Funkcije, vidiki in vzgoja borbenega vedenja

Fotografija: Tai Chi Ljubljana 14.5.2014
Odpri galerijo
Tai Chi Ljubljana 14.5.2014

Brez razumevanja in vzgoje borbenega vedenja, bo človeštvo težko uresničilo cilje trajnostnega razvoja, ker bodo globalne rešitve nenehno prihajale v konflikt z zasebnimi interesi posameznikov, držav, multinacionalk in ideologij. Z organizacijo družbeno angažirane konference o borbenem vedenju,  bi radi vzpostavili odprt dialog med različnimi strokami, izkušnjami in individualnimi pogledi na svet, s tem razširili našo percepcijo borbenega odzivanja in poiskali načine, ki lahko pripomorejo k vzgoji le-tega.

Pomen razumevanje borbenega vedenja za trajnostni razvoj

Nezmožnost širšega in globalnega pogleda na dogajanje v modernem svetu, ki ga trajnostni razvoj zahteva, je tesno prepletena z našimi bazičnimi vedenjskimi strategijami, ki so se razvile skozi evolucijo in nas učijo, da moramo varovati svoje interese in teritorije, znotraj katerih jih lahko uresničujemo.  Vedenjske strategije, ki jih v ta namen uporabljamo so tesno povezane z borbenim vedenjem.  Borbeno vedenje živalim omogoča, da varujejo teritorij znotraj katerega lahko zadovoljijo svoje biološke potrebe, pri človeku pa se borbeno vedenje poveže s simbolnimi konstrukti in z njimi povezanimi prepričanji in na ta način dobi popolnoma drugačne razsežnosti, kot jih ima v naravi. Tako kot se alfa lev bori s sosednjim levom ali tropom za svoje ozemlje, tudi ljudje hitro pridemo v konflikt s svojim sosedom. Meja teritorija je sama po sebi problematična, ne glede na to, ali gre za mejo naše zasebnosti, našega prepričanja, meddržavne meje  ali mejo naše parcele. Meja ni zgolj simbolni konstrukt, občutek za mejo je vtisnjen v našo biološko logiko razumevanja sveta, je del našega naravnega odziva, ki se je razvil v milijonih let evolucijskega spreminjanja in prilagajanja.

Kljub  pomembni vlogi, ki jo borbeno vedenje igra v naših življenjih, so njegovi mehanizmi zelo slabo poznani in raziskani.  Kakšna je pravzaprav funkcija borbenega vedenja?  Kaj z njim pravzaprav počnemo?  Ali je borbeno vedenje sploh smiselno? Kakšni so njegovi učinki?  Na kakšen način borbeno vedenje vpliva na politična, znanstvena, poslovna, športna, socialna in druga razmerja? Zakaj in kdaj potrebujemo borbeno vedenje? Ali obstajajo tudi drugačna razumevanja borbenega odnosa ? Ali lahko presežemo, oziroma preoblikujemo naš naravni borbeni odziv in oblikujemo novo obliko borbe? Odgovori sledijo...

 

Tai Chi Ljubljana 14.5.2014
Tai Chi Ljubljana 14.5.2014

Več iz te teme:

Komentarji: