Gorazd Penko. Franjo jemljite resno!


Gorazd Penko je Franja v človeški obliki. Na koelsarski maraton Franja BTC City mislimo. In tu je nekaj njegovih besed, ki govorijo o napredku.

 

Mnogi pravijo, da je prireditev Maraton Franja BTC City nekako rutina in da se po mnogo letih vse naredi bolj ali manj z lahkoto. Vendar je, dragi kolesarski navdušenci, moj odgovor hitro nikalen, saj prireditev, kot je Franja, vsako leto zahteva svoj čas, poleg tega pa poskušamo kot organizatorji vedno dodati kaj novega. Zato mi je kot direktorju maratona vsako leto Franja poseben izziv, četudi se na prireditvi ne bi dogajalo nič novega.


Ko nastopamo z žensko kolesarsko ekipo BTC CITY Ljubljana na največjih kolesarskih dirkah po svetu, opazimo, da tudi v tujini stremijo k dodatni začinjenosti že tako težkih kolesarskih dirk. Največkrat tako vnesejo še težje vzpone ali pa vedno bolj opevane makadamske odseke. Tak je trenutno trend v svetu svetovnega kolesarstva. In temu trendu bo sledila tudi prireditev Maraton Franja. Da, res je. Včasih smo bentili nad makadamom na Kladje in potem naprej proti Sovodnju in Trebiji.


Danes bi bil tak odsek svojevrstna atrakcija in izziv. Vendar bo Franja ostala še naprej taka, kot je. Nov dogodek v sklopu Franje je Barjanka, ki bo udeležencem omogočila posebno doživetje, ki ga Barje lahko nudi s svojo floro, favno in zgodovinskimi najdišči. 84 km dolg krog po Barju z 32 km vožnje s specialko po belih cestah bo udeležencem poleg zanimivosti okolja nudil tudi »retro« občutke naših kolesarskih predhodnikov in hkrati zahteval še nekoliko več tehničnega znanja in predvsem mehkobe na kolesu.


Skupin navdušencev po svetu, ki obiskujejo »retro« kolesarske dogodke (tako imenovane zaradi belih cest), je vedno več in tako načrtujemo, da bomo v bodoče tudi bogastvo Ljubljanskega barja čim bolj približali udeležencem iz tujine. Prepričan sem tudi, da bo marsikateri prebivalec Ljubljanske kotline prvič vozil po poteh, ki bodo vključene na Barjanki, pa čeprav živimo čisto blizu. S tem dogodkom načrtujemo, da bomo lahko naslednje leto naredili tudi tekmovalno preizkušnjo in se bo tako uresničil načrt o tridnevnem rekreativno tekmovalnem dogodku, kar je želja organizatorja že nekaj let. Kronometer Ljubljana–Domžale–Ljubljana je že uveljavljena tekmovalna dirka. Velika Franja BTC City Ljubljana in Triglav mali maraton tudi. Dan med obema dogodkoma naj bi zapolnila Barjanka. Hofer družinsko-šolski maraton pa že nekaj let skrbi za kolesarski podmladek in aktivacijo družin na kolesu. Tako postaja sama Franja nekako v skladu s svetovnim trendom in še pomembnejša športna, družabna ter turistična ponudba.


Gorazd Penko

direktor Maraton Franja BTC City

Več iz te teme:

Komentarji: