Jesenski test tekaških copat - Zadnjih 9 modelov

Fotografija: Test tekaške obutve za Polet, prilogo Dela, v Radovljici, 1. marca 2015.
Odpri galerijo
Test tekaške obutve za Polet, prilogo Dela, v Radovljici, 1. marca 2015.

V Delovi hiši smo prvi v državi in med prvimi v Evropi začeli opravljati neodvisne teste tekaških copat, in to skoraj dve desetletji nazaj. Najprej Slovenske novice, potem s Poletom še Delo. Veseli smo, da smo še vedno tu, predvsem pa, da so naši preizkusi po kakovosti še vedno pred vsemi drugimi – tako nam vsaj zatrjujejo bralci. No, veseli smo tudi vseh preizkusov, ki jih opravljajo drugi, saj nas vse to žene še k boljšemu delu, početje drugih pa razumemo kot super zadevo, ki navdušuje za tek čim več ljudi.

Predvsem to šteje: da ljudje tečejo, bolje, da se gibajo, da se rekreirajo. V teh časih je športna rekreacija eno zadnjih lepih početij, ki še riše nasmehe na obraz ... Veseli smo, da smo že nekaj časa tudi mi malo zraven.

Glavne značilnosti pri izboru tekaških copat so:

› udobje (dobro počutje in oprijem stopala)

› blaženje (glede na težo tekača in tekaško podlago)

› stabilnost (glede na stopalni lok in tekaško podlago)

Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost in širino tekaškega modela glede na naše stopalo (ozko, srednje široko, široko). Tekaške copate naj bodo približno pol številke večje od velikosti naših stopal. Pri nakupu moramo tekaške copate vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški preprogi), in to levo in desno.

SALOMON SENSE MANTRA 3

ni podpisa
ni podpisa

  • Za tek po sprednjem delu podplata

Nov Salomonov lahki izdelek tako za tek v naravi kot tudi po urejenih podlagah. Namenjen je vsem, ki si želite osvojiti tehniko teka po sprednjem delu stopala. Posebej oblikovan del notranjega čevlja z dodano gladko brezšivno mrežico popolnoma oprime stopalo, kar zagotavlja izjemno dobro zaznavanje podlage.

Testni komentar: odziven model, ki omogoča naravno gibanje stopala. Namenjen je vsem tekačem, ki si želite večino časa teči po gozdnih, travniških in neurejenih poteh, saj nov koncept ponuja boljše ravnotežje.

Primerna razdalja: 10 in 21 km.

Teža moški: 312 g, teža ženski: 257 g

SALOMON X-SCREAM 3D GTX

ni podpisa
ni podpisa

  • Urbani popolnež

Lahek Salomonov CITYTRAIL tekaški model, ki teku po urbanem okolju doda avanturistični duh. Novo 3D-blaženje vsrkava udarce, zato je primeren za tek po asfaltnih poteh. Za boljši oprijem stopala poskrbi posebej oblikovana brezšivna mrežica znotraj čevlja.

Testni komentar: model je namenjen vsem težam tekačev, ki iščejo več blaženja, odzivnosti in hitrosti na vsakem koraku.

Primerna razdalja: 10 in 21 km.

Teža moški: 320 g, teža ženski: 282 g

SALOMON S-LAB SENSE 4 ultra SG

ni podpisa
ni podpisa

  • Še boljši od predhodnika

Prenovljen tekmovalni trail tekaški model copat, namenjen zahtevnim terenom. Posebna plošča Profeel, nameščena v sprednjem delu copata, varuje stopalo pred ostrimi skalami na zahtevnih terenih, vendar je hkrati prožna in lahkotna.

Testni komentar: popolna kombinacija oprijema in vzdržljivosti poskrbi za zanesljivost na vseh terenih in pri vseh hitrostih. Model je od predhodnika še stabilnejši in vzdržljivejši.

Primerna razdalja: 10 in 21 km.

Teža moški: 274 g

MIZUNO WAVE RIDER 18

ni podpisa
ni podpisa

  • Hitrost in odzivnost

Model je namenjen vsem tekačem z nevtralnim stopalnim lokom, ki imajo srednje široko in široko stopalo. Stopalu ponuja dobro oporo in obilico blaženja. Legendaren športni model copat daje vrhunski občutek hitrosti in mehkobe.

Testni komentar: hiter, zelo odziven model, primeren za hitre treninge in tekmovanja. V modelu je izboljšan nadzor prehoda peta–prsti.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 km.

Teža moški: 260 g, teža ženski: 220 g

MIZUNO WAVE SAYONARA 3

ni podpisa
ni podpisa

  • Mehkejše in udobnejše

Nov, izboljšan model copat ima še boljše blaženje od predhodnika. Je mehkejši in udobnejši. Zgornji del obuvala še bolje oprime stopalo. Primeren je za lahke in srednje težke tekače s srednje širokim in širokim stopalom.

Testni komentar: odličen model za hitre treninge in tekmovanja, ki ponuja dovolj odzivnosti in omogoča dober oprijem podplata s podlago.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 km.

Teža moški: 250 g, teža ženski: 210 g

NEWTON GRAVITY IV.

ni podpisa
ni podpisa

  • Hitro in po prstih

Model je namenjen lahkim in srednje težkim tekačem z nevtralnim stopalnim lokom in tistim s supinacijo, ki tečejo po urejenih podlagah. Tehnologija v sprednjem delu stopala omogoča večjo odzivnost in ponuja odlično oporo in oprijem stopala.

Testni komentar: model je primeren za vsakdanji dolžinski trening, popolno zadovoljstvo pa vam ponuja pri hitrih treningih in tekmovanjih.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 km.

Teža moški: 263 g, teža ženski: 227g

SALMING DISTANCE A3

ni podpisa
ni podpisa

  • Vsestranska uporabnost

Minimalističen tekaški model copat, namenjen teku na vseh razdaljah in podlagah. Ponuja nam odlično odzivnost in ravno pravo blaženje.

Testni komentar: ta izdelek je namenjen lahkim in srednje težkim tekačem z nevtralnim stopalnim lokom. Z njim lahko treniramo, tekmujemo ali opravimo regeneracijski trening.

Primerna razdalja: 10 in 21 km.

Teža moški: 229 g, teža ženski: 195 g

NIKE AIR ZOOM ELITE 8

ni podpisa
ni podpisa

  • Vsestranska uporabnost

Model z nevtralnim blaženjem in dobro odzivnostjo je primeren za vse tekače z ozkim in srednje širokim stopalom, za nevtralni stopalni lok in za supinatorje.

Testni komentar: z njim bomo zelo zadovoljni na treningih (tudi hitrih) in tekmovanjih na urejenih tekaških podlagah (asfalt, urejen makadam).

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 km.

Teža moški: 285 g, teža ženski: 241 g

NIKE FREE 4.0. FLYKNITE

ni podpisa
ni podpisa

  • Za krajše teke po urejenih podlagah

Model je namenjen lahkim in srednje težkim tekačem. Prožen in gibljiv podplat daje stopalu nekaj blaženja in je namenjen vsem, ki so na začetku svojih bosonogih dni. Model nima šivov, kar omogoča optimalno prileganje stopalu.

Testni komentar: udoben model za ozko in srednje široko stopalo za krajše in regeneracijske teke po urejenih podlagah. Dobro nam bo služil tudi kot modna obutev na daljših sprehodih, nakupih …

Primerna razdalja: 10 km.

Teža moški: 217 g

Več iz te teme:

Komentarji: