Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Epidemske razsežnosti burulske razjede v avstralski Viktoriji

Od kod bakterija izvira in kako se prenaša, znanstveniki še niso ugotovili.
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ka. M.
16. 4. 2018 | 15:55
17. 4. 2018 | 08:41
2:07
Prisotnost burulske razjede, ki jo povzroča bakterija Mycobacterium ulcerans, je v predelih avstralske zvezne države Viktorija dosegla razsežnosti epidemije. Bakterija praviloma razjeda kožo, povzroča grde rane – te se po navadi celijo od šest mesecev do enega leta.

Skupina zdravnikov je v prispevku, objavljenem v reviji Medical Journal of Australia, zapisala, da so v avstralski zvezni državi Vikotorija imeli 400-odstotni porast primerov bakterije v zadnjih štirih letih. Lani je bilo novih primerov 236, kar je več kot 51 odstotkov več kot leta 2016, navaja britanski Guardian.

»Nihče ne razume, kaj se dogaja, niti zakaj je bolezen dosegla razsežnosti epidemije,« je dejal dr. Daniel O'Brien, soavtor članka o bakteriji. Zdravniki še vedno ne vedo, od kod bakterija izvira in kako se prenaša, posledično je tudi njeno širjenje nemogoče preprečiti. Lani so, denimo, sledove bakterije našli v iztrebkih oposuma. Dr. O'Brien ne izključuje niti možnosti, da so prenašalci bakterije komarji. 

Bakterija je značilna za območja s tropskim podnebjem v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je njeno prisotnost ugotovila v 33 državah. V Avstraliji se je bakterija do pred kratkim pojavljala predvsem v avstralski zvezni državi Queensland, drugod po Avstraliji so bili primeri redkejši.

Bakterija praviloma povzroča boleče razjede na okončinah, lahko pa se pojavi tudi na trupu ali obrazu. Škoda, ki jo bakterija povzroči telesu, je lahko tako huda, da je nujno kirurško odstraniti kožo oziroma ud celo amputirati, še navaja britanski Guardian.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine