Za izbirčnost koal krive črevesne bakterije

Preučili so iztrebke okoli 200 koal z različnih območij in ugotovili, da so se črevesne bakterije razlikovale glede na podvrsto evkaliptusa, ki jim je bolj dišal. 
Fotografija: Koala je evkaliptus. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Koala je evkaliptus. FOTO: Shutterstock

Sydney - Koale večino svojega življenja prespijo, preostali čas pa namenijo prehranjevanju z evkaliptusom, a ni vsak za vsako dober.

Koale, kot navajajo v znanstveni reviji Nature, so namreč precej izbirčne, vendar, kot kaže, ne po lastni izbiri. To jim, kot so ugotovili znanstveniki, narekujejo bakterije v črevesju. 

Številne koale, ki so jih zaradi izsekavanja njihove najljubše hrane preselili na druge konce z obilico hrane, so kljub temu poginile. Zato je znanstvenik Ben Moore s kolegi z univerze Western Sydney posumil, da gre za nekompatibilnost evkaliptusa in sestavo črevesne flore posamezne koale. 

S preučevanjem vzorcev so ugotovili, da so se nekatere koale prehranjevale izključno z bolj hranilno podvrsto eucalyptus viminalis, druge z manj hranilno podvrsto obliqua, le del koal je jedel obe rastlini, čeprav sta bili obe vrsti prisotni na območju. Dve živali, ki sta živeli 10 metrov narazen, sta imeli drugačne prehranjevalne navade, so zapisali v reviji Nature.

Rezultati analize iztrebkov so nato potrdile vzrok »izbirčnosti«. Koale so namreč imele povsem drugačno črevesno floro. 

Raziskovalci so v nadaljevanju bakterije prenesli z ene skupine koal na drugo in po nekaj tednih so simpatične avstralske ikone brez težav jedle tudi podvrsto evkaliptusa, ki ga prej niso mogle prebaviti. 

Ugotovitve bi zagotovo pripomogle, da bi se živali lažje soočile za naraščajočimi težavami v zmanjševanju naravnega habitata, saj bi lahko s pomočjo vnašanja drugačnih črevesnih bakterij imele pestrejši jedilnik in bi se brez težav selile. 

Komentarji: