Liga in Gibanje pet zvezd sklenili dogovor o vladnem programu

Stranki sta dosegli dogovor o osnutku programskih usmeritev prihodnje vlade, zdaj morata doreči le še kadrovsko sestavo.
Fotografija: Vprašanje, kdo bo vodil prihodnjo vlado, bi se sicer na koncu lahko izkazalo za glavno prepreko na poti do nove vlade. FOTO: Milan Ilić
Odpri galerijo
Vprašanje, kdo bo vodil prihodnjo vlado, bi se sicer na koncu lahko izkazalo za glavno prepreko na poti do nove vlade. FOTO: Milan Ilić

Desničarska Liga in populistično Gibanje pet zvezd sta danes na pogajanjih v Milanu dosegla dogovor o osnutku programskih usmeritev prihodnje vlade. Dogovor o programskih izhodiščih so po poročanju APA potrdili predstavniki obeh strank. Pogajanja o končni koalicijski pogodbi pa se nadaljujejo. A skupen program je že velik napredek v teh pogovorih.

Zdaj morata stranki doreči le še kadrovsko sestavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

»Pogajanja o koalicijski pogodbi se nadaljujejo. Naš cilj je doseči najboljši rezultat za Italijane,« je sporočil vodja gibanja Luigi Di Maio, ki se sicer tako kot vodja Lige Matteo Salvini poteguje za položaj predsednika vlade.
 

Kdo bo premier, še ni jasno


Vprašanje, kdo bo vodil prihodnjo vlado, bi se sicer na koncu lahko izkazalo za glavno prepreko na poti do nove vlade. Glede na namige vodilnih predstavnikov obeh strank bi morda premierski položaj lahko prevzel tudi nekdo tretji.

Pri vladnem programu pa sta si obe stranki očitno precej bližje. Program ima po poročanju APA 19 točk, od boja proti korupciji in konfliktu interesov, do zmanjševanja davčnih bremen. Prizadevali si bodo tudi za odpravo administrativnih ovir oz. za poenostavitve birokratskih postopkov, za »državljanom bolj prijazno« državno blagajno in za pospešek v digitalizaciji javne uprave.

Prav tako nameravata Di Maio in Salvini odpraviti nepriljubljeno pokojninsko reformo, ki jo je leta 2012 uvedla vlada Maria Montija in ki je po mnenju obeh vodilnih politikov preveč obremenjujoča za italijanske delavce.

Tako naj bi v prvi vrsti predvsem znižali starost za upokojitev iz 67 na 65 let. A to bi državno blagajno obremenilo za 20 milijard evrov letno. Kako nameravajo to nadomestiti, ni jasno.

 

Komentarji: