Madrid dal zeleno luč novi katalonski vladi

Španska vlada je odprla pot končanju neposrednega nadzora nad Katalonijo.
Fotografija: Katalonski predsednik Quim Torra je predstavil novo ministrsko ekipo, ki ne vključuje več spornih ministrov. FOTO: AP
Odpri galerijo
Katalonski predsednik Quim Torra je predstavil novo ministrsko ekipo, ki ne vključuje več spornih ministrov. FOTO: AP

Madrid - Španska vlada je danes prižgala zeleno luč novi katalonski vladi, ki jo je njen neodvisnosti naklonjeni predsednik Quim Torra po novem sestavil brez nekdanjih ministrov, ki so bodisi v priporu bodisi v tujini. S tem je Madrid odprl pot končanju neposrednega nadzora nad Katalonijo.

Španska vlada je minuli mesec sprejela imenovanje Quima Torra za novega predsednika regionalne katalonske vlade, ni pa hotela potrditi njegove izbire ministrov, med katere je vključil tudi štiri, ki so tarče kazenskega pregona zaradi sodelovanja v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije.


 

Torrova vlada bo uradno prevzela dolžnosti


Torra je nato v torek predstavil novo ministrsko ekipo, ki pa ne vključuje več spornih ministrov. Vladni seznam je bil tako danes že objavljen v uradnem listu katalonske vlade.

Ker je Katalonija zaradi referenduma in razglasitve neodvisnosti oktobra lani trenutno pod neposredno upravo Madrida, so objave v uradnem listu mogoče le z dovoljenjem osrednje vlade v Madridu. Ta prvotne sestave vladne ekipe, ki jo je 19. maja naznanil Torra, ni hotela objaviti.

Komentarji: