Trump pripravljen zapustiti srečanje s Kimom

Predsednik ZDA Donald Trump je o srečanju s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom izrazil optimizem.
Fotografija: Do srečanja Trump-Kim naj bi prišlo enkrat do junija. FOTO: AP
Odpri galerijo
Do srečanja Trump-Kim naj bi prišlo enkrat do junija. FOTO: AP

Težko pričakovano in zgodovinsko srečanje voditeljev, ki sta si lani izrekla tudi več osebnih žaljivk, naj bi se zgodilo enkrat do junija. Trump je na skupni novinarski konferenci z japonskim premierjem Šinzom Abejem, ki ga gosti na Floridi, povedal, da je pripravljen odkorakati s srečanja, če bo menil, da to ne bo plodno.
 
Podrobnosti o srečanju še dogovarjajo. Trump je napovedal, da se srečanja ne bo udeležil, če bo menil, da ne more biti uspešno. Da bo do srečanja med Trumpom in Kimom prišlo, kaže tudi potrditev nedavnega tajnega obiska direktorja Cie Mika Pompea v Pjongjangu, kjer se je s Kimom pogovarjal o prvem srečanju voditeljev ZDA in Severne Koreje v zgodovini.
 
Trump je v sredo dejal, da je imel Pompeo odlične pogovore, mimogrede pa je spomnil vse, da se glede Severne Koreje ne bi nič premaknilo, če ne bi bilo njega. Dodal je, da bi morali vprašanje jedrsko oborožene Severne Koreje rešiti njegovi predhodniki, ampak niso in sedaj se bo potrudil sam.

Trump Abeja gosti na Floridi. FOTO: Reuters
Trump Abeja gosti na Floridi. FOTO: Reuters

 
Med konferenco z Abejem je Trump poudaril, da se bo največji možen pritisk na Severno Korejo nadaljeval, dokler se ne odreče svojemu jedrskemu programu. To bi bil »velik dan za njih, velik dan za cel svet,« je poudaril.

Abe je razkril, da je Trumpa pozval k pomoči pri izpustitvi japonskih državljanov, ki jih je severna Koreja ugrabila v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Severna Koreja je priznala ugrabitev 13 japonskih državljanov, da bi severnokorejske vohune poučili o japonskih navadah. Japonska verjame, da je število ugrabljenih precej višje. Režim v Pjongjangu zadržuje tudi tri ameriške državljane.

Komentarji: