V Srbiji pogrešan novinar, ki je raziskoval umor politika

V obsežni iskalni akciji sodeluje več deset pripadnikov posebnih policijskih enot, potapljači za preiskavo jezera in rečnega kanala, psi ter dva helikopterja.
Fotografija: Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Severni Mitrovici. FOTO: Armend Nimani/AFP
Odpri galerijo
Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Severni Mitrovici. FOTO: Armend Nimani/AFP

Beograd - Srbska policija preiskuje izginotje raziskovalnega novinarja Stefana Cvetkovića, ki je trdil, da je odkril nove podrobnosti o še nepojasnjenem umoru vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića.

Policija je danes sporočila, da so sprožili obsežno iskalno akcijo, potem ko so v domačem kraju novinarja Cvetkovića Bela Crkva na severu Srbije policisti v sredo zvečer našli njegov prazen avtomobil. Avtomobil je imel prižgane luči, vsa vrata pa so bila odprta. Po navedbah prič so ob avtomobilu našli njegovo ročno uro s pretrganim paščkom.

Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so sprožili intenzivno in obsežno iskalno akcijo, v kateri sodeluje več deset pripadnikov posebnih policijskih enot, potapljači za preiskavo jezera in rečnega kanala, psi ter dva helikopterja.

Cvetković, ki je ob vrsti občutljivih tem preiskoval še vedno nepojasnjen umor vidnega kosovskega politika Ivanovića, je februarja na novinarski konferenci povedal, da so njegovi morilci za umor prejeli 40.000 evrov, pokazal pa je tudi fotografije domnevno vpletenih v umor.
 

Srbski predsednik seznanjem z iskanjem novinarja


Maja je nato novinarja kosovska policija na prehodu Jarinje zadrževala šest ur in zasliševala na podlagi naloga posebnega tožilca, ki preiskuje umor Ivanovića. Cvetković je takrat povedal, da je na Kosovo odšel v okviru novinarskega raziskovanja umora Ivanovića in da je prišel v stik z ljudmi, »ki so jih zanimali v okviru preiskave«.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je z iskanjem novinarja seznanjen. Kot je dejal, ga redno obveščajo o poteku iskanja. Ob tem je napovedal, da bo v prihodnjih dneh sporočil nove ugotovitve glede umora Ivanovića in nekaterih drugih primerov. »Ljudje bodo morda presenečeni ob določenih informacijah,« je dodal.

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Severni Mitrovici. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom.

Pogreb vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. FOTO: Djordje Kojadinovic/Reuters
Pogreb vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. FOTO: Djordje Kojadinovic/Reuters

 

V preteklosti tarča groženj in napadov


Novinar Cvetković je že od leta 2008 večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, s strani različnih politično-tajkunskih veljakov, pa tudi anonimnih. Večkrat so ga tudi fizično napadli in ga tožili zaradi njegovega novinarskega dela.

Kot navaja Beta, ki navaja podatke Neodvisnega združenja novinarjev Srbije (NUNS), je bil tarča groženj in napadov ob raziskovanju vrste lokalnih korupcijskih in kriminalnih afer. Največ groženj s smrtjo je po lastnih navedbah prejel, potem ko je avgusta 2015 takratnemu premierju Vučiću na novinarski konferenci postavil vprašanje o preiskavi glede zlorab sredstev sklada za kapitalske investicije Vojvodine. Grožnje so se še okrepile po prvih aretacijah v tem primeru.

Decembra 2015 so mu neznanci uničili avtomobil, potem ko so ga lokalni funkcionarji označili za »legitimno tarčo« in »tujega plačanca«.

V enem od sodnih primerov je bil marca lani obsojen na dve leti in tri meseca zapora, potem ko so ga zaradi obrekovanja tožili funkcionarji Vučićeve Srbske napredne stranke. Višje sodišče je aprila letos sodbo razveljavilo, a sodba še ni pravnomočna.
Novinarski združenji Srbije in Vojvodine sta od oblasti zahtevali čimbolj intenzivno iskanje pogrešanega novinarja.

Komentarji: