Protestniki vztrajajo na ulicah Nikaragve

Več deset tisoč demonstrantov še vedno zahteva odstop predsednika Daniela Ortega.
Fotografija: Protetsniki so se včeraj zavzeli za pravico in demokracijo. FOTO: Inti Ocon/AFP
Odpri galerijo
Protetsniki so se včeraj zavzeli za pravico in demokracijo. FOTO: Inti Ocon/AFP

Managua – Včeraj se je na ulicah po vsej državi znova zbralo več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali odstop predsednika Daniela Ortega in njegove žene, podpredsednice Rosario Murillo.

Protestniki, večinoma študentje, kmetje in lastniki malih podjetij, so predsednika in podpredsednico označili za tatova in morilca. Očitajo jima odgovornost za smrt več deset ljudi, ki so v minulih tednih izgubili življenje ob policijski intervenciji nad protestniki – ti so na množičnih demonstracijah, ki so se začele sredi aprila, zahtevali odpravo sporne reforme socialnega sistema. Reforma je predvidevala povečanje deleža prispevkov delavcev in delodajalcev s 6,25 na sedem odstotkov.

Moški z grafitom »Ven Daniel« predsednika Daniela Ortega poziva k odstopu. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters
Moški z grafitom »Ven Daniel« predsednika Daniela Ortega poziva k odstopu. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters


Čeprav je 72-letni Ortega, ki vodi Nikaragvo od leta 2007, odstopil od predlagane reforme, jezni demonstranti vztrajajo na ulicah države. »Bili so študentje, ne kriminalci,« so včeraj skandirali protestniki, ki ne verjamejo, da bo pred kratkim ustanovljena komisija objektivno preiskala smrt protestnikov.

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...