni pogajalci.

Mike Pompeo ne čaka križemrok na dokončno potrditev o imenovanju za vodjo State Departmenta. Po poročanju CNN se neposredno pogovarja s tajno službo Severne Koreje, južnokorejski mediji pa so zatrdili, da se je med pripravljalnimi pogajanji znašla na mizi zanimiva ponudba: ZDA so pripravljene odpreti najprej urad za zvezo, nato pa še veleposlaništvo v Pjongjangu, če bo severnokorejski vodja denukleariziral državo do konca leta.

S tem predlogom bodo preizkusili tudi pravi razlog, zaradi katerega je Severna Koreja razvila atomsko bombo. Če je to res naredila zato, ker do zdaj niso podpisali mirovnega sporazuma in ZDA niso bile pripravljene priznati Demokratične ljudske republike Koreje kot suverene države, bi z odprtjem veleposlaništva oziroma obojestranskim diplomatskim priznanjem morali odpraviti varnostne skrbi. Poleg tega bi ZDA, če bi se Kim strinjal s predlogom, Severni Koreji ponudile humanitarno pomoč.

Obe strani se morata zdaj dogovoriti tudi o kraju srečanja voditeljev. Ameriški mediji navajajo različne vire, ki trdijo, da je mongolsko glavno mesto sprejemljiva izbira za obe strani. Ulan Bator je nevtralno ozemlje. Mongolija je v prijateljskih odnosih tako z ZDA kot s Severno Korejo, poleg tega je pomembno, da ji je v geopolitičnem smislu uspelo ohraniti avtonomijo v odnosih z vsemi regionalnimi silami. Zato bi se najprej Peking in Moskva, nato pa tudi Tokio in Seul lahko strinjala s takšno izbiro kraja srečanja, ki bo neposredno vplivala na njihovo varnost.

Se lahko Kim hitro ozdravi odvisnosti?


Ni še jasno, kako bo nedokončan carinski spor med Kitajsko in ZDA vplival na možnosti za srečanje med Trumpom in Kimom, še manj je trenutno jasno, ali bodo razmere v Siriji spodbudile denuklearizacijo Korejskega polotoka ali bo zaradi teh Pjongjang še zaostril svoje mnenje o tem vprašanju. Severna Koreja in Sirija sta v dobrih odnosih. Zadnja leta sta med drugim sodelovali pri oboroževanju. Zdaj bomo videli, ali sta se bratili predvsem iz nuje in ali se je Kim pripravljen hitro ozdraviti odvisnosti. Ne od cigaret, ampak od bomb in raket, in torej hkrati od drugih diktatorjev, ki so do zdaj pomagali razvijati njegov program.

Prav tako bomo videli, ali so se tudi ZDA pripravljene odpovedati odvisnosti od vojaških posegov, s katerimi preizkušajo svoje nove vojaške igračke pa tudi igračke ­svojih tekmecev. Če bo Trumpu uspelo mirno rešiti korejsko jedrsko krizo, bo to pomemben korak v pravo smer. Je preveč optimistično pričakovati, da se bo to res zgodilo?

Komentarji: