Nekdanji pripadniki modrih čelad umaknili tožbo proti Nizozemski

Nizozemska enota je bosanskim Srbom Srebrenico predala brez boja.
Fotografija: Modre čelade ZN bi morale varovati Srebrenico. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Modre čelade ZN bi morale varovati Srebrenico. FOTO: Reuters

Haag - Okoli 230 nekdanjih pripadnikov mirovnih sil ZN iz Nizozemske je umaknilo tožbo, ki so jo lani več kot 20 let po genocidu v Srebrenici vložili proti svoji državi, je danes povedal njihov odvetnik Michael Ruperti. Pojasnil je, da so se za umik odločili, ker verjamejo, da gre obravnava krivic, ki so se zgodile veteranom, v pravo smer.

Ruperti je lani ob vložitvi tožbe dejal, da njegovi klienti še »vedno doživljajo krivice na vseh področjih svojega življenja in da mora nizozemsko obrambno ministrstvo odgovarjati«. Zahtevali so 22.000 evrov odškodnine za vsakega od okoli 230 nekdanjih pripadnikov modrih čelad.

Obrambna ministrica Ank Bijleveld je januarja letos napovedala preiskavo krivic in travm, ki jih doživljajo nekdanji pripadniki nizozemske enote modrih čelad, imenovane Dutchbat. Poročilo preiskave sicer še čakajo, je pa ministrica pretekli teden znova poudarila, da gre za »pomembno preiskavo, ki bo zagotovila rešitve in pomagala pri zmanjšanju krivic«.


Bosanski Srbi pobili več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov


Danes je odvetnik veteranov za nizozemski tabloid De Telegraaf dejal, da gre obravnava krivic v pravo smer, zaradi česar so se odločili za umik tožbe, pri kateri nikoli ni šlo za denar. »Namen je bil, da bi obrambno ministrstvo razumelo, da je treba nekaj narediti za pravice te skupine,« je povedal.

Enota Dutchbat bi morala bošnjaško enklavo Srebrenico ščititi pred napredujočimi enotami bosanskih Srbov. Te so julija 1995 vkorakale v Srebrenico in kasneje pobile več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov. Nizozemska enota jim je Srebrenico predala brez boja.

Komentarji: